Oude foto's van Suriname, Zuid-Amerika Dutch text English text Vogels in Suriname/Birds in Suriname
(onderaan staan meer recente foto's)


Van mijn schoonzusje, J. Bemer-Essed, kreeg ik voor korte tijd in bruikleen een prachtig fotoboek met oude foto's van Suriname uit 1905-1910. Ik denk dat de foto's zijn gemaakt door Eugen Klein, een Duitse fotograaf die vanaf 1897 in Suriname werkte als fotograaf en portretten, stads- en plantagegezichten maakte en verkocht. De foto's zijn in dezelfde stijl als degene die van zijn hand opgenomen zijn in het boek: Fotografie in Suriname 1839-1939, redactie A. Groeneveld (uitgeverij Fragment, 1990). Hieronder zijn er een paar te bewonderen. De originelen zijn op formaat 12,1 bij 17,2 cm en van zeer goede kwaliteit. Voor zover ik weet berusten er geen rechten meer op deze foto's (maar vóór gebruik elders toch graag een bericht hiervan).Stadsgezichten. Klik op de plaatjes om de grote versie te bekijken.
Heerenstraat met de rooms-katolieke kathedraal op de achtergrond Heiligenweg
Commisariaat Combé Maagdenstraat
Keizerstraat Oranjestraat met het bekende gezicht van het torentje van financiën:
Vaillantsplein De waterkant
Het spoorwegstation Oud Amsterdam (gebouw rechts staat ook hieronder)
Een voorloper van Telesur op internetEnkele personen in traditionele dracht. Klik op de plaatjes om de grote versie te bekijken.
Marrons Inheemsen
Hindoestaanse vrouw Hindoestaanse man
Kotomissie Kotomissie
Twee dominees Het immigrantendepot, een onderkomen voor degenen die net als contractarbeiders uit India gekomen waren
Het plantagehuis van de oorspronkelijk bezitter van het fotoalbumRecentere foto's uit Suriname


Van Hedy van Dorp heb ik een paar foto's ontvangen van recentere datum. Ze zijn gemaakt tussen 1979 en 1997. Ik hoop dat de kwaliteit nog goed is: om ze in redelijke tijd over te kunnen halen zijn ze gecomprimeerd tot bestanden tussen 15 en 40 kbyte groot. De rechten op de meeste van de volgende foto's liggen bij haar. Klik op de plaatjes om de grote versie te bekijken.Jongen met aapje Huis van naaister
Boten Grote markt in 1979
en nog zo een plaatje Kwikwivangst op Leiding
Brug te Carolina Huis in Coronie met palmen (door Jan Hein Ribot)
Kerk in Coronie 1998 (door Asha Ribot) Huis in Coronie (door Raoul Ribot)
Winkel in Nieuw Nickerie (door Stephan Ferrier) Politiepost in Nieuw Amsterdam (Willem Tilanus, zelfde gebouw op een van de oude foto's)Van Roberto Butli ontving ik foto's die in 1999 gemaakt zijn in Suriname. Ze zijn wat groot in kB (80 kb) en dat zie je ook wel aan de scherpte. De rechten op de foto's liggen bij hem. Klik op de plaatjes om de grote versie te bekijken.
De waterkant Gravenstraat
Bij het presidentieel paleis Kwaku
gekweekte plant (Strelitzia regina uit Z. Afrika) die op een palulu lijkt kankantri
angalampuVan Jan van Spreeuwel kreeg ik op verzoek enkele foto's uit het westen van Suriname. Ik vind Nickerie het mooiste district (en hopelijk nog steeds het rustigste), hier wat foto's daarvan. Klik op de plaatjes om de grote versie te bekijken.
Eerste gebouw uit Nickerie Tweede gebouw uit Nickerie
Derde gebouw uit Nickerie Vierde gebouw uit Nickerie
Vijfde gebouw uit Nickerie Zesde gebouw uit Nickerie
Rivier met reiger Huis in Coronie

Fatbirder's Top 1000 Birding Websites Laatste update: mei 2024 door Jan Hein Ribot. Commentaar of fotos naar: jhribot ( residing at ) gmail (point!) com.
observations can be uploaded to suriname.observation.org or ebird.org ).