Collared Forest-Falcon (Micrastur semitorquatus) Dutch text English text Vogels in Suriname/Birds in Suriname




Foto's (klik er op om te vergroten)
Micrastur semitorquatus, Collared Forest-Falcon,  door Carl Beel
© Carl Beel

Micrastur semitorquatus, Collared Forest-Falcon,  door Carl Beel
© Carl Beel

Micrastur semitorquatus, Collared Forest-Falcon,  door Carl Beel
© Carl Beel

Micrastur semitorquatus, Collared Forest-Falcon,  door Carl Beel
© Carl Beel

Micrastur semitorquatus, Collared Forest-Falcon,  door Matthias Fernandez
Frans Guyana © Matthias Fernandez

 



Enkele foto's van een Grote Bosvalk, gemaakt door Carl Beel in de Peperpot plantage in mei 2011. Carl Beel schreef hierover: "We hoorden een vogel roepen die in eerste instantie deed denken aan een Laughing Falcon.Het was slechts één toon die met intervallen werd herhaald. We waren even aan het wachten of de vogel op gang zou komen, maar dat gebeurde niet. Voor de zekerheid zijn we toch teruggewandeld en we zagen de vogel zitten in een cederboom, volledig in het zicht: een Collared Forest Falcon (laatste foto, bruine fase). De vogel liet zich een tijd lang bewonderen en vloog toen weg. Deze vogel leek een jonge vogel te zijn. Terwijl we stonden na te genieten kwam een tweede exemplaar aangevlogen, dit maal een prachtige adult. Eerst in een boom met veel bladeren, maar daarna ook in de open cederboom. Deze liet zich ook prachtig bewonderen en begon ook te roepen. Bij het roepen gooide de vogel het hoofd telkens een beetje naar achteren (eerste foto, lichte fase). Het was nog niet gedaan, een derde vogel kwam erbij. Deze liet zich niet zo lang bekijken en vloog vrij snel weg (derde foto)."
Deze bosvalk jaagt tussen de takken en laag bij de grond in het woud. Je kunt hem aantreffen, terwijl hij op een tak uitkijkt naar prooi op de grond zoals kleine zoogdieren en ook vogels. Ik zag er ooit een die gewoon vlak boven mijn hoofd op een tak kwam zitten, zo dichtbij dat ik hem niet kon fotograferen met mijn telelens. Na een tijdje vloog hij met grote snelheid weg tussen de bomen door, handig als een havik. In Suriname zijn er 4 soorten bosvalken, allemaal tamelijk zeldzaam. De grote bosvalk is zeldzaam in het regenwoud, wat gewoner in de bossen in de kustvlakte, zoals in Peperpot.
Matthias Fernandez maakte een foto van een grote Bosvalk die een hut was binnengevlogen in December 2013 in Frans Guyana.



Verspreiding




Elk klein vierkant stelt minstens één waargenomen vogel voor of een groep, grotere vierkanten minstens vier verschillende dagen met waarnemingen en de grootste vierkanten minstens tien. De kleur geeft aan: blauw voor de kustvlakte, geel voor savanne en rood voor het oerwoud.
Niet alle plaatsen in Suriname worden even goed bezocht door vogelaars, dus de verdeling van de vierkanten geeft een indicatie van de plaats van de vogels, maar ook van de vogelaars. Op sommige plaatsen in het zuiden zijn geen observaties van vogels, door ervaren vogelaars, binnen een straal van 60 kilometer.

Voorkomen in diverse zones
kustvlakte (blauwe stippen op de kaart) :
noordelijke savanna (gele stippen (in het noorden)) :
regenwoud onder 400 m (rode stippen) :
regenwoud boven 400 m (rode stippen) :
Sipaliwini savanna (gele stippen (in het zuiden)) :

Blanco als de vogel niet overtuigend is aangetoond in die zone.
Data geïnterpreteeerd door Arie Spaans, Otte Ottema en Jan Hein Ribot.



Namen
Wetenschappelijke naam: Micrastur semitorquatus
Orde: Falconiformes
Familie: Falconidae, 15 in Suriname
Nederlands: Grote bosvalk
Engels: Collared Forest-Falcon
Sranan ('Surinaams'):
Guyana:
Papiamento:
Spaans (Venezuela): Halc?n Semiacollorado
Portugees (Brazilië): Falcão-relógio
Arowaks:
Carib:
Frans: Carnifex à collier


Verdeling van waarnemingen over het jaar Waarnemingen van broeden over het jaar
The 72 reported observations of this bird in Suriname, mainly for the last 50 years, have been grouped by month. More birds on one day are counted as one observation. Of course, if the graph should depict the total number of birds seen, the differences between the months could be much more pronounced. The reported breeding observations of this bird in Suriname. Most observations are about nest with eggs, some about fledglings, or feeding at a nest or the building of a nest.

Of the about 5000 nests and eggs found for all species together, about 1/3 comes from the egg collection of Penard between 1896 and 1905. For some reason most collecting then was done in the first half of each year, so the shown distribution does not necessarily reflect the actual breeding preferences.
The main dry season in Suriname is reckoned to be from half August to the end of November, the main wet season from half April to half August, but the the timing of begin and end does vary from year to year. Around March a second dry season often occurs.


Fatbirder's Top 1000 Birding Websites Laatste update: december 2018 door Jan Hein Ribot. Fotos en waarnemingen met datum en plaats naar: jhribot (residing at) gmail (point) com.
The world wide web started in 1993! (and this site in 1996).