Pale-breasted Thrush (Turdus leucomelas) Dutch text English text Vogels in Suriname/Birds in Suriname




Foto's (klik er op om te vergroten)
Turdus leucomelas, Pale-breasted Thrush, Bonkidif, boontjedief door Leo Olmtak
© Leo Olmtak

Turdus leucomelas, Pale-breasted Thrush, Bonkidif, boontjedief door Leo Olmtak
© Leo Olmtak

Turdus leucomelas, Pale-breasted Thrush, Bonkidif, boontjedief door Jan Hein Ribot
© Jan Hein Ribot

Turdus leucomelas, Pale-breasted Thrush, Bonkidif, boontjedief door Jan Hein Ribot
© Jan Hein Ribot

Turdus leucomelas, Pale-breasted Thrush, Bonkidif, boontjedief door Carla Out
© Carla Out

Turdus leucomelas, Pale-breasted Thrush, Bonkidif, boontjedief door Jan Hein Ribot
© Jan Hein Ribot

Turdus leucomelas, Pale-breasted Thrush, Bonkidif, boontjedief door Paul van Giersbergen
© Paul van Giersbergen

   



De boontjedief is een vrij forse bruine vogel, die overal in het kustgebied voorkomt waar er mensen wonen. Iedereen kent wel zijn prachtige zang, waarmee hij ons 's morgens vroeg wekt. Reeds om 5 uur begint hij als één der eerste vogels te zingen, soms samen met de dagukafowru. Ook kennen we hem van zijn doordringende alarmroep die klinkt als dju dju dju. Vooral tegen de avond horen we dat.
Hij is vooral luidruchtig als hij bezig is met zijn nest. Het nest is komvormig, dode grassen bekleed met groen plantenmateriaal. Soms maakt hij meerdere nesten, maar hij bewoont er maar één.
Het nest zit vaak onder de vloer van een huis op neuten of onder de dakrand. Het nest wordt bij onraad stilletjes verlaten, waarna de vogel op een afstand uitdagend begint te roepen. Zo lukt het soms de aandacht van de indringer van het nest weg te halen. Op een veilige plek komt de boontjedief vaker terug om er te broeden. Het voedsel van de boontjedief is erg afwisselend. Hij eet van alles wat hij tegen komt, vooral vruchten en insekten.
De eerste twee foto's zijn gemaakt door Leo Olmtak, de tweede van een jong met gespikkelde borst. De derde en vierde zijn gemaakt door J.H. Ribot in maart 2001 en dan volgt een foto gemaakt door Carla Out in September 2006, alles in Paramaribo. Van Pieter de Groot Boersma komt een video, gemaakt van een bonkidif op het nest in februari 2011 in de cultuurtuin.



Video (klik op de link of op de 'play'-knop om te kijken)
Video opname van een
Vaalborstlijster, Bonkidif

(externe link)
   


Verspreiding




Elk klein vierkant stelt minstens één waargenomen vogel voor of een groep, grotere vierkanten minstens vier verschillende dagen met waarnemingen en de grootste vierkanten minstens tien. De kleur geeft aan: blauw voor de kustvlakte, geel voor savanne en rood voor het oerwoud.
Niet alle plaatsen in Suriname worden even goed bezocht door vogelaars, dus de verdeling van de vierkanten geeft een indicatie van de plaats van de volgels, maar ook van de vogelaars. Op sommige plaatsen in het zuiden zijn geen observaties van vogels, door ervaren vogelaars, binnen 60 kilometer.

Voorkomen in diverse zones
kustvlakte (blauwe stippen op de kaart) :
noordelijke savanna (gele stippen (in het noorden)) :
regenwoud onder 400 m (rode stippen) :
regenwoud boven 400 m (rode stippen) :
Sipaliwini savanna (gele stippen (in het zuiden)) :

Blanco als de vogel niet overtuigend is aangetoond in die zone.
Data geïnterpreteeerd door Arie Spaans, Otte Ottema en Jan Hein Ribot.



Namen
Wetenschappelijke naam: Turdus leucomelas
Orde: Passeriformes
Familie: Turdidae, 9 in Suriname
Nederlands: Vaalborstlijster, Bonkidif
Engels: Pale-breasted Thrush
Sranan ('Surinaams'): Bonkidif, boontjedief
Guyana:
Papiamento:
Spaans (Venezuela): Paraulata montañera
Portugees (Brazilië): Capoeirão, Sabiá-barranco
Arowaks:
Carib:
Frans: Merle à poitrine claire


Verdeling van waarnemingen over het jaar Waarnemingen van broeden over het jaar
The 941 reported observations of this bird in Suriname, mainly for the last 50 years, have been grouped by month. More birds on one day are counted as one observation. Of course, if the graph should depict the total number of birds seen, the differences between the months could be much more pronounced. The 138 reported breeding observations of this bird in Suriname. Most observations are about nest with eggs, some about fledglings, or feeding at a nest or the building of a nest.

Of the about 5000 nests and eggs found for all species together, about 1/3 comes from the egg collection of Penard between 1896 and 1905. For some reason most collecting then was done in the first half of each year, so the shown distribution does not necessarily reflect the actual breeding preferences.
The main dry season in Suriname is reckoned to be from half August to the end of November, the main wet season from half April to half August, but the the timing of begin and end does vary from year to year. Around March a second dry season often occurs.


Fatbirder's Top 1000 Birding Websites Laatste update: Mei 2017 door Jan Hein Ribot. Commentaar en waarnemingen met datum en plaats naar: jhribot (at) gmail (dot) com.
The world wide web started in 1993! (and this site in 1996).