Oilbird (Steatornis caripensis) Dutch text English text Vogels in Suriname/Birds in Suriname
Foto's (klik er op om te vergroten)
Steatornis caripensis, Oilbird,  door Paul Ouboter
© Paul Ouboter

   Vetvogels broeden in grote groepen in grotten en daar brengen ze normalerwijs de dag door. 's Nachts vliegen ze grote afstanden (50 km en meer) om palmvruchten te zoeken, die ze al vliegend plukken. Het dieet is dus geheel vegetarisch. Beroemd is de vogel omdat hij als enige vogel het zelfde systeem van echolocatie gebruikt als vleermuizen: hij vindt zijn weg 's nachts door te luisteren naar de echo van de klikgeluiden die hij voortdurend maakt. Jongen van de vetvogel zijn erg vet en de Chaima indianen in Venezuela gebruikten ze als bron voor hun olie. De vogel werd beschreven door de beroemde onderzoeker Alexander van Humboldt en zijn collega Aimee Bonpland, op hun ontdekkingstocht door het Noorden van Zuid-Amerika. Ze bezochten toen de grot bij Caripe in Monagas State in Venezuela (la Cueva del Guacharo). In Trinidad is er ook een grot met vetvogels in het Asa Wright Centre.
We weten niet of de vetvogel broedt in een nog onbekende grot in Suriname, maar wellicht is deze vogel een zwerver, ook na de broedtijd schijnen ze grote zwerftochten te maken.
Een foto van een Vetvogel, gemaakt door Paul Ouboter op de Brownsberg langs het pad naar de Witikreek, 28 maart 2008. Dit is het eerste controleerbare bewijs dat de vetvogel voorkomt in Suriname. Er waren al verhalen dat vetvogels gesignaleerd waren in het zuiden van Suriname. De vogel op de foto zat op een tak met zijn korte poten en rustte ook op zijn borst, terwijl hij voortdurend zijn evenwicht moest proberen te bewaren, waarschijnlijk is het niet gemakkelijk zo te zitten, maar gewoonlijk zitten ze dan ook op rotsen, meestal ook iets voorover.Verspreiding
Elk klein vierkant stelt minstens één waargenomen vogel voor of een groep, grotere vierkanten minstens vier verschillende dagen met waarnemingen en de grootste vierkanten minstens tien. De kleur geeft aan: blauw voor de kustvlakte, geel voor savanne en rood voor het oerwoud.
Niet alle plaatsen in Suriname worden even goed bezocht door vogelaars, dus de verdeling van de vierkanten geeft een indicatie van de plaats van de vogels, maar ook van de vogelaars. Op sommige plaatsen in het zuiden zijn geen observaties van vogels, door ervaren vogelaars, binnen een straal van 60 kilometer.

Voorkomen in diverse zones
kustvlakte (blauwe stippen op de kaart) :
noordelijke savanna (gele stippen (in het noorden)) :
regenwoud onder 400 m (rode stippen) :
regenwoud boven 400 m (rode stippen) :
Sipaliwini savanna (gele stippen (in het zuiden)) :

Blanco als de vogel niet overtuigend is aangetoond in die zone.
Data geïnterpreteeerd door Arie Spaans, Otte Ottema en Jan Hein Ribot.Namen
Wetenschappelijke naam: Steatornis caripensis
Orde: Caprimulgiformes
Familie: Steatornithidae, 1 in Suriname
Nederlands: Vetvogel
Engels: Oilbird
Sranan ('Surinaams'):
Guyana:
Papiamento:
Spaans (Venezuela): Guácharo
Portugees (Brazilië): Guácharo
Arowaks:
Carib:
Frans: Guacharo des cavernes


Verdeling van waarnemingen over het jaar Waarnemingen van broeden over het jaar
The 1 reported observations of this bird in Suriname, mainly for the last 50 years up to 2018, have been grouped by month. More birds on one day are counted as one observation. Of course, if the graph should depict the total number of birds seen, the differences between the months could be much more pronounced. The reported breeding observations of this bird in Suriname. Most observations are about nest with eggs, some about fledglings, or feeding at a nest or the building of a nest.

Of the about 5000 nests and eggs found for all species together, about 1/3 comes from the egg collection of Penard between 1896 and 1905. For some reason most collecting then was done in the first half of each year, so the shown distribution does not necessarily reflect the actual breeding preferences.
The main dry season in Suriname is reckoned to be from half August to the end of November, the main wet season from half April to half August, but the the timing of begin and end does vary from year to year. Around March a second dry season often occurs.


Fatbirder's Top 1000 Birding Websites Laatste update: mei 2024 door Jan Hein Ribot. Commentaar of fotos naar: jhribot ( residing at ) gmail (point!) com.
observations can be uploaded to suriname.observation.org or ebird.org ).