Black-spotted Barbet (Capito niger) Dutch text English text Vogels in Suriname/Birds in Suriname




Foto's (klik er op om te vergroten)
Capito niger, Black-spotted Barbet, Papayafowru door Francita Rijhiner
© Francita Rijhiner

Capito niger, Black-spotted Barbet, Papayafowru door Francita Rijhiner
© Francita Rijhiner

Capito niger, Black-spotted Barbet, Papayafowru door Dennis Binda
© Dennis Binda

Capito niger, Black-spotted Barbet, Papayafowru door Carl Beel
© Carl Beel

Capito niger, Black-spotted Barbet, Papayafowru door Candy McManiman
© Candy McManiman

Capito niger, Black-spotted Barbet, Papayafowru door Francita Rijhiner
© Francita Rijhiner

Capito niger, Black-spotted Barbet, Papayafowru door Hanne Lejeune
Frans Guyana © Hanne Lejeune

Capito niger, Black-spotted Barbet, Papayafowru door Michel Giraud-Audine
Frans Guyana © Michel Giraud-Audine

 



De Papayafowru, zwarte baardvogel kun je overal in Suriname tegenkomen, meestal hoog in de bomen, vaak in paren of met andere vogels, op zoek naar insecten en fruit. De papaya fowru is tamelijk algemeen in heel Suriname. Je ziet op de bovenste foto hoe volbeladen een papajapalm met vruchten kan zijn en waarom de vogel papajavogel heet in het Surinaams.
Foto's van zwarte baardvogels: twee gemaakt door Francita Rijhiner, op de eerste foto links het vrouwtje en rechts het mannetje, gespot in Saramacca in oktober 2010. De derde is gemaakt door Dennis Binda op de Brownsberg in augustus 2008 van een vrouwtje. Deze laatste vogel eet van de vrucht van een Abrasa, een wurgliaan, Clusia grandiflora. De volgende door Candy McManiman in de Peperpot plantage vlakbij Paramaribo in 2005 (een mannetje) en de laatste is gemaakt door Hanne Lejeune in Cayenne in augustus 2007 (mannetje links en vrouwtje), etend van papaya's,



Verspreiding




Elk klein vierkant stelt minstens één waargenomen vogel voor of een groep, grotere vierkanten minstens vier verschillende dagen met waarnemingen en de grootste vierkanten minstens tien. De kleur geeft aan: blauw voor de kustvlakte, geel voor savanne en rood voor het oerwoud.
Niet alle plaatsen in Suriname worden even goed bezocht door vogelaars, dus de verdeling van de vierkanten geeft een indicatie van de plaats van de vogels, maar ook van de vogelaars. Op sommige plaatsen in het zuiden zijn geen observaties van vogels, door ervaren vogelaars, binnen een straal van 60 kilometer.

Voorkomen in diverse zones
kustvlakte (blauwe stippen op de kaart) :
noordelijke savanna (gele stippen (in het noorden)) :
regenwoud onder 400 m (rode stippen) :
regenwoud boven 400 m (rode stippen) :
Sipaliwini savanna (gele stippen (in het zuiden)) :

Blanco als de vogel niet overtuigend is aangetoond in die zone.
Data geïnterpreteeerd door Arie Spaans, Otte Ottema en Jan Hein Ribot.



Namen
Wetenschappelijke naam: Capito niger
Orde: Piciformes
Familie: Capitonidae, 1 in Suriname
Nederlands: Zwarte Baardvogel, Papayafowru
Engels: Black-spotted Barbet
Sranan ('Surinaams'): Papayafowru
Guyana:
Papiamento:
Spaans (Venezuela): Capitán Turero
Portugees (Brazilië): Capitão-de-bigode-carijó
Arowaks:
Carib:
Frans: Cabézon tacheté


Verdeling van waarnemingen over het jaar Waarnemingen van broeden over het jaar
The 339 reported observations of this bird in Suriname, mainly for the last 50 years, have been grouped by month. More birds on one day are counted as one observation. Of course, if the graph should depict the total number of birds seen, the differences between the months could be much more pronounced. The 2 reported breeding observations of this bird in Suriname. Most observations are about nest with eggs, some about fledglings, or feeding at a nest or the building of a nest.

Of the about 5000 nests and eggs found for all species together, about 1/3 comes from the egg collection of Penard between 1896 and 1905. For some reason most collecting then was done in the first half of each year, so the shown distribution does not necessarily reflect the actual breeding preferences.
The main dry season in Suriname is reckoned to be from half August to the end of November, the main wet season from half April to half August, but the the timing of begin and end does vary from year to year. Around March a second dry season often occurs.


Fatbirder's Top 1000 Birding Websites Laatste update: december 2018 door Jan Hein Ribot. Fotos en waarnemingen met datum en plaats naar: jhribot (residing at) gmail (point) com.
The world wide web started in 1993! (and this site in 1996).