Palm Tanager (Thraupis palmarum) Dutch text English text Vogels in Suriname/Birds in Suriname




Foto's (klik er op om te vergroten)
Thraupis palmarum, Palm Tanager, Krontoblawki door Louis des Tombe
© Louis des Tombe

Thraupis palmarum, Palm Tanager, Krontoblawki door Foek Chin Joe
© Foek Chin Joe

Thraupis palmarum, Palm Tanager, Krontoblawki door Carla Out
© Carla Out

Thraupis palmarum, Palm Tanager, Krontoblawki door Pieter Verheij
© Pieter Verheij

Thraupis palmarum, Palm Tanager, Krontoblawki door Leo Olmtak
© Leo Olmtak

Thraupis palmarum, Palm Tanager, Krontoblawki door Leo Olmtak
© Leo Olmtak

Thraupis palmarum, Palm Tanager, Krontoblawki door Armida Madngisa
© Armida Madngisa

Thraupis palmarum, Palm Tanager, Krontoblawki door Jan Hein Ribot
nestgat © Jan Hein Ribot

 



Kronto Blawki: De eerste foto is gemaakt door Louis des Tombe in oktober 2007, de tweede door Foek Chin Joe in Suriname, daaronder een foto gemaakt door Carla Out bij zijn favoriete fruit: Busi-papaja, (Cecropia). Dan een foto van Pieter Verheij in januari 2007, en twee foto's van Leo Olmtak vanuit zijn tuin op Zorg en Hoop. Armida Madngisa fotografeerde een nest met eieren in het Kabalebo resort. Op de eerste foto kun je de glimmend blauw-grijze poten goed zien.
De palm tangare is, zoals zijn naam zegt, inderdaad vaak bij palmen te zien. Hij haalt er bijvoorbeeld nestmateriaal vanaf, waarbij hij net gestoord wordt in een van de onderstaande foto's, of hij zoekt naar insekten. Zijn nagels zijn wat scherper dan die van de blawki, dat is handig als hij zoeken langs de palmbladeren schuifelt. Hij is ook vaak in gezelschap van de blawki, bij vruchtbomen in tuinen bijvoorbeeld, rijpe bananen of papaja's etend. Mannetje en vrouwtje zien er hetzelfde uit.
Pieter de Groot Boersma maakte een video van een Kronto blawki in een palm bij Weg naar Zee in maart 2011.



Video (klik op de link of op de 'play'-knop om te kijken)
Video opname van een
Palmtangare, Krontoblawki

(externe link)
   


Verspreiding




Elk klein vierkant stelt minstens één waargenomen vogel voor of een groep, grotere vierkanten minstens vier verschillende dagen met waarnemingen en de grootste vierkanten minstens tien. De kleur geeft aan: blauw voor de kustvlakte, geel voor savanne en rood voor het oerwoud.
Niet alle plaatsen in Suriname worden even goed bezocht door vogelaars, dus de verdeling van de vierkanten geeft een indicatie van de plaats van de volgels, maar ook van de vogelaars. Op sommige plaatsen in het zuiden zijn geen observaties van vogels, door ervaren vogelaars, binnen 60 kilometer.

Voorkomen in diverse zones
kustvlakte (blauwe stippen op de kaart) :
noordelijke savanna (gele stippen (in het noorden)) :
regenwoud onder 400 m (rode stippen) :
regenwoud boven 400 m (rode stippen) :
Sipaliwini savanna (gele stippen (in het zuiden)) :

Blanco als de vogel niet overtuigend is aangetoond in die zone.
Data geïnterpreteeerd door Arie Spaans, Otte Ottema en Jan Hein Ribot.



Namen
Wetenschappelijke naam: Thraupis palmarum
Orde: Passeriformes
Familie: Thraupidae, 56 in Suriname
Nederlands: Palmtangare, Krontoblawki
Engels: Palm Tanager
Sranan ('Surinaams'): Krontoblawki
Guyana: Coconut Sackie, Saki, Palmiste
Papiamento:
Spaans (Venezuela): Azulejo de palmeras
Portugees (Brazilië): Sanhaço-do-coqueiro
Arowaks:
Carib:
Frans: Tangara des palmes


Verdeling van waarnemingen over het jaar Waarnemingen van broeden over het jaar
The 1061 reported observations of this bird in Suriname, mainly for the last 50 years, have been grouped by month. More birds on one day are counted as one observation. Of course, if the graph should depict the total number of birds seen, the differences between the months could be much more pronounced. The 29 reported breeding observations of this bird in Suriname. Most observations are about nest with eggs, some about fledglings, or feeding at a nest or the building of a nest.

Of the about 5000 nests and eggs found for all species together, about 1/3 comes from the egg collection of Penard between 1896 and 1905. For some reason most collecting then was done in the first half of each year, so the shown distribution does not necessarily reflect the actual breeding preferences.
The main dry season in Suriname is reckoned to be from half August to the end of November, the main wet season from half April to half August, but the the timing of begin and end does vary from year to year. Around March a second dry season often occurs.


Fatbirder's Top 1000 Birding Websites Laatste update: Mei 2017 door Jan Hein Ribot. Commentaar en waarnemingen met datum en plaats naar: jhribot (at) gmail (dot) com.
The world wide web started in 1993! (and this site in 1996).