Crimson Topaz (Topaza pella) Dutch text English text Vogels in Suriname/Birds in Suriname




Foto's (klik er op om te vergroten)
Topaza pella, Crimson Topaz,  door Foek Chin Joe
© Foek Chin Joe

Topaza pella, Crimson Topaz,  door Foek Chin Joe
© Foek Chin Joe

Topaza pella, Crimson Topaz,  door Katia Debusschere-Delvoye
© Katia Debusschere-Delvoye

Topaza pella, Crimson Topaz,  door Armida Madngisa
© Armida Madngisa

Topaza pella, Crimson Topaz,  door Armida Madngisa
© Armida Madngisa

Topaza pella, Crimson Topaz,  door Armida Madngisa
© Armida Madngisa

Topaza pella, Crimson Topaz,  door Tomas Willems
© Tomas Willems

Topaza pella, Crimson Topaz,  door Ton Plug
© Ton Plug

Topaza pella, Crimson Topaz,  door Michel Giraud-Audine
Frans Guyana © Michel Giraud-Audine




Topaaskolibrie: De kleur van de mannetjes van deze kolibries hangt sterk af van de lichtinval, zodat er een kans is dat je hun schitterende kleuren niet opmerkt als je ze ze ziet. Wanneer je geluk hebt komt er een voor je stil in de lucht hangen en zie je zijn pracht. Ik heb ooit een mannetje gezien dat vlak voor mijn neus een tijdje voor de boot bleef hangen, terwijl hij naar ons keek, op een rivier in het binnenland met een heerlijke geur van vanille uit de orchidee├źn langs de waterkant in de lucht. Al dertig jaar geleden maar onvergetelijk. Het nest op de foto hierboven is aan de buitenkant bedekt met spinnerag. Het nest is tamelijk groot voor een kolibrienest, de lengte van het vrouwtje is zo'n 15 centimer, een van de grootste soorten kolibrie in Suriname. Het opgenomen geluid is van een opgewonden Topaaskolibrie.
De eerste twee foto's zijn gemaakt door Foek Chin Joe in Suriname. De eerste is van een mannetje Topaas kolibrie, de tweede van een vrouwtje op haar nest. De foto onder is gemaakt door Katia Debusschere-Delvoye van een mannetje topaaskolibrie die in haar tuin landde op Leiding (kustgebied dus) in december 2006. Van die vogel kun je de lange zwarte staart veren goed zien. Wellicht was de vogel uitgeput, hij was in ieder geval ver weg van de plaats waar je hem normaal aantreft, in het bos. Armida Madngisa zag haar kolibrie in maart 2104, onder andere bij een switbonki (Inga sp.)op Kabalebo Resort en Michel Giraud-Audine was bij Wayabo ook in maart dat jaar.



Vogelgeluiden (klik er op om te luisteren)
Geluidsopname van een Topaaskolibrie
© Otte Ottema
   


Verspreiding




Elk klein vierkant stelt minstens één waargenomen vogel voor of een groep, grotere vierkanten minstens vier verschillende dagen met waarnemingen en de grootste vierkanten minstens tien. De kleur geeft aan: blauw voor de kustvlakte, geel voor savanne en rood voor het oerwoud.
Niet alle plaatsen in Suriname worden even goed bezocht door vogelaars, dus de verdeling van de vierkanten geeft een indicatie van de plaats van de vogels, maar ook van de vogelaars. Op sommige plaatsen in het zuiden zijn geen observaties van vogels, door ervaren vogelaars, binnen een straal van 60 kilometer.

Voorkomen in diverse zones
kustvlakte (blauwe stippen op de kaart) :
noordelijke savanna (gele stippen (in het noorden)) :
regenwoud onder 400 m (rode stippen) :
regenwoud boven 400 m (rode stippen) :
Sipaliwini savanna (gele stippen (in het zuiden)) :

Blanco als de vogel niet overtuigend is aangetoond in die zone.
Data geïnterpreteeerd door Arie Spaans, Otte Ottema en Jan Hein Ribot.



Namen
Wetenschappelijke naam: Topaza pella
Orde: Apodiformes
Familie: Trochilidae, 35 in Suriname
Nederlands: Topaaskolibrie
Engels: Crimson Topaz
Sranan ('Surinaams'):
Guyana:
Papiamento:
Spaans (Venezuela): Topacio Candela Colicanelo
Portugees (Brazilië): Beija-flor-brilho-de fogo
Arowaks:
Carib:
Frans: Colibri topaze


Verdeling van waarnemingen over het jaar Waarnemingen van broeden over het jaar
The 128 reported observations of this bird in Suriname, mainly for the last 50 years, have been grouped by month. More birds on one day are counted as one observation. Of course, if the graph should depict the total number of birds seen, the differences between the months could be much more pronounced. The 1 reported breeding observations of this bird in Suriname. Most observations are about nest with eggs, some about fledglings, or feeding at a nest or the building of a nest.

Of the about 5000 nests and eggs found for all species together, about 1/3 comes from the egg collection of Penard between 1896 and 1905. For some reason most collecting then was done in the first half of each year, so the shown distribution does not necessarily reflect the actual breeding preferences.
The main dry season in Suriname is reckoned to be from half August to the end of November, the main wet season from half April to half August, but the the timing of begin and end does vary from year to year. Around March a second dry season often occurs.


Fatbirder's Top 1000 Birding Websites Laatste update: december 2018 door Jan Hein Ribot. Fotos en waarnemingen met datum en plaats naar: jhribot (residing at) gmail (point) com.
The world wide web started in 1993! (and this site in 1996).