Blue-gray Tanager (Thraupis episcopus) Dutch text English text Vogels in Suriname/Birds in Suriname




Foto's (klik er op om te vergroten)
Thraupis episcopus, Blue-gray Tanager, Blawforki, Blawki, Blauwtje door Louis des Tombe
© Louis des Tombe

Thraupis episcopus, Blue-gray Tanager, Blawforki, Blawki, Blauwtje door Louis des Tombe
© Louis des Tombe

Thraupis episcopus, Blue-gray Tanager, Blawforki, Blawki, Blauwtje door K.D. Dijkstra
© K.D. Dijkstra

Thraupis episcopus, Blue-gray Tanager, Blawforki, Blawki, Blauwtje door Paul van Giersbergen
© Paul van Giersbergen

Thraupis episcopus, Blue-gray Tanager, Blawforki, Blawki, Blauwtje door Leo Olmtak
© Leo Olmtak

Thraupis episcopus, Blue-gray Tanager, Blawforki, Blawki, Blauwtje door Stephan Ferrier
© Stephan Ferrier

Thraupis episcopus, Blue-gray Tanager, Blawforki, Blawki, Blauwtje door Stephan Ferrier
© Stephan Ferrier

Thraupis episcopus, Blue-gray Tanager, Blawforki, Blawki, Blauwtje door Carla Out
© Carla Out

Thraupis episcopus, Blue-gray Tanager, Blawforki, Blawki, Blauwtje door Armida Madngisa
© Armida Madngisa

Thraupis episcopus, Blue-gray Tanager, Blawforki, Blawki, Blauwtje door Armida Madngisa
© Armida Madngisa

Thraupis episcopus, Blue-gray Tanager, Blawforki, Blawki, Blauwtje door Johan Ingels
Frans-Guyana. © Johan Ingels

Thraupis episcopus, Blue-gray Tanager, Blawforki, Blawki, Blauwtje door Jan Hein Ribot
nestgat © Jan Hein Ribot

Thraupis episcopus, Blue-gray Tanager, Blawforki, Blawki, Blauwtje door John S. Dunning
Guyana © John S. Dunning

   



Blawki: Een blauwgrijs vogeltje (18 cm lang), dat regelmatig in tuinen komt. Daar eet hij voornamelijk zachte vruchten, zoals een rijpe mango of papaja. Maar ook insekten zoeken ze en soms zie je ze de lucht in schieten om vliegen te vangen. Blawkis zijn graag in elkaars gezelschap en je hoort en ziet soms hele families in bomen of als ze voorbij vliegen. Ze zitten bijna altijd in bomen en komen weinig op de grond. Soms zie je ze baden in een dakgoot.
Er is nog een blawforki, die in tuinen te zien is, de krontoblawforki. Blauw is hij niet maar groen. Ze zitten vaker in palmen dan de blawki en in Coronie zie dan ook veel meer krontoblawkis. Je ziet de twee soorten ook vaak samen. En er komen volgens Haverschmidt (een rechter die veel vogels observeerde in Suriname) ook kruisingen van de twee soorten voor: groen met een beetje blauw.
De eerste twee foto's zijn gemaakt door Louis des Tombe en een derde door K. Dijkstra op het universiteitsterrein in Paramaribo, dan een door paul van Giersbergen in september 2014. Dan volgt een foto gemaakt door Leo olmtak van een jonge vogel op zijn nest op 4 meter hoogte (november 2008). Dan twee foto's van Stephan Ferrier, één gemaakt in maart 2013 van een Blawki in een Busipapaya (Cecropia) en uit Paramaribo in 2003, een blawki etend aan een rijpe papaja en dan zo'n zelfde foto, gemaakt door Carla Out in September 2006 in Paramaribo. Armida Madngisa fotografeerde een nest van de Blawki op het Kabalebo resort. Een plaatje van een heel jonge vogel komt van Johan Ingels, gemaakt in Frans Guyana. De volgende oude foto is van een gevangen vogel door John S. Dunning in Guyana (ddarmee begon ooit deze site).
Pieter de Groot Boersma maakte een video van een zingende Blawki in Paramaribo in juli 2011.



Video (klik op de link of op de 'play'-knop om te kijken)
Video opname van een
Blauwe Tangare, Blawki

(externe link)
   


Verspreiding




Elk klein vierkant stelt minstens één waargenomen vogel voor of een groep, grotere vierkanten minstens vier verschillende dagen met waarnemingen en de grootste vierkanten minstens tien. De kleur geeft aan: blauw voor de kustvlakte, geel voor savanne en rood voor het oerwoud.
Niet alle plaatsen in Suriname worden even goed bezocht door vogelaars, dus de verdeling van de vierkanten geeft een indicatie van de plaats van de volgels, maar ook van de vogelaars. Op sommige plaatsen in het zuiden zijn geen observaties van vogels, door ervaren vogelaars, binnen 60 kilometer.

Voorkomen in diverse zones
kustvlakte (blauwe stippen op de kaart) :
noordelijke savanna (gele stippen (in het noorden)) :
regenwoud onder 400 m (rode stippen) :
regenwoud boven 400 m (rode stippen) :
Sipaliwini savanna (gele stippen (in het zuiden)) :

Blanco als de vogel niet overtuigend is aangetoond in die zone.
Data geïnterpreteeerd door Arie Spaans, Otte Ottema en Jan Hein Ribot.



Namen
Wetenschappelijke naam: Thraupis episcopus
Orde: Passeriformes
Familie: Thraupidae, 56 in Suriname
Nederlands: Blauwe Tangare, Blawki
Engels: Blue-gray Tanager
Sranan ('Surinaams'): Blawforki, Blawki, Blauwtje
Guyana: Blue Sackie
Papiamento:
Spaans (Venezuela): Azulejo de Jardíl;n
Portugees (Brazilië): Sanhaço-de-amazônia
Arowaks:
Carib: Skieriejoemoe
Frans: Tangara évêque


Verdeling van waarnemingen over het jaar Waarnemingen van broeden over het jaar
The 1434 reported observations of this bird in Suriname, mainly for the last 50 years, have been grouped by month. More birds on one day are counted as one observation. Of course, if the graph should depict the total number of birds seen, the differences between the months could be much more pronounced. The 97 reported breeding observations of this bird in Suriname. Most observations are about nest with eggs, some about fledglings, or feeding at a nest or the building of a nest.

Of the about 5000 nests and eggs found for all species together, about 1/3 comes from the egg collection of Penard between 1896 and 1905. For some reason most collecting then was done in the first half of each year, so the shown distribution does not necessarily reflect the actual breeding preferences.
The main dry season in Suriname is reckoned to be from half August to the end of November, the main wet season from half April to half August, but the the timing of begin and end does vary from year to year. Around March a second dry season often occurs.


Fatbirder's Top 1000 Birding Websites Laatste update: september 2017 door Jan Hein Ribot. Commentaar en waarnemingen met datum en plaats naar: jhribot (at) gmail (dot) com.
The world wide web started in 1993! (and this site in 1996).