Fulvous-crested Tanager (Tachyphonus surinamus) Dutch text English text Vogels in Suriname/Birds in Suriname




Foto's (klik er op om te vergroten)
Tachyphonus surinamus, Fulvous-crested Tanager, Goudkruin door Foek Chin Joe
© Foek Chin Joe

Tachyphonus surinamus, Fulvous-crested Tanager, Goudkruin door Foek Chin Joe
© Foek Chin Joe

Tachyphonus surinamus, Fulvous-crested Tanager, Goudkruin door Jan Hein Ribot
© Jan Hein Ribot

Tachyphonus surinamus, Fulvous-crested Tanager, Goudkruin door Jan Hein Ribot
© Jan Hein Ribot

Tachyphonus surinamus, Fulvous-crested Tanager, Goudkruin door Jan Hein Ribot
© Jan Hein Ribot

Tachyphonus surinamus, Fulvous-crested Tanager, Goudkruin door Suzan van Breenen
© Suzan van Breenen

Tachyphonus surinamus, Fulvous-crested Tanager, Goudkruin door Suzan van Breenen
© Suzan van Breenen

Tachyphonus surinamus, Fulvous-crested Tanager, Goudkruin door Suzan van Breenen
© Suzan van Breenen

Tachyphonus surinamus, Fulvous-crested Tanager, Goudkruin door Matthias Fernandez
Frans Guyana © Matthias Fernandez

Tachyphonus surinamus, Fulvous-crested Tanager, Goudkruin door Loic Epelboin
Frans Guyana © Loic Epelboin

Tachyphonus surinamus, Fulvous-crested Tanager, Goudkruin door Loic Epelboin
Frans Guyana © Loic Epelboin

Tachyphonus surinamus, Fulvous-crested Tanager, Goudkruin door Matthias Fernandez
Frans Guyana © Matthias Fernandez




Als eerste een foto gemaakt door Foek Chin Joe op Afabaka in oktober 2006. Dan meerdere foto's van een mannetje gemaakt in de volière van de familie Luchmun, Paramaribo (Ribot, 2001). Let op de witte vlek op de snavel van het mannetje. Daar onder nog een foto van een vrouwtje, vooral grijs en groen geel met een incomplete gele ring rond het oog, gemaakt door Ribot op de Brownsberg in 1980. Nog moielijker is het de juiste naam te geven aan het ruiende jonge mannetjes dat Suzanne van Breenen zag op de Brownsberg in juni 2010. Hij eet de besjes van een Ficus paraense. Serge Santonja hielp met de identificatie. Het geel rond het oog en het grijs op de kop zijn nog als bij het vrouwtje. Loic Epelboin zag een paartje in Frans Guyana in september 2015.
Deze vogels vliegen graag in groepjes met andere vogels (bessen- en fruiteters zoals de andere tangares met name).



Verspreiding




Elk klein vierkant stelt minstens één waargenomen vogel voor of een groep, grotere vierkanten minstens vier verschillende dagen met waarnemingen en de grootste vierkanten minstens tien. De kleur geeft aan: blauw voor de kustvlakte, geel voor savanne en rood voor het oerwoud.
Niet alle plaatsen in Suriname worden even goed bezocht door vogelaars, dus de verdeling van de vierkanten geeft een indicatie van de plaats van de vogels, maar ook van de vogelaars. Op sommige plaatsen in het zuiden zijn geen observaties van vogels, door ervaren vogelaars, binnen een straal van 60 kilometer.

Voorkomen in diverse zones
kustvlakte (blauwe stippen op de kaart) :
noordelijke savanna (gele stippen (in het noorden)) :
regenwoud onder 400 m (rode stippen) :
regenwoud boven 400 m (rode stippen) :
Sipaliwini savanna (gele stippen (in het zuiden)) :

Blanco als de vogel niet overtuigend is aangetoond in die zone.
Data geïnterpreteeerd door Arie Spaans, Otte Ottema en Jan Hein Ribot.



Namen
Wetenschappelijke naam: Tachyphonus surinamus
Orde: Passeriformes
Familie: Thraupidae, 56 in Suriname
Nederlands: Goudkuif tangare, Goudkruin
Engels: Fulvous-crested Tanager
Sranan ('Surinaams'): Goudkruin
Guyana:
Papiamento:
Spaans (Venezuela): Frutero crestileonado
Portugees (Brazilië): Tem-tem-de topete-ferrugíl;neo
Arowaks:
Carib:
Frans: Tangara à crete fauve


Verdeling van waarnemingen over het jaar Waarnemingen van broeden over het jaar
The 273 reported observations of this bird in Suriname, mainly for the last 50 years, have been grouped by month. More birds on one day are counted as one observation. Of course, if the graph should depict the total number of birds seen, the differences between the months could be much more pronounced. The 1 reported breeding observations of this bird in Suriname. Most observations are about nest with eggs, some about fledglings, or feeding at a nest or the building of a nest.

Of the about 5000 nests and eggs found for all species together, about 1/3 comes from the egg collection of Penard between 1896 and 1905. For some reason most collecting then was done in the first half of each year, so the shown distribution does not necessarily reflect the actual breeding preferences.
The main dry season in Suriname is reckoned to be from half August to the end of November, the main wet season from half April to half August, but the the timing of begin and end does vary from year to year. Around March a second dry season often occurs.


Fatbirder's Top 1000 Birding Websites Laatste update: december 2018 door Jan Hein Ribot. Fotos en waarnemingen met datum en plaats naar: jhribot (residing at) gmail (point) com.
The world wide web started in 1993! (and this site in 1996).