Finsch's Euphonia (Euphonia finschi) Dutch text English text Vogels in Suriname/Birds in Suriname




Foto's (klik er op om te vergroten)
Euphonia finschi, Finsch
© Carl Beel

Euphonia finschi, Finsch
© Erik Toorman

 



Blauwdas: Deze euphonia of organist is redelijk algemeen overal in Suriname waar het zijn besjes en zachte vruchten kan vinden in bomen en struiken. Ze zingen helder fluitend hun loktroep ("di,di, di") dat meestal komt van twijgjes hogerop in een boom. deze roep hoor je steeds minder naarmate de zon daalt.
Ze hebben een beperkt verspreidingsgebied dat alleen het Guyana schild omvat (de Guyanas, en aangrenzende delen van Venezuela en Braziliƫ). Er is nog een andere opname van een Finsch's organist, ook opgenomen door Otte Ottema op Belwaarde, met een schreeuwende Bootsnavel tiran er dwars door heen ("hya, hya, hya" een beetje een onaangenaam geluid).
De blauwdas wordt als kooivogel gehouden in Suriname, rond 1900 kostte een zingend mannetje een hele gulden, toen een aanzienlijk bedrag. Een Geeldas was meer geliefd, maar kostte maar een halve gulden,omdat er meer van zijn en een Grangrandir (ook familie) wel kostte wel 5 gulden destijds. Ze worden gevangen met een zingend mannetje in een kooi en lijmstokjes in de buurt opgehangen of met eeen zogenaamde klep (een kooi met een val).
De foto van twee mannetjes Blauwdas is gemaakt op Overbridge door Carl Beel in Januari 2010. Het rechter mannetje is juist aan het zingen. Dan een foto van een wijfje, gemaakt door Erik Toorman op het terrein van CELOS aan de Leysweg. De wijfjes van de verschillende euphonia's zijn moeilijk te onderscheiden.



Vogelgeluiden (klik er op om te luisteren)
Geluidsopname van een Finsch' Organist, Blauwdas
© Otte Ottema
Geluidsopname van een Finsch' Organist, Blauwdas
© Otte Ottema
 


Verspreiding




Elk klein vierkant stelt minstens één waargenomen vogel voor of een groep, grotere vierkanten minstens vier verschillende dagen met waarnemingen en de grootste vierkanten minstens tien. De kleur geeft aan: blauw voor de kustvlakte, geel voor savanne en rood voor het oerwoud.
Niet alle plaatsen in Suriname worden even goed bezocht door vogelaars, dus de verdeling van de vierkanten geeft een indicatie van de plaats van de vogels, maar ook van de vogelaars. Op sommige plaatsen in het zuiden zijn geen observaties van vogels, door ervaren vogelaars, binnen een straal van 60 kilometer.

Voorkomen in diverse zones
kustvlakte (blauwe stippen op de kaart) :
noordelijke savanna (gele stippen (in het noorden)) :
regenwoud onder 400 m (rode stippen) :
regenwoud boven 400 m (rode stippen) :
Sipaliwini savanna (gele stippen (in het zuiden)) :

Blanco als de vogel niet overtuigend is aangetoond in die zone.
Data geïnterpreteeerd door Arie Spaans, Otte Ottema en Jan Hein Ribot.



Namen
Wetenschappelijke naam: Euphonia finschi
Orde: Passeriformes
Familie: Fringillidae, 8 in Suriname
Nederlands: Finsch' Organist, Blauwdas
Engels: Finsch's Euphonia
Sranan ('Surinaams'): Blauwdas
Guyana:
Papiamento:
Spaans (Venezuela): Curru&ncirc;atá de Finsch
Portugees (Brazilië): Gaturamo-capim
Arowaks:
Carib:
Frans: Organiste de Finsch


Verdeling van waarnemingen over het jaar Waarnemingen van broeden over het jaar
The 157 reported observations of this bird in Suriname, mainly for the last 50 years, have been grouped by month. More birds on one day are counted as one observation. Of course, if the graph should depict the total number of birds seen, the differences between the months could be much more pronounced. The 2 reported breeding observations of this bird in Suriname. Most observations are about nest with eggs, some about fledglings, or feeding at a nest or the building of a nest.

Of the about 5000 nests and eggs found for all species together, about 1/3 comes from the egg collection of Penard between 1896 and 1905. For some reason most collecting then was done in the first half of each year, so the shown distribution does not necessarily reflect the actual breeding preferences.
The main dry season in Suriname is reckoned to be from half August to the end of November, the main wet season from half April to half August, but the the timing of begin and end does vary from year to year. Around March a second dry season often occurs.


Fatbirder's Top 1000 Birding Websites Laatste update: december 2018 door Jan Hein Ribot. Fotos en waarnemingen met datum en plaats naar: jhribot (residing at) gmail (point) com.
The world wide web started in 1993! (and this site in 1996).