Great Kiskadee (Pitangus sulphuratus) Dutch text English text Vogels in Suriname/Birds in Suriname
Foto's (klik er op om te vergroten)
Pitangus sulphuratus, Great Kiskadee, Grikibi, Grietjebie door Jan Hein Ribot
© Jan Hein Ribot

Pitangus sulphuratus, Great Kiskadee, Grikibi, Grietjebie door John S. Dunning
© John S. Dunning

Pitangus sulphuratus, Great Kiskadee, Grikibi, Grietjebie door Leo Olmtak
© Leo Olmtak

Pitangus sulphuratus, Great Kiskadee, Grikibi, Grietjebie door Leo Olmtak
© Leo Olmtak

Pitangus sulphuratus, Great Kiskadee, Grikibi, Grietjebie door Jan Hein Ribot
© Jan Hein Ribot

Pitangus sulphuratus, Great Kiskadee, Grikibi, Grietjebie door Foek Chin Joe
© Foek Chin Joe

Pitangus sulphuratus, Great Kiskadee, Grikibi, Grietjebie door K.D. Dijkstra
© K.D. Dijkstra

Pitangus sulphuratus, Great Kiskadee, Grikibi, Grietjebie door Jean-Louis Rousselle
© Jean-Louis Rousselle

Pitangus sulphuratus, Great Kiskadee, Grikibi, Grietjebie door Jean-Louis Rousselle
© Jean-Louis Rousselle
Een bekende vogel met een gele buik, witte keel en veel bruin aan de bovenzijde. Hij heeft een witte band om zijn hoofd, die begint bij zijn stevige snavel. Op opvallende plekken, zoals op telefoondraden of op een dak zie je hem middden in de hitte van de dag zich druk maken en aldoor zijn naam roepen. Andere vogels zijn rond die tijd meestal stil. Nesten maken ze ook al op een opvallende plek van delen van planten, vaak zie je hooi erin. De grietjebie verdedigt zijn nest fel, maar ook al heeft hij geen nest dan nog is hij aggressief tegen andere vogels. Zo zie je ze wel een grote aka als de tingifowru aka achternazitten boven de huizen. Maar ik zag ook wel eens een kolibri een grietjebie wegjagen uit een tuin. Ze eten van alles, insekten maar ook bloemen en vruchten uit de tuinen. Er is geen "nationale vogel" uitgeroepen voor Suriname, zoals de Hoatzin in Guyana en de Rode Ibis in Trinidad, maar de Grietjebie komt het dichtst bij die status. Het is waarschijnlijk de meest bekende vogel in Suriname. Handig dat hij zijn eigen naam roept!
Een video-opname was gemaakt door Raoul Ribot in Paramaribo van een grikibi die zijn jong voert.
De eerste foto is gemaakt door J.H. Ribot in Paramaribo van een volwassen vogel die een jong voert bij zijn nest, dan volgt er een gemaakt door J.S. Dunning. Dan een Grikibi die reageert op het geroep van een concurent door zijn gele kuif te laten zien, gefotografeerd door Leo Olmtak in zijn tuin. Ook de volgende foto van drie grikibi's op een voederbak is door hem gemaakt. dan een van Jan Hein Ribot en een volgende komt van Foek Chin Joe uit Paramaribo (waarop je de vaak verborgen gele kruinvlek ook ziet), dan een door K. Dijkstra op het universiteitsterrein. Dan volgt een foto van Pascal Dubois in Frans Guyana en uit hetzelfde land een babyvogel van Iling Tjon Pian Gi, gemaakt net langs de Marowijne in oktober 2003.
Dominiek Plouvier maakte de eerste video en nog een van twee roepende grikibis.Vogelgeluiden (klik er op om te luisteren)
Geluidsopname van een Grote kiskadie, Grikibi
© Jan Hein Ribot
   


Video (klik op de link of op de 'play'-knop om te kijken)
Video opname van een
Grote kiskadie, Grikibi
© ;
Video opname van een
Grote kiskadie, Grikibi
© ;
 


Verspreiding
Elk klein vierkant stelt minstens één waargenomen vogel voor of een groep, grotere vierkanten minstens vier verschillende dagen met waarnemingen en de grootste vierkanten minstens tien. De kleur geeft aan: blauw voor de kustvlakte, geel voor savanne en rood voor het oerwoud.
Niet alle plaatsen in Suriname worden even goed bezocht door vogelaars, dus de verdeling van de vierkanten geeft een indicatie van de plaats van de vogels, maar ook van de vogelaars. Op sommige plaatsen in het zuiden zijn geen observaties van vogels, door ervaren vogelaars, binnen een straal van 60 kilometer.

Voorkomen in diverse zones
kustvlakte (blauwe stippen op de kaart) :
noordelijke savanna (gele stippen (in het noorden)) :
regenwoud onder 400 m (rode stippen) :
regenwoud boven 400 m (rode stippen) :
Sipaliwini savanna (gele stippen (in het zuiden)) :

Blanco als de vogel niet overtuigend is aangetoond in die zone.
Data geïnterpreteeerd door Arie Spaans, Otte Ottema en Jan Hein Ribot.Namen
Wetenschappelijke naam: Pitangus sulphuratus
Orde: Passeriformes
Familie: Tyrannidae, 91 in Suriname
Nederlands: Grote kiskadie, Grikibi
Engels: Great Kiskadee
Sranan ('Surinaams'): Grikibi, Grietjebie
Guyana: Bientivi
Papiamento:
Spaans (Venezuela): Cristofué
Portugees (Brazilië): Bem-te-vi, Bem-te-vi-de-coroa
Arowaks: Hietjietjie
Carib: Opetoko/Hietielie
Frans: Tyran quiquivi


Verdeling van waarnemingen over het jaar Waarnemingen van broeden over het jaar
The 1674 reported observations of this bird in Suriname, mainly for the last 50 years up to 2018, have been grouped by month. More birds on one day are counted as one observation. Of course, if the graph should depict the total number of birds seen, the differences between the months could be much more pronounced. The 202 reported breeding observations of this bird in Suriname. Most observations are about nest with eggs, some about fledglings, or feeding at a nest or the building of a nest.

Of the about 5000 nests and eggs found for all species together, about 1/3 comes from the egg collection of Penard between 1896 and 1905. For some reason most collecting then was done in the first half of each year, so the shown distribution does not necessarily reflect the actual breeding preferences.
The main dry season in Suriname is reckoned to be from half August to the end of November, the main wet season from half April to half August, but the the timing of begin and end does vary from year to year. Around March a second dry season often occurs.


Fatbirder's Top 1000 Birding Websites Laatste update: mei 2024 door Jan Hein Ribot. Commentaar of fotos naar: jhribot ( residing at ) gmail (point!) com.
observations can be uploaded to suriname.observation.org or ebird.org ).