Blue-black Grassquit (Volatinia jacarina) Dutch text English text Vogels in Suriname/Birds in Suriname




Foto's (klik er op om te vergroten)
Volatinia jacarina, Blue-black Grassquit, Srio / Dansmeestertje door Jan Hein Ribot
© Jan Hein Ribot

Volatinia jacarina, Blue-black Grassquit, Srio / Dansmeestertje door Jan Hein Ribot
© Jan Hein Ribot

Volatinia jacarina, Blue-black Grassquit, Srio / Dansmeestertje door Foek Chin Joe
© Foek Chin Joe

Volatinia jacarina, Blue-black Grassquit, Srio / Dansmeestertje door Foek Chin Joe
© Foek Chin Joe

Volatinia jacarina, Blue-black Grassquit, Srio / Dansmeestertje door Foek Chin Joe
© Foek Chin Joe

Volatinia jacarina, Blue-black Grassquit, Srio / Dansmeestertje door Stephan Ferrier
© Stephan Ferrier

Volatinia jacarina, Blue-black Grassquit, Srio / Dansmeestertje door Ricardo van Dijk
© Ricardo van Dijk

Volatinia jacarina, Blue-black Grassquit, Srio / Dansmeestertje door Jan Hein Ribot
© Jan Hein Ribot

Volatinia jacarina, Blue-black Grassquit, Srio / Dansmeestertje door Jan Hein Ribot
© Jan Hein Ribot

Volatinia jacarina, Blue-black Grassquit, Srio / Dansmeestertje door Jan Hein Ribot
© Jan Hein Ribot

   



Het dansmeestertje is een glanzend-zwarte vogel ( 10 cm lang) met wat wit in de vleugels. Het wijfje en de jongen hebben een bruin verenkleed met strepen op de borst. Hun eerste naam danken ze aan hun geluid (srio) en de tweede aan hun opvallende 'gedans': ze springen op van de tak of grashalm waar ze op zitten, vliegen een klein stukje de lucht in, fluiten 'srio' en komen weer neer op hun oude plek. Op de derde foto is het mannetje bezig met zo'n sprong, net als in de video.
Je ziet ze op de zelfde plekken als de dyak, bijvoorbeeld plekken met hoog gras. Op het terrein van de universiteit aan de Leysweg met veel gras (uit de tijd van de landsboerderij overgebleven) was het dansmeestertje, toen ik daar werkte, samen met de stonka's de meest voorkomende vogel, altijd tientallen vogels die zaad aan het zoeken waren.
De eerste twee foto's zijn gemaakt door J.H. Ribot, van een vogel in de wind, en van een springende vogel, zoals in de video. Dan foto's van een nest, eerst met eieren en dan met jongen, die zijn gemaakt door Foek Chin Joe in augustus 2007 in Tourtonne. De foto van een jong mannetje, is ook van Foek. Stephan Ferrier maakte de foto in maart 2013 en Ricardo van Dijk de zijne in februari 2009 in Commewijne. Jan hein Ribot zag in februari 2014 nog een vrouwtje en een mannetje.
Er is een leuke maar grote (5 MB) video opname van een springend en zingend mannetje, gemaakt door Ribot in Paramaribo, 2006.



Video (klik op de link of op de 'play'-knop om te kijken)
Video opname van een
Jacarina-gors, Srio

(externe link)
   


Verspreiding




Elk klein vierkant stelt minstens één waargenomen vogel voor of een groep, grotere vierkanten minstens vier verschillende dagen met waarnemingen en de grootste vierkanten minstens tien. De kleur geeft aan: blauw voor de kustvlakte, geel voor savanne en rood voor het oerwoud.
Niet alle plaatsen in Suriname worden even goed bezocht door vogelaars, dus de verdeling van de vierkanten geeft een indicatie van de plaats van de volgels, maar ook van de vogelaars. Op sommige plaatsen in het zuiden zijn geen observaties van vogels, door ervaren vogelaars, binnen 60 kilometer.

Voorkomen in diverse zones
kustvlakte (blauwe stippen op de kaart) :
noordelijke savanna (gele stippen (in het noorden)) :
regenwoud onder 400 m (rode stippen) :
regenwoud boven 400 m (rode stippen) :
Sipaliwini savanna (gele stippen (in het zuiden)) :

Blanco als de vogel niet overtuigend is aangetoond in die zone.
Data geïnterpreteeerd door Arie Spaans, Otte Ottema en Jan Hein Ribot.



Namen
Wetenschappelijke naam: Volatinia jacarina
Orde: Passeriformes
Familie: Thraupidae, 56 in Suriname
Nederlands: Jacarina-gors, Srio
Engels: Blue-black Grassquit
Sranan ('Surinaams'): Srio / Dansmeestertje
Guyana: Pee-zing
Papiamento:
Spaans (Venezuela): Semillero chirríl;
Portugees (Brazilië): Tiziu
Arowaks:
Carib:
Frans: Jacarini noir


Verdeling van waarnemingen over het jaar Waarnemingen van broeden over het jaar
The 828 reported observations of this bird in Suriname, mainly for the last 50 years, have been grouped by month. More birds on one day are counted as one observation. Of course, if the graph should depict the total number of birds seen, the differences between the months could be much more pronounced. The 51 reported breeding observations of this bird in Suriname. Most observations are about nest with eggs, some about fledglings, or feeding at a nest or the building of a nest.

Of the about 5000 nests and eggs found for all species together, about 1/3 comes from the egg collection of Penard between 1896 and 1905. For some reason most collecting then was done in the first half of each year, so the shown distribution does not necessarily reflect the actual breeding preferences.
The main dry season in Suriname is reckoned to be from half August to the end of November, the main wet season from half April to half August, but the the timing of begin and end does vary from year to year. Around March a second dry season often occurs.


Fatbirder's Top 1000 Birding Websites Laatste update: november 2017 door Jan Hein Ribot. Commentaar en waarnemingen met datum en plaats naar: jhribot (at) gmail (dot) com.
The world wide web started in 1993! (and this site in 1996).