Grayish Saltator (Saltator coerulescens) Dutch text English text Vogels in Suriname/Birds in Suriname




Foto's (klik er op om te vergroten)
Saltator coerulescens, Grayish Saltator, Papaja boontjedief door Candy McManiman
© Candy McManiman

Saltator coerulescens, Grayish Saltator, Papaja boontjedief door Wouter Plouvier
© Wouter Plouvier

Saltator coerulescens, Grayish Saltator, Papaja boontjedief door Leo Olmtak
© Leo Olmtak

Saltator coerulescens, Grayish Saltator, Papaja boontjedief door Leo Olmtak
© Leo Olmtak

Saltator coerulescens, Grayish Saltator, Papaja boontjedief door Leo Olmtak
© Leo Olmtak

Saltator coerulescens, Grayish Saltator, Papaja boontjedief door Jean-Louis Rousselle
© Jean-Louis Rousselle

Saltator coerulescens, Grayish Saltator, Papaja boontjedief door Jan Hein Ribot
© Jan Hein Ribot

   



Foto van een Grijze saltator, gemaakt door Candy MacManiman vlakbij de kust in Suriname in 2005. En ook de tweede foto komt van langs de kust (Weg naar Zee, dec. 2006 gemaakt door Wouter Plouvier). Een heel jonge vogel werd gefotografeerd door Leo Olmtak, thuis in Paramaribo op 8 oktober 2008 en 4 dagen later ziet hij er al weer wat anders uit (vierde foto) en op 18 oktober heeft hij nog wat meer grijs(vijfde foto). Jonge vogels hebben een gele streep boven het oog en een gele keel en zijn minder grijs dan de volwassen vogels. Jean-Louis Rousselle zag zijn saltator op Nieuw Amsterdam in november 2013. Het geluid werd opgenomen door Jan Hein Ribot.
Deze saltator leeft in de kustvlakte in wat meer open terrein en komt ook in tuinen. In het binnenland zijn ze zeldzaam. Daar vind je zijn familielid de bontkeel saltator of busi papaya bonkidif.



Vogelgeluiden (klik er op om te luisteren)
Geluidsopname van een Grijze Saltator, Papaya bonkidif
© Jan Hein Ribot
   


Verspreiding




Elk klein vierkant stelt minstens één waargenomen vogel voor of een groep, grotere vierkanten minstens vier verschillende dagen met waarnemingen en de grootste vierkanten minstens tien. De kleur geeft aan: blauw voor de kustvlakte, geel voor savanne en rood voor het oerwoud.
Niet alle plaatsen in Suriname worden even goed bezocht door vogelaars, dus de verdeling van de vierkanten geeft een indicatie van de plaats van de vogels, maar ook van de vogelaars. Op sommige plaatsen in het zuiden zijn geen observaties van vogels, door ervaren vogelaars, binnen een straal van 60 kilometer.

Voorkomen in diverse zones
kustvlakte (blauwe stippen op de kaart) :
noordelijke savanna (gele stippen (in het noorden)) :
regenwoud onder 400 m (rode stippen) :
regenwoud boven 400 m (rode stippen) :
Sipaliwini savanna (gele stippen (in het zuiden)) :

Blanco als de vogel niet overtuigend is aangetoond in die zone.
Data geïnterpreteeerd door Arie Spaans, Otte Ottema en Jan Hein Ribot.



Namen
Wetenschappelijke naam: Saltator coerulescens
Orde: Passeriformes
Familie: Incertae Sedis, 3 in Suriname
Nederlands: Grijze Saltator, Papaya bonkidif
Engels: Grayish Saltator
Sranan ('Surinaams'): Papaja boontjedief
Guyana:
Papiamento:
Spaans (Venezuela): Lechosero Ajicero
Portugees (Brazilië): Sabiá-gongá
Arowaks:
Carib:
Frans: Saltator gris, Saltator gris?tre, Saltator plomb&e


Verdeling van waarnemingen over het jaar Waarnemingen van broeden over het jaar
The 412 reported observations of this bird in Suriname, mainly for the last 50 years, have been grouped by month. More birds on one day are counted as one observation. Of course, if the graph should depict the total number of birds seen, the differences between the months could be much more pronounced. The 14 reported breeding observations of this bird in Suriname. Most observations are about nest with eggs, some about fledglings, or feeding at a nest or the building of a nest.

Of the about 5000 nests and eggs found for all species together, about 1/3 comes from the egg collection of Penard between 1896 and 1905. For some reason most collecting then was done in the first half of each year, so the shown distribution does not necessarily reflect the actual breeding preferences.
The main dry season in Suriname is reckoned to be from half August to the end of November, the main wet season from half April to half August, but the the timing of begin and end does vary from year to year. Around March a second dry season often occurs.


Fatbirder's Top 1000 Birding Websites Laatste update: december 2018 door Jan Hein Ribot. Fotos en waarnemingen met datum en plaats naar: jhribot (residing at) gmail (point) com.
The world wide web started in 1993! (and this site in 1996).