Fork-tailed Woodnymph (Thalurania furcata) Dutch text English text Vogels in Suriname/Birds in Suriname




Foto's (klik er op om te vergroten)
Thalurania furcata, Fork-tailed Woodnymph,  door Pieter Verheij
© Pieter Verheij

Thalurania furcata, Fork-tailed Woodnymph,  door Pieter Verheij
© Pieter Verheij

Thalurania furcata, Fork-tailed Woodnymph,  door N. Takano
© N. Takano

Thalurania furcata, Fork-tailed Woodnymph,  door N. Takano
© N. Takano

Thalurania furcata, Fork-tailed Woodnymph,  door John Muller
© John Muller

Thalurania furcata, Fork-tailed Woodnymph,  door Armida Madngisa
© Armida Madngisa

Thalurania furcata, Fork-tailed Woodnymph,  door Armida Madngisa
© Armida Madngisa

Thalurania furcata, Fork-tailed Woodnymph,  door Armida Madngisa
© Armida Madngisa

Thalurania furcata, Fork-tailed Woodnymph,  door Frank Valk
© Frank Valk

Thalurania furcata, Fork-tailed Woodnymph,  door Frank Valk
© Frank Valk

Thalurania furcata, Fork-tailed Woodnymph,  door Frank Valk
© Frank Valk

Thalurania furcata, Fork-tailed Woodnymph,  door Frank Valk
© Frank Valk

Thalurania furcata, Fork-tailed Woodnymph,  door Matthias Fernandez
Frans Guyana © Matthias Fernandez

Thalurania furcata, Fork-tailed Woodnymph,  door Michel Giraud-Audine
Frans Guyana © Michel Giraud-Audine

 



Vorkstaart Bosnimf: Pieter verheij maakte twee foto's van een vrouwtje in januari 2003 in Suriname. Dan foto's van een mannetje en een vrouwtje, gemaakt door N. Takano (personal museum of natural history) in augustus 2004 op Fungu eiland in het Ralleigh Vallen natuur reservaat. Het reservaat is onderdeel van een enorm beschermd gebied met meer dan 500 soorten vogels: het Centrale Suriname Natuur Reservaat (CSNR) met een oppervlakte van meer dan 1 miljoen hectare.
Het mannetje van deze kolibrie is gemakkelijk te herkennen met zijn gevorkte staart en ook zijn prachtige diepblauwe buik (niet zo goed te zien op de foto, helaas), herkennen van het vrouwtje is veel moeilijker. Je kunt haar gemakkelijk verwisselen met de grey-brested sabrewing (heeft meer wit op de staart en een witte spot bij het oog, met dank aan Rasmus Boerg). De bosnimph zie je vooral op hun eentje bij bloemen in het bos.
En soms, zoals op een van de foto's, bij een "feeding bottle, een zuigfles". Deze foto is gemaakt door John Muller in maart 2006 op Ralleighvallen. Armida Madngisa fotografeerde een nest op het Kabalebo resort. Eerst met het vrouwtje nog bouwend, dan zonder en met eieren. Matthias Fernandez zag een jong dat gevoed wordt door een vrouwtje bij Saut Mapaou in Frans Guyana in september 2013 en Michel Giraud-Audine zag de rug van zijn vogel in januari 2014 bij Sable d'or in Frans Guyana.
Pieter de Groot Boersma maakte een video van een vrouwtje vorkstaart bosnimf op Babaunhol, Suriname in maart 2011.



Video (klik op de link of op de 'play'-knop om te kijken)
Video opname van een
Vorkstaartbosnimf

(externe link)
   


Verspreiding




Elk klein vierkant stelt minstens één waargenomen vogel voor of een groep, grotere vierkanten minstens vier verschillende dagen met waarnemingen en de grootste vierkanten minstens tien. De kleur geeft aan: blauw voor de kustvlakte, geel voor savanne en rood voor het oerwoud.
Niet alle plaatsen in Suriname worden even goed bezocht door vogelaars, dus de verdeling van de vierkanten geeft een indicatie van de plaats van de vogels, maar ook van de vogelaars. Op sommige plaatsen in het zuiden zijn geen observaties van vogels, door ervaren vogelaars, binnen een straal van 60 kilometer.

Voorkomen in diverse zones
kustvlakte (blauwe stippen op de kaart) :
noordelijke savanna (gele stippen (in het noorden)) :
regenwoud onder 400 m (rode stippen) :
regenwoud boven 400 m (rode stippen) :
Sipaliwini savanna (gele stippen (in het zuiden)) :

Blanco als de vogel niet overtuigend is aangetoond in die zone.
Data geïnterpreteeerd door Arie Spaans, Otte Ottema en Jan Hein Ribot.



Namen
Wetenschappelijke naam: Thalurania furcata
Orde: Apodiformes
Familie: Trochilidae, 35 in Suriname
Nederlands: Vorkstaartbosnimf
Engels: Fork-tailed Woodnymph
Sranan ('Surinaams'):
Guyana:
Papiamento:
Spaans (Venezuela): Tucusito moradito
Portugees (Brazilië): Beija-flor-tesoura-verde
Arowaks:
Carib:
Frans: Dryade à queue fourchue


Verdeling van waarnemingen over het jaar Waarnemingen van broeden over het jaar
The 403 reported observations of this bird in Suriname, mainly for the last 50 years, have been grouped by month. More birds on one day are counted as one observation. Of course, if the graph should depict the total number of birds seen, the differences between the months could be much more pronounced. The 1 reported breeding observations of this bird in Suriname. Most observations are about nest with eggs, some about fledglings, or feeding at a nest or the building of a nest.

Of the about 5000 nests and eggs found for all species together, about 1/3 comes from the egg collection of Penard between 1896 and 1905. For some reason most collecting then was done in the first half of each year, so the shown distribution does not necessarily reflect the actual breeding preferences.
The main dry season in Suriname is reckoned to be from half August to the end of November, the main wet season from half April to half August, but the the timing of begin and end does vary from year to year. Around March a second dry season often occurs.


Fatbirder's Top 1000 Birding Websites Laatste update: december 2018 door Jan Hein Ribot. Fotos en waarnemingen met datum en plaats naar: jhribot (residing at) gmail (point) com.
The world wide web started in 1993! (and this site in 1996).