Rufous Potoo (Nyctibius bracteatus) Dutch text English text Vogels in Suriname/Birds in Suriname
Foto's (klik er op om te vergroten)
Nyctibius bracteatus, Rufous Potoo,  door Simon van der Meulen
nieuw in suriname 6-10-2021 © Simon van der Meulen

Nyctibius bracteatus, Rufous Potoo,  door Simon van der Meulen
© Simon van der Meulen

Nyctibius bracteatus, Rufous Potoo,  door Armida Madngisa nature guide
10-10-21 jonge vogel © Armida Madngisa nature guide

Nyctibius bracteatus, Rufous Potoo,  door Armida Madngisa nature guide
nest 18 -10-21 © Armida Madngisa nature guide

Nyctibius bracteatus, Rufous Potoo,  door Armida Madngisa nature guide
vogel op ei 18-10-21 © Armida Madngisa nature guide

Nyctibius bracteatus, Rufous Potoo,  door Armida Madngisa nature guide
© Armida Madngisa nature guide

Nyctibius bracteatus, Rufous Potoo,  door Armida Madngisa nature guide
14-11-21 kuiken © Armida Madngisa nature guide

Nyctibius bracteatus, Rufous Potoo,  door Armida Madngisa nature guide
© Armida Madngisa nature guide

Nyctibius bracteatus, Rufous Potoo,  door Armida Madngisa nature guide
2 weken na uitkomen © Armida Madngisa nature guide

Nyctibius bracteatus, Rufous Potoo,  door Armida Madngisa nature guide
zelfde plek in juli 2023. © Armida Madngisa nature guide

   De roze Reuzennachtzaluw (Rufous Potoo)was in het verleden twee keer gespot in Suriname door Serano Ramcharan en Brian O'Shea, maar zonder voldoende bewijs voor erkenning. Op 6 oktober 2021 vond Keiran Samuels (lokale vogelgids) met diens gast Simon van der Meulen de reuzennachtzwaluw (Potoo) op het Kabalebo Natuur Resort in het westen van Suriname (maagdelijk tropisch laagland oerwoud).”
Simon schreef: 'Ik liep over het zo genaamde BMKW trail met de plaatselijke vogelgids Keiran. We passeerden op zo'n 100-150 meter van de Kabalebo rivier een kleine open plek in het woud. Daar zat op ooghoogte en op een afstand van 7-8 meter de Roze Reuzennachtzwaluw in de zon. Ik kon een paar scherpe foto's maken. De foto's laten zonder twijfel het meest duidelijke ID-kenmerk zien: De iris lijkt op een sleutelgat.' Het vermoeden was toen al dat de vogel op het nest zat.
De andere lokale vogelgids, Armida Madgnisa, schreef enkele dagen later: 'Op 10 oktober gingen Keiran en ik kijken of de Potoo er nog was en ja de vogel zat op dezelfde plek. In plaats van met de boot snel terug te gaan liepen we het eind terug en net voor we de lodge bereikten, zagen we een tweede Potoo, een jong. Het was erg klein, maar het 'sleutelgat' was te zien.' Otte vroeg me te controleren of er ook een ei was. Op 18 oktober ging ik terug na 18.15 en om 19.15 was het donker en de volwassen vogel verliet de stomp waarop ze zat en daarop was een gevlekt ei. Het oudere jong zat op de dichtstbijzijnde horizontale tak, vlakbij het nest. Twee dagen later nog steeds dat ei. Nog geen kuiken.
Op 22 oktober ging ik terug om te kijken naar het oudere jong, het was weg. Op 14 november op een schermfoto van mijn camera... het ei was uitgekomen. En op 19.45 vloog een tweede Potoo precies recht voor de zittende. Het leek erop dat het aan de ander vertelde klaar te zijn om over te nemen. Deze keer had ik 5 minuten om het kuiken te zien "omdat de tweede er juist bovenop landde". Ik zal kijken of ik een betere foto van het kuiken kan maken, maar de ouders beschermen het goed. Ik ga maar één keer in de week kijken. De omgeving wordt wel 24/7 bewaakt. Ik heb cameravallen rondom het nest gezet. Hopelijk krijg ik goede beelden te zien.'
Twee weken na het uitkomen een video van de jongste vogel door Armida Madgnisa. En ook een video na 30 dagen.
In drie weken twee volwassen vogels, een ouder jong en een nest met ei en later een kuiken, allemaal nieuw voor Suriname.Video (klik op de link of op de 'play'-knop om te kijken)
Video opname van een
Roze Reuzennachtzwaluw
© ;
Video opname van een
Roze Reuzennachtzwaluw
© ;
 


Verspreiding
Elk klein vierkant stelt minstens één waargenomen vogel voor of een groep, grotere vierkanten minstens vier verschillende dagen met waarnemingen en de grootste vierkanten minstens tien. De kleur geeft aan: blauw voor de kustvlakte, geel voor savanne en rood voor het oerwoud.
Niet alle plaatsen in Suriname worden even goed bezocht door vogelaars, dus de verdeling van de vierkanten geeft een indicatie van de plaats van de vogels, maar ook van de vogelaars. Op sommige plaatsen in het zuiden zijn geen observaties van vogels, door ervaren vogelaars, binnen een straal van 60 kilometer.

Voorkomen in diverse zones
kustvlakte (blauwe stippen op de kaart) :
noordelijke savanna (gele stippen (in het noorden)) :
regenwoud onder 400 m (rode stippen) :
regenwoud boven 400 m (rode stippen) :
Sipaliwini savanna (gele stippen (in het zuiden)) :

Blanco als de vogel niet overtuigend is aangetoond in die zone.
Data geïnterpreteeerd door Arie Spaans, Otte Ottema en Jan Hein Ribot.Namen
Wetenschappelijke naam: Nyctibius bracteatus
Orde: Caprimulgiformes
Familie: Nyctibiidae, 5 in Suriname
Nederlands: Roze Reuzennachtzwaluw
Engels: Rufous Potoo
Sranan ('Surinaams'):
Guyana:
Papiamento:
Spaans (Venezuela):
Portugees (Brazilië):
Arowaks:
Carib:
Frans:


Verdeling van waarnemingen over het jaar Waarnemingen van broeden over het jaar
The 2 reported observations of this bird in Suriname, mainly for the last 50 years up to 2018, have been grouped by month. More birds on one day are counted as one observation. Of course, if the graph should depict the total number of birds seen, the differences between the months could be much more pronounced. The 1 reported breeding observations of this bird in Suriname. Most observations are about nest with eggs, some about fledglings, or feeding at a nest or the building of a nest.

Of the about 5000 nests and eggs found for all species together, about 1/3 comes from the egg collection of Penard between 1896 and 1905. For some reason most collecting then was done in the first half of each year, so the shown distribution does not necessarily reflect the actual breeding preferences.
The main dry season in Suriname is reckoned to be from half August to the end of November, the main wet season from half April to half August, but the the timing of begin and end does vary from year to year. Around March a second dry season often occurs.


Fatbirder's Top 1000 Birding Websites Laatste update: mei 2024 door Jan Hein Ribot. Commentaar of fotos naar: jhribot ( residing at ) gmail (point!) com.
observations can be uploaded to suriname.observation.org or ebird.org ).