Channel-billed Toucan (Ramphastos vitellinus) Dutch text English text Vogels in Suriname/Birds in Suriname




Foto's (klik er op om te vergroten)
Ramphastos vitellinus, Channel-billed Toucan, Blakanoso door Paul Woei
© Paul Woei

Ramphastos vitellinus, Channel-billed Toucan, Blakanoso door Candy McManiman
© Candy McManiman

Ramphastos vitellinus, Channel-billed Toucan, Blakanoso door Pieter Verheij
© Pieter Verheij

Ramphastos vitellinus, Channel-billed Toucan, Blakanoso door Carla Out
© Carla Out

Ramphastos vitellinus, Channel-billed Toucan, Blakanoso door Stephan Ferrier
© Stephan Ferrier

Ramphastos vitellinus, Channel-billed Toucan, Blakanoso door Stephan Ferrier
© Stephan Ferrier

Ramphastos vitellinus, Channel-billed Toucan, Blakanoso door Stephan Ferrier
© Stephan Ferrier

Ramphastos vitellinus, Channel-billed Toucan, Blakanoso door Francita Rijhiner
© Francita Rijhiner

Ramphastos vitellinus, Channel-billed Toucan, Blakanoso door Pascal Dubois
Frans Guyana © Pascal Dubois




Blakanoso: Behalve door de zwarte snavel, is deze toekan ook goed te onderscheiden van de bigikuyake door zijn rode stuitveren (net boven de staart). De blakanoso komt veel minder naar de kust dan deze toekan. Groepen blakanoso's kun je vooral in het bos aantreffen, waar je ze meestal van verre al hoort (het geluid van deze toekan is makkelijk herkenbaar). Ze vormen ook groepen met andere toekans. Je vindt ze vaak op kale takken hoog in een boom. Met hun grote snavel kunnen ze naar fruit en bessen reiken naar die aan dunne twijgen hangen.
De tekening is gemaakt door de schilder Paul Woei, Suriname 1989, de eerste foto is gemaakt door Candy McManiman in Suriname in 2005, dan twee door Pieter Verheij en Carla Out, beiden in Suriname in 2007. Stephan Ferrier zag de blakanoso in Februari 2013 en de laatste foto komt van Pascal Dubois in Frans Guyana.
Pieter de Groot Boersma maakte een video van een zich verzorgende Blakanoso / Groefsnavel toekan op Zanderij in februari 2011. Meer toekans (alle surinaamse soorten) kun je vinden op overzicht 5 in het menu.



Vogelgeluiden (klik er op om te luisteren)
Geluidsopname van een Groefsnaveltoekan, Blakanoso
© Jan Hein Ribot
   


Video (klik op de link of op de 'play'-knop om te kijken)
Video opname van een
Groefsnaveltoekan, Blakanoso

(externe link)
   


Verspreiding




Elk klein vierkant stelt minstens één waargenomen vogel voor of een groep, grotere vierkanten minstens vier verschillende dagen met waarnemingen en de grootste vierkanten minstens tien. De kleur geeft aan: blauw voor de kustvlakte, geel voor savanne en rood voor het oerwoud.
Niet alle plaatsen in Suriname worden even goed bezocht door vogelaars, dus de verdeling van de vierkanten geeft een indicatie van de plaats van de volgels, maar ook van de vogelaars. Op sommige plaatsen in het zuiden zijn geen observaties van vogels, door ervaren vogelaars, binnen 60 kilometer.

Voorkomen in diverse zones
kustvlakte (blauwe stippen op de kaart) :
noordelijke savanna (gele stippen (in het noorden)) :
regenwoud onder 400 m (rode stippen) :
regenwoud boven 400 m (rode stippen) :
Sipaliwini savanna (gele stippen (in het zuiden)) :

Blanco als de vogel niet overtuigend is aangetoond in die zone.
Data geïnterpreteeerd door Arie Spaans, Otte Ottema en Jan Hein Ribot.



Namen
Wetenschappelijke naam: Ramphastos vitellinus
Orde: Piciformes
Familie: Ramphastidae, 7 in Suriname
Nederlands: Groefsnaveltoekan, Blakanoso
Engels: Channel-billed Toucan
Sranan ('Surinaams'): Blakanoso
Guyana:
Papiamento:
Spaans (Venezuela): Diostedé pico acanelado
Portugees (Brazilië): Tucano-de-bico-preto
Arowaks: Sieroe
Carib: Goenia, Koeiloe, Kelemassa
Frans: Toucan ariel


Verdeling van waarnemingen over het jaar Waarnemingen van broeden over het jaar
The 805 reported observations of this bird in Suriname, mainly for the last 50 years, have been grouped by month. More birds on one day are counted as one observation. Of course, if the graph should depict the total number of birds seen, the differences between the months could be much more pronounced. The 1 reported breeding observations of this bird in Suriname. Most observations are about nest with eggs, some about fledglings, or feeding at a nest or the building of a nest.

Of the about 5000 nests and eggs found for all species together, about 1/3 comes from the egg collection of Penard between 1896 and 1905. For some reason most collecting then was done in the first half of each year, so the shown distribution does not necessarily reflect the actual breeding preferences.
The main dry season in Suriname is reckoned to be from half August to the end of November, the main wet season from half April to half August, but the the timing of begin and end does vary from year to year. Around March a second dry season often occurs.


Fatbirder's Top 1000 Birding Websites Laatste update: september 2017 door Jan Hein Ribot. Commentaar en waarnemingen met datum en plaats naar: jhribot (at) gmail (dot) com.
The world wide web started in 1993! (and this site in 1996).