Spotted Sandpiper (Actitis macularius) Dutch text English text Vogels in Suriname/Birds in Suriname
Foto's (klik er op om te vergroten)
Actitis macularius, Spotted Sandpiper, Snepi door Ricardo van Dijk
© Ricardo van Dijk

Actitis macularius, Spotted Sandpiper, Snepi door Stephan Ferrier
© Stephan Ferrier

Actitis macularius, Spotted Sandpiper, Snepi door Ivan van Londersele
© Ivan van Londersele

Actitis macularius, Spotted Sandpiper, Snepi door Ivan van Londersele
© Ivan van Londersele

Actitis macularius, Spotted Sandpiper, Snepi door Hans Majong
© Hans Majong

Actitis macularius, Spotted Sandpiper, Snepi door Harry Valk
© Harry Valk

Actitis macularius, Spotted Sandpiper, Snepi door Dominiek Plouvier
© Dominiek Plouvier

Actitis macularius, Spotted Sandpiper, Snepi door Dominiek Plouvier
kleinste strandloper en oeverloper © Dominiek Plouvier

 Een foto van Ricardo van Dijk gemaakt in februari 2009. Stephan Ferrier zag er een in maart 2013 en dan nog een foto van een vogel in broedkleed, gemaakt door Pascal Dubois in Frans Guyana in 2002.
Overal waar maar water is zie je deze kleine steltloper, zelfs midden in het bos. Hij loopt vaak op zijn eentje langs de oever van een rivier. Het is een van de meest gerapporteerde vogels in Suriname. Hij is ook makkelijk te herkennen, bijvoorbeeld aan het wippen met zijn achterlichaam tijdens het zoeken naar voedsel en aan de onderbroken vlucht met stijf gehouden vleugels. En aan het doorlopen van het wit van zijn buik naar zijn schouders in zijn winterkleed. Zijn snavel is geel of rose met een zwarte punt. Hij komt in grote aantallen uit Noord-Amerika gevlogen om de winter daar te ontvluchten. Het kleinste aantal waarnemingen is rond juni, wat er op duidt dat er weinig zomergasten blijven in Suriname. De meeste worden gezien in maart-april en juli augustus. Het lijkt dus erop dat vele vogels Suriname als tussenstop gebruiken en in de noordelijke winter elders verblijven. Uitgebreide tellingen van A. Spaans wijzen daar ook op (in waders along the Suriname coast, Wilson bull.1978). Het wintergebied omvat bijna heel Midden- en Zuid Amerika, zoals op een kaartje hieronder is aangegeven.Verspreiding
Elk klein vierkant stelt minstens één waargenomen vogel voor of een groep, grotere vierkanten minstens vier verschillende dagen met waarnemingen en de grootste vierkanten minstens tien. De kleur geeft aan: blauw voor de kustvlakte, geel voor savanne en rood voor het oerwoud.
Niet alle plaatsen in Suriname worden even goed bezocht door vogelaars, dus de verdeling van de vierkanten geeft een indicatie van de plaats van de vogels, maar ook van de vogelaars. Op sommige plaatsen in het zuiden zijn geen observaties van vogels, door ervaren vogelaars, binnen een straal van 60 kilometer.

Voorkomen in diverse zones
kustvlakte (blauwe stippen op de kaart) :
noordelijke savanna (gele stippen (in het noorden)) :
regenwoud onder 400 m (rode stippen) :
regenwoud boven 400 m (rode stippen) :
Sipaliwini savanna (gele stippen (in het zuiden)) :

Blanco als de vogel niet overtuigend is aangetoond in die zone.
Data geïnterpreteeerd door Arie Spaans, Otte Ottema en Jan Hein Ribot.Namen
Wetenschappelijke naam: Actitis macularius
Orde: Charadriiformes
Familie: Scolopacidae, 25 in Suriname
Nederlands: Amerikaanse Oeverloper
Engels: Spotted Sandpiper
Sranan ('Surinaams'): Snepi
Guyana: Shakey
Papiamento:
Spaans (Venezuela): Playero coleador
Portugees (Brazilië): Maçarico pintado
Arowaks:
Carib:
Frans: Chevalier branle queue


Verdeling van waarnemingen over het jaar Waarnemingen van broeden over het jaar
The 883 reported observations of this bird in Suriname, mainly for the last 50 years up to 2018, have been grouped by month. More birds on one day are counted as one observation. Of course, if the graph should depict the total number of birds seen, the differences between the months could be much more pronounced. The reported breeding observations of this bird in Suriname. Most observations are about nest with eggs, some about fledglings, or feeding at a nest or the building of a nest.

Of the about 5000 nests and eggs found for all species together, about 1/3 comes from the egg collection of Penard between 1896 and 1905. For some reason most collecting then was done in the first half of each year, so the shown distribution does not necessarily reflect the actual breeding preferences.
The main dry season in Suriname is reckoned to be from half August to the end of November, the main wet season from half April to half August, but the the timing of begin and end does vary from year to year. Around March a second dry season often occurs.


Fatbirder's Top 1000 Birding Websites Laatste update: februari 2023 door Jan Hein Ribot. Commentaar of fotos naar: jhribot ( residing at ) gmail (point!) com.
observations can be uploaded to suriname.observation.org or ebird.org ).