Barn Owl (Tyto alba) Dutch text English text Vogels in Suriname/Birds in Suriname




Foto's (klik er op om te vergroten)
Tyto alba, Barn Owl, Puspusi owrukuku door Dominiek Plouvier
© Dominiek Plouvier

   



De Puspusi-Owrukuku, Kerkuiluil is een grote, lichtgekleurde vogel, die we 's avonds vaak over onze huizen kunnen zien vliegen. Er doen over hem veel verhalen de ronde. Zo vertelt men dat als hij zijn rauwe kreet laat horen, er iemand in de straat zal overlijden. Het kan je dan ook angstig maken als je dat schorre geluid valkbij hoort, terwijl hij verder geruisloos over je heen vliegt. Dat hij van onder zo lijkwit is, zal ook wel bijgedragen hebben aan de verhalen die over hem de ronde doen.
Volgens sommige wetenschappers heeft deze vogel zo'n roep om de muizen en ratten, waar hij van leeft, zo te laten schrikken dat ze als een gek beginnen te rennen. Daardoor kan de puspusi-owrukuku zijn prooi makkelijk zien en vangen en heel wat opruimen rondom de huizen in Paramaribo.
Het nest is meestal te vinden op de zolder van een gebouw. Als men een open zolder heeft, dan is het mogelijk dat deze vogel er gaat broeden. Dat kan nog wel eens rare geluiden geven, alsof iemand op het dak zit. Het is al wel eens voorgekomen dat hij in de kathedraal genesteld heeft.
De puspusi-owroekoekoe is een van de weinige vogelsoorten die over bijna de hele wereld verspreid is: in Zuid- en Noord Amerika, Europa, Aziƫ, Afrika en Australiƫ kan je hem aantreffen. In Suriname hoor en zie je hem bijna alleen 's avonds in de buurt van huizen.
De eerste foto is van een aangereden kerkuil in Nickerie gezien door Dominiek Plouvier. Wanda Gloude zag een kerkuil op het dak zitten in Elisabethshof en maakte de video in februari 2018.



Video (klik op de link of op de 'play'-knop om te kijken)
Video opname van een
Kerkuil, Puspusi Owrukuku

(externe link)
   


Verspreiding




Elk klein vierkant stelt minstens één waargenomen vogel voor of een groep, grotere vierkanten minstens vier verschillende dagen met waarnemingen en de grootste vierkanten minstens tien. De kleur geeft aan: blauw voor de kustvlakte, geel voor savanne en rood voor het oerwoud.
Niet alle plaatsen in Suriname worden even goed bezocht door vogelaars, dus de verdeling van de vierkanten geeft een indicatie van de plaats van de vogels, maar ook van de vogelaars. Op sommige plaatsen in het zuiden zijn geen observaties van vogels, door ervaren vogelaars, binnen een straal van 60 kilometer.

Voorkomen in diverse zones
kustvlakte (blauwe stippen op de kaart) :
noordelijke savanna (gele stippen (in het noorden)) :
regenwoud onder 400 m (rode stippen) :
regenwoud boven 400 m (rode stippen) :
Sipaliwini savanna (gele stippen (in het zuiden)) :

Blanco als de vogel niet overtuigend is aangetoond in die zone.
Data geïnterpreteeerd door Arie Spaans, Otte Ottema en Jan Hein Ribot.



Namen
Wetenschappelijke naam: Tyto alba
Orde: Strigiformes
Familie: Tytonidae, 1 in Suriname
Nederlands: Kerkuil, Puspusi Owrukuku
Engels: Barn Owl
Sranan ('Surinaams'): Puspusi owrukuku
Guyana:
Papiamento:
Spaans (Venezuela): Lechuza de campanario
Portugees (Brazilië): Suindara
Arowaks: Molokodie
Carib: Oeloekoeleja
Frans: Chouette effraie


Verdeling van waarnemingen over het jaar Waarnemingen van broeden over het jaar
The 149 reported observations of this bird in Suriname, mainly for the last 50 years, have been grouped by month. More birds on one day are counted as one observation. Of course, if the graph should depict the total number of birds seen, the differences between the months could be much more pronounced. The 43 reported breeding observations of this bird in Suriname. Most observations are about nest with eggs, some about fledglings, or feeding at a nest or the building of a nest.

Of the about 5000 nests and eggs found for all species together, about 1/3 comes from the egg collection of Penard between 1896 and 1905. For some reason most collecting then was done in the first half of each year, so the shown distribution does not necessarily reflect the actual breeding preferences.
The main dry season in Suriname is reckoned to be from half August to the end of November, the main wet season from half April to half August, but the the timing of begin and end does vary from year to year. Around March a second dry season often occurs.


Fatbirder's Top 1000 Birding Websites Laatste update: december 2018 door Jan Hein Ribot. Fotos en waarnemingen met datum en plaats naar: jhribot (residing at) gmail (point) com.
The world wide web started in 1993! (and this site in 1996).