Black-and-white Hawk-Eagle (Spizaetus melanoleucus) Dutch text English text Vogels in Suriname/Birds in Suriname
Foto's (klik er op om te vergroten)
Spizaetus melanoleucus, Black-and-white Hawk-Eagle,  door Jan Dolphijn
© Jan Dolphijn

Spizaetus melanoleucus, Black-and-white Hawk-Eagle,  door Jan Dolphijn
© Jan Dolphijn

Spizaetus melanoleucus, Black-and-white Hawk-Eagle,  door Ricardo van Dijk
© Ricardo van Dijk

Spizaetus melanoleucus, Black-and-white Hawk-Eagle,  door Ton Plug
© Ton Plug

   Twee foto's van een zwart-witte kuifarend, gemaakt door Jan Dolphijn in Suriname in maart 2010 tussen Zanderij en Berlijn. En een foto van Ricardo van Dijk gemaakt op de raleieghvallen in februari 2009.
Deze arend heeft sterke witbevederde poten en wit aan de voorkant van de vleugel. Hij wordt het meest aangetroffen in het oerwoud, op een tak loerend naar dieren en vogels. Buiten het oerwoud is hij zeldzaam, in het regenwoud wat minder zeldzaam.

Dominiek Plouvier schreef over een ontmoeting met deze arend:
"EINDELIJK zag ik es goed de Black and White hawk eagle, niet vanuit de verte, of in het bos zittend. Nee, ik was een paar dagen geleden naar het educatiecenter en de Mopentibo trail op Peperpot, en dacht bij het uitstappen om 6h30...och, zal ik de camera meenemen, al dit gesleur. Nee....ik ga op het pad en voor mijn neus zit weer in de zon een mooi mannetje hook billed kite op een mira udu. Shit. Twee minuten later komt een adult rufescent tiger heron mooi zitten, bloot in de zon. Typisch, camera niet mee. Niet erg...
De muskieten waren beestachtig massaal, ma mi no spang !! Bij terugkeer, moe en effe gaan zitten op het terras speurend naar de zeilende roofvogels, want het is al 10 uur !!! De usual stuff, vele gieren, baltsende slender billed kites, een enkele hook billed kite zeilen. Geen black hawk eagle aan het zeilen.
Wel zie ik plots een roofvogel in het bos aan het centrum vliegen met een witte kop en zwarte rug, wat een afscheiding black en white na de kop op de bovenkant, .....te GEK. Maar hij was te snel weg...dus toch twijfelen. Maar joepie….hij komt zeilen…….heeerlijk. Het is een vrij compacte arend, niet zo slank als black hawk eagle, en ook niet die typische vleugelpennen die bij de staartaansluiting naar binnen gaan. Zo typisch voor black hawk eagle zeilend, ook hook billed kite heeft dit, ma iets minder uitgesproken...
Niet zon lange staart, ook niet kort. mooie witte onderzijde, maar de kop is o zo wit en zo contrasterend met de zwarte bovenkant, te gek...OOk de witte randen aan de voorkant van de vleugels zijn kenmerkend….
Heel ander vliegbeeld."Verspreiding
Elk klein vierkant stelt minstens één waargenomen vogel voor of een groep, grotere vierkanten minstens vier verschillende dagen met waarnemingen en de grootste vierkanten minstens tien. De kleur geeft aan: blauw voor de kustvlakte, geel voor savanne en rood voor het oerwoud.
Niet alle plaatsen in Suriname worden even goed bezocht door vogelaars, dus de verdeling van de vierkanten geeft een indicatie van de plaats van de vogels, maar ook van de vogelaars. Op sommige plaatsen in het zuiden zijn geen observaties van vogels, door ervaren vogelaars, binnen een straal van 60 kilometer.

Voorkomen in diverse zones
kustvlakte (blauwe stippen op de kaart) :
noordelijke savanna (gele stippen (in het noorden)) :
regenwoud onder 400 m (rode stippen) :
regenwoud boven 400 m (rode stippen) :
Sipaliwini savanna (gele stippen (in het zuiden)) :

Blanco als de vogel niet overtuigend is aangetoond in die zone.
Data geïnterpreteeerd door Arie Spaans, Otte Ottema en Jan Hein Ribot.Namen
Wetenschappelijke naam: Spizaetus melanoleucus
Orde: Accipitriformes
Familie: Accipitridae, 33 in Suriname
Nederlands: Zwartwitte kuifarend
Engels: Black-and-white Hawk-Eagle
Sranan ('Surinaams'):
Guyana:
Papiamento:
Spaans (Venezuela): Aguila Blanquinegra
Portugees (Brazilië): Gavião-pato
Arowaks:
Carib:
Frans: Aigle noir et blanc


Verdeling van waarnemingen over het jaar Waarnemingen van broeden over het jaar
The 68 reported observations of this bird in Suriname, mainly for the last 50 years up to 2018, have been grouped by month. More birds on one day are counted as one observation. Of course, if the graph should depict the total number of birds seen, the differences between the months could be much more pronounced. The reported breeding observations of this bird in Suriname. Most observations are about nest with eggs, some about fledglings, or feeding at a nest or the building of a nest.

Of the about 5000 nests and eggs found for all species together, about 1/3 comes from the egg collection of Penard between 1896 and 1905. For some reason most collecting then was done in the first half of each year, so the shown distribution does not necessarily reflect the actual breeding preferences.
The main dry season in Suriname is reckoned to be from half August to the end of November, the main wet season from half April to half August, but the the timing of begin and end does vary from year to year. Around March a second dry season often occurs.


Fatbirder's Top 1000 Birding Websites Laatste update: mei 2024 door Jan Hein Ribot. Commentaar of fotos naar: jhribot ( residing at ) gmail (point!) com.
observations can be uploaded to suriname.observation.org or ebird.org ).