Lined Seedeater (Sporophila lineola) Dutch text English text Vogels in Suriname/Birds in Suriname




Foto's (klik er op om te vergroten)
Sporophila lineola, Lined Seedeater, Krownmustas, krown mustas door Foek Chin Joe
© Foek Chin Joe

Sporophila lineola, Lined Seedeater, Krownmustas, krown mustas door Foek Chin Joe
© Foek Chin Joe

Sporophila lineola, Lined Seedeater, Krownmustas, krown mustas door Foek Chin Joe
© Foek Chin Joe

Sporophila lineola, Lined Seedeater, Krownmustas, krown mustas door Steven Wytema
© Steven Wytema

Sporophila lineola, Lined Seedeater, Krownmustas, krown mustas door Steven Wytema
© Steven Wytema

Sporophila lineola, Lined Seedeater, Krownmustas, krown mustas door Matthias Fernandez
Frans Guyana © Matthias Fernandez

Sporophila lineola, Lined Seedeater, Krownmustas, krown mustas door Matthias Fernandez
Frans Guyana © Matthias Fernandez

   



Krownmustas: Ze leven tussen lang gras en eten de zaden, zoals je op bijna alle foto's kunt zien. Deze mustas zie je meestal in vluchten van vele, soms honderden, vogels tussen juni en augustus. Ze komen waarschijnlijk uit het zuiden, van Sipaliwini bijvoorbeeld en nog verder, waarschijnlijk broeden ze in de Caatinga regio van Braziliƫ en trekken naar het Noorden. In de Sipaliwini werden ze door Gerlof Mees aangetroffen en al klaar om te broeden in januari. In de grafiek beneden zie het aantal keren dat een zwerm mustas gerapporteerd werd in een bepaalde maand (tussen 1950 en nu). Januari tot en met maart zijn vooral meldingen uit het zuiden van Suriname, de rest van de waarnemingen komt uit het noorden van Suriname.
Foto van een mannetje (bovenste twee foto's) en een vrouwtje krownmustas (witster dikbekjes), gemaakt door Foek Chin Joe in oktober 2006 bij Ma retraite en onder nog twee gemaakt door Steven Wytema in Suriname in 2005. Matthias Fernandez zag zijn vogels in juli 2013.



Verspreiding




Elk klein vierkant stelt minstens één waargenomen vogel voor of een groep, grotere vierkanten minstens vier verschillende dagen met waarnemingen en de grootste vierkanten minstens tien. De kleur geeft aan: blauw voor de kustvlakte, geel voor savanne en rood voor het oerwoud.
Niet alle plaatsen in Suriname worden even goed bezocht door vogelaars, dus de verdeling van de vierkanten geeft een indicatie van de plaats van de vogels, maar ook van de vogelaars. Op sommige plaatsen in het zuiden zijn geen observaties van vogels, door ervaren vogelaars, binnen een straal van 60 kilometer.

Voorkomen in diverse zones
kustvlakte (blauwe stippen op de kaart) :
noordelijke savanna (gele stippen (in het noorden)) :
regenwoud onder 400 m (rode stippen) :
regenwoud boven 400 m (rode stippen) :
Sipaliwini savanna (gele stippen (in het zuiden)) :

Blanco als de vogel niet overtuigend is aangetoond in die zone.
Data geïnterpreteeerd door Arie Spaans, Otte Ottema en Jan Hein Ribot.



Namen
Wetenschappelijke naam: Sporophila lineola
Orde: Passeriformes
Familie: Thraupidae, 56 in Suriname
Nederlands: Witster dikbekje, Krownmustas
Engels: Lined Seedeater
Sranan ('Surinaams'): Krownmustas, krown mustas
Guyana:
Papiamento:
Spaans (Venezuela): Espiguero bigotudo
Portugees (Brazilië): Bigodinho
Arowaks:
Carib:
Frans: Sporophile masqué


Verdeling van waarnemingen over het jaar Waarnemingen van broeden over het jaar
The 160 reported observations of this bird in Suriname, mainly for the last 50 years, have been grouped by month. More birds on one day are counted as one observation. Of course, if the graph should depict the total number of birds seen, the differences between the months could be much more pronounced. The reported breeding observations of this bird in Suriname. Most observations are about nest with eggs, some about fledglings, or feeding at a nest or the building of a nest.

Of the about 5000 nests and eggs found for all species together, about 1/3 comes from the egg collection of Penard between 1896 and 1905. For some reason most collecting then was done in the first half of each year, so the shown distribution does not necessarily reflect the actual breeding preferences.
The main dry season in Suriname is reckoned to be from half August to the end of November, the main wet season from half April to half August, but the the timing of begin and end does vary from year to year. Around March a second dry season often occurs.


Fatbirder's Top 1000 Birding Websites Laatste update: december 2018 door Jan Hein Ribot. Fotos en waarnemingen met datum en plaats naar: jhribot (residing at) gmail (point) com.
The world wide web started in 1993! (and this site in 1996).