White Bellbird (Procnias albus) Dutch text English text Vogels in Suriname/Birds in Suriname




Foto's (klik er op om te vergroten)
Procnias albus, White Bellbird, Gonge (for the sound) door Carl Beel
© Carl Beel

Procnias albus, White Bellbird, Gonge (for the sound) door Carl Beel
© Carl Beel

Procnias albus, White Bellbird, Gonge (for the sound) door Tomas Willems
© Tomas Willems

Procnias albus, White Bellbird, Gonge (for the sound) door John S. Dunning
© John S. Dunning

   



De Gonge, Witte Klokvogel was vaak op de Brownsberg te horen. Zijn geluid klinkt hard en metaalachtig en is vooral te horen van oktober tot maart. Naast deze opname van Otte Ottema van de Brownsberg is er ook nog een langere opname van de gonge van dezelfde plek van Alexandre Renaudier van december 2006 (en dat was het laatste rapport over de vogel vanaf de Brownsberg dat mij bereikte). In die tijd was het het meest opvallende geluid op de Brownsberg. Het aanhangsel bij zijn snavel beweegt als hij geluid maakt. Als je hem ziet terwijl hij zingt, zit hij meestal boven in een hoge boom. Daardoor ken ik hem alleen als een witte stip ver weg in een boomtop langs de helling van de berg. Het vrouwtje is groen en geel en weinig opvallend. Het mannetje roept vooral in de droge tijd. Omdat de klokvogel veel meer gehoord dan gezien wordt, is een grafiek van de waarnemingen over de verschillende maanden een aardige aanwijzing van wanneer hij roept. Dat blijken vooral de droge tijden te zijn, in Suriname rond oktober (grote droge tijd) en maart (kleine droge tijd). In juli en augustus komen de waarnemingen vaak van mannetjes op de savanne (zie de grafiek hieronder).
De eerste drie foto's zijn gemaakt door Carl Beel en Tomas Willems van een roepend mannetje op de savanne bij Berlijn in augustus 2014. Moeilijk te vinden en te fotograferen tussen de dichte begroeiing. Dan een foto, gemaakt door J.S. Dunning, van een gevangen mannetje.



Vogelgeluiden (klik er op om te luisteren)
Geluidsopname van een Witte klokvogel, Gonge
© Alexandre Renaudier
Geluidsopname van een Witte klokvogel, Gonge
© Otte Ottema
 


Verspreiding




Elk klein vierkant stelt minstens één waargenomen vogel voor of een groep, grotere vierkanten minstens vier verschillende dagen met waarnemingen en de grootste vierkanten minstens tien. De kleur geeft aan: blauw voor de kustvlakte, geel voor savanne en rood voor het oerwoud.
Niet alle plaatsen in Suriname worden even goed bezocht door vogelaars, dus de verdeling van de vierkanten geeft een indicatie van de plaats van de vogels, maar ook van de vogelaars. Op sommige plaatsen in het zuiden zijn geen observaties van vogels, door ervaren vogelaars, binnen een straal van 60 kilometer.

Voorkomen in diverse zones
kustvlakte (blauwe stippen op de kaart) :
noordelijke savanna (gele stippen (in het noorden)) :
regenwoud onder 400 m (rode stippen) :
regenwoud boven 400 m (rode stippen) :
Sipaliwini savanna (gele stippen (in het zuiden)) :

Blanco als de vogel niet overtuigend is aangetoond in die zone.
Data geïnterpreteeerd door Arie Spaans, Otte Ottema en Jan Hein Ribot.



Namen
Wetenschappelijke naam: Procnias albus
Orde: Passeriformes
Familie: Cotingidae, 11 in Suriname
Nederlands: Witte klokvogel, Gonge
Engels: White Bellbird
Sranan ('Surinaams'): Gonge (for the sound)
Guyana:
Papiamento:
Spaans (Venezuela): Pájaro campanero
Portugees (Brazilië): Gainambé, Araponga-da-Amazônia
Arowaks: Darang, sakia lielieberoe
Carib: Darang, tonolelie
Frans: Araponga blanc, oiseau-cloche


Verdeling van waarnemingen over het jaar Waarnemingen van broeden over het jaar
The 124 reported observations of this bird in Suriname, mainly for the last 50 years, have been grouped by month. More birds on one day are counted as one observation. Of course, if the graph should depict the total number of birds seen, the differences between the months could be much more pronounced. The reported breeding observations of this bird in Suriname. Most observations are about nest with eggs, some about fledglings, or feeding at a nest or the building of a nest.

Of the about 5000 nests and eggs found for all species together, about 1/3 comes from the egg collection of Penard between 1896 and 1905. For some reason most collecting then was done in the first half of each year, so the shown distribution does not necessarily reflect the actual breeding preferences.
The main dry season in Suriname is reckoned to be from half August to the end of November, the main wet season from half April to half August, but the the timing of begin and end does vary from year to year. Around March a second dry season often occurs.


Fatbirder's Top 1000 Birding Websites Laatste update: december 2018 door Jan Hein Ribot. Fotos en waarnemingen met datum en plaats naar: jhribot (residing at) gmail (point) com.
The world wide web started in 1993! (and this site in 1996).