Common Ground-Dove (Columbina passerina) Dutch text English text Vogels in Suriname/Birds in Suriname




Foto's (klik er op om te vergroten)
Columbina passerina, Common Ground-Dove, Peni-ati stonka door John S. Dunning
© John S. Dunning

Columbina passerina, Common Ground-Dove, Peni-ati stonka door Jan Hein Ribot
© Jan Hein Ribot

Columbina passerina, Common Ground-Dove, Peni-ati stonka door Jan Hein Ribot
© Jan Hein Ribot

Columbina passerina, Common Ground-Dove, Peni-ati stonka door Pascal Dubois
Frans Guyana © Pascal Dubois

Columbina passerina, Common Ground-Dove, Peni-ati stonka door Fons Essed (Aruba)
© Fons Essed (Aruba)

 



De peni-ati stonka is een kleine duif, van boven bruin met wat roze aan de onderkant en een geschubde borst. Er zijn drie soorten stonka's in Suriname. De peni-ati stonka zie je weinig in de stad, veel meer op open zandige plekken en op de schelpritsen. Daar helpen hun kleuren ze om ze onopvallend te maken. Deze soort is gekozen voor dit boekje omdat ik van de meer voorkomende stonka's uit Paramaribo geen goede foto heb.De meest voorkomende stonka is wat groter en meer effen grijs.
Je vindt alle stonka's vooral op de grond en soms in lage struiken. Daar maken ze ook hun nesten. Ze zoeken naar voedsel op de grond en knikken daarbij met hun kop: ze zoeken zaadjes en bessen en insekten. Als het manntje indruk wil maken op een vrouwtje loopt hij voor haar te pronken of achtervolgt haar met opgezette veren en zacht geluid makend.
De eerste foto is gemaakt door J. S. Dunning in Suriname. De tweede door Pascal Dubois in Frans Guyana.
Pieter de Groot Boersma maakte een video van een Peni-ati stonka / grijze musduif in Paramaribo in juli 2011.



Video (klik op de link of op de 'play'-knop om te kijken)
Video opname van een
Musduif, Peni-ati stonka

(externe link)
   


Verspreiding




Elk klein vierkant stelt minstens één waargenomen vogel voor of een groep, grotere vierkanten minstens vier verschillende dagen met waarnemingen en de grootste vierkanten minstens tien. De kleur geeft aan: blauw voor de kustvlakte, geel voor savanne en rood voor het oerwoud.
Niet alle plaatsen in Suriname worden even goed bezocht door vogelaars, dus de verdeling van de vierkanten geeft een indicatie van de plaats van de vogels, maar ook van de vogelaars. Op sommige plaatsen in het zuiden zijn geen observaties van vogels, door ervaren vogelaars, binnen een straal van 60 kilometer.

Voorkomen in diverse zones
kustvlakte (blauwe stippen op de kaart) :
noordelijke savanna (gele stippen (in het noorden)) :
regenwoud onder 400 m (rode stippen) :
regenwoud boven 400 m (rode stippen) :
Sipaliwini savanna (gele stippen (in het zuiden)) :

Blanco als de vogel niet overtuigend is aangetoond in die zone.
Data geïnterpreteeerd door Arie Spaans, Otte Ottema en Jan Hein Ribot.



Namen
Wetenschappelijke naam: Columbina passerina
Orde: Columbiformes
Familie: Columbidae, 14 in Suriname
Nederlands: Musduif, Peni-ati stonka
Engels: Common Ground-Dove
Sranan ('Surinaams'): Peni-ati stonka
Guyana:
Papiamento: Totolica
Spaans (Venezuela): Tortolita grisácea
Portugees (Brazilië): Rolinha-cinzenta
Arowaks: Toekoeloewe
Carib: Toekoeloewe
Frans: Colombe à queue noire


Verdeling van waarnemingen over het jaar Waarnemingen van broeden over het jaar
The 560 reported observations of this bird in Suriname, mainly for the last 50 years, have been grouped by month. More birds on one day are counted as one observation. Of course, if the graph should depict the total number of birds seen, the differences between the months could be much more pronounced. The 102 reported breeding observations of this bird in Suriname. Most observations are about nest with eggs, some about fledglings, or feeding at a nest or the building of a nest.

Of the about 5000 nests and eggs found for all species together, about 1/3 comes from the egg collection of Penard between 1896 and 1905. For some reason most collecting then was done in the first half of each year, so the shown distribution does not necessarily reflect the actual breeding preferences.
The main dry season in Suriname is reckoned to be from half August to the end of November, the main wet season from half April to half August, but the the timing of begin and end does vary from year to year. Around March a second dry season often occurs.


Fatbirder's Top 1000 Birding Websites Laatste update: december 2018 door Jan Hein Ribot. Fotos en waarnemingen met datum en plaats naar: jhribot (residing at) gmail (point) com.
The world wide web started in 1993! (and this site in 1996).