Rufous-crowned Elaenia (Elaenia ruficeps) Dutch text English text Vogels in Suriname/Birds in Suriname




Foto's (klik er op om te vergroten)
Elaenia ruficeps, Rufous-crowned Elaenia, Tyarman, Tityari door Foek Chin Joe
© Foek Chin Joe

Elaenia ruficeps, Rufous-crowned Elaenia, Tyarman, Tityari door Jan Hein Ribot
© Jan Hein Ribot

Elaenia ruficeps, Rufous-crowned Elaenia, Tyarman, Tityari door Foek Chin Joe
© Foek Chin Joe

Elaenia ruficeps, Rufous-crowned Elaenia, Tyarman, Tityari door Foek Chin Joe
© Foek Chin Joe

Elaenia ruficeps, Rufous-crowned Elaenia, Tyarman, Tityari door Foek Chin Joe
© Foek Chin Joe

Elaenia ruficeps, Rufous-crowned Elaenia, Tyarman, Tityari door Pieter Verheij
© Pieter Verheij

Elaenia ruficeps, Rufous-crowned Elaenia, Tyarman, Tityari door Carl Beel
© Carl Beel

Elaenia ruficeps, Rufous-crowned Elaenia, Tyarman, Tityari door Carl Beel
© Carl Beel

Elaenia ruficeps, Rufous-crowned Elaenia, Tyarman, Tityari door Martin Reid
© Martin Reid




Foto van een Roodkruin Elenia die een nest aan het bouwen is in de vork van een tak zo te zien. De foto werd gemaakt op de Tafelberg door Foek Chin Joe in maart 2005. Deze vogel is niet ongewoon in de savanne in dichte bosjes (cerrado). De foto is het eerste bewijs van het broeden van deze soort in Suriname. Het tweede nest werd ook gevonden door Foek in maart 2006, vlakbij Zanderij airport. De foto's zijn gemaakt door Jan Hein Ribot, de andere door Foek van een nest met twee eieren, hetzelfde nest met jong en van een van de ouders. Dan nog een mooie foto gemaakt door Pieter Verheij in januari 2005 in de buurt van Phedra, waarop je nog net de roodbruine stip/kruin op het hoofd ziet en twee foto's van Carl Beel die het vooraanzicht van de Roodkruin Elenia laten zien met de vage streepjes op de borst.
Het tweede nest is bijzonder glad en rond van binnen en van buiten is het bedekt met mos, hetzelfde als bij het eerste nest. Ook de plantensoort waarin het nest is gebouwd, lijkt hetzelfde overigens. Deze elenia's eten kleine vruchtjes en insekten. Het geluid is opgenomen door Otte Ottema bij de Tafelberg.



Vogelgeluiden (klik er op om te luisteren)
Geluidsopname van een Roodkruinelenia
© Otte Ottema
   


Verspreiding




Elk klein vierkant stelt minstens één waargenomen vogel voor of een groep, grotere vierkanten minstens vier verschillende dagen met waarnemingen en de grootste vierkanten minstens tien. De kleur geeft aan: blauw voor de kustvlakte, geel voor savanne en rood voor het oerwoud.
Niet alle plaatsen in Suriname worden even goed bezocht door vogelaars, dus de verdeling van de vierkanten geeft een indicatie van de plaats van de vogels, maar ook van de vogelaars. Op sommige plaatsen in het zuiden zijn geen observaties van vogels, door ervaren vogelaars, binnen een straal van 60 kilometer.

Voorkomen in diverse zones
kustvlakte (blauwe stippen op de kaart) :
noordelijke savanna (gele stippen (in het noorden)) :
regenwoud onder 400 m (rode stippen) :
regenwoud boven 400 m (rode stippen) :
Sipaliwini savanna (gele stippen (in het zuiden)) :

Blanco als de vogel niet overtuigend is aangetoond in die zone.
Data geïnterpreteeerd door Arie Spaans, Otte Ottema en Jan Hein Ribot.



Namen
Wetenschappelijke naam: Elaenia ruficeps
Orde: Passeriformes
Familie: Tyrannidae, 91 in Suriname
Nederlands: Roodkruinelenia
Engels: Rufous-crowned Elaenia
Sranan ('Surinaams'): Tyarman, Tityari
Guyana:
Papiamento:
Spaans (Venezuela): Bobito copetón mo&ncirc;o rojo
Portugees (Brazilië): Guaracava-de-topete-vermelho
Arowaks:
Carib:
Frans:


Verdeling van waarnemingen over het jaar Waarnemingen van broeden over het jaar
The 132 reported observations of this bird in Suriname, mainly for the last 50 years, have been grouped by month. More birds on one day are counted as one observation. Of course, if the graph should depict the total number of birds seen, the differences between the months could be much more pronounced. The 2 reported breeding observations of this bird in Suriname. Most observations are about nest with eggs, some about fledglings, or feeding at a nest or the building of a nest.

Of the about 5000 nests and eggs found for all species together, about 1/3 comes from the egg collection of Penard between 1896 and 1905. For some reason most collecting then was done in the first half of each year, so the shown distribution does not necessarily reflect the actual breeding preferences.
The main dry season in Suriname is reckoned to be from half August to the end of November, the main wet season from half April to half August, but the the timing of begin and end does vary from year to year. Around March a second dry season often occurs.


Fatbirder's Top 1000 Birding Websites Laatste update: december 2018 door Jan Hein Ribot. Fotos en waarnemingen met datum en plaats naar: jhribot (residing at) gmail (point) com.
The world wide web started in 1993! (and this site in 1996).