White-throated Toucan (Ramphastos tucanus) Dutch text English text Vogels in Suriname/Birds in Suriname




Foto's (klik er op om te vergroten)
Ramphastos tucanus, White-throated Toucan, Kuyake door Carla Out
© Carla Out

Ramphastos tucanus, White-throated Toucan, Kuyake door Jan Hein Ribot
© Jan Hein Ribot

Ramphastos tucanus, White-throated Toucan, Kuyake door Joop Schultz
© Joop Schultz

Ramphastos tucanus, White-throated Toucan, Kuyake door Louis des Tombe
© Louis des Tombe

Ramphastos tucanus, White-throated Toucan, Kuyake door Stephan Ferrier
© Stephan Ferrier

 



Bigi Kujake: Een grote zwarte vogel met een witte keel en natuurlijk een grote rode snavel met een gele rand. Ze komen meer in het binnenland voor en in de stad heb ik ze nooit gezien (behalve als kooivogels). Wel in bossen op de zand- en schelpritsen. Ook in de bomen hoor je ze meer dan je ze ziet met hun karakteristieke 'ku ya ke ke', vooral bij regenweer.
Toekans hebben een golvende vlucht, dan weer vliegend dan weer glijdend en dat samen met de grote snavel maakt dat je ze van ver kunt herkennen. Meestal vliegen ze ook niet zo ver, het lijkt alsof ze er moeite mee hebben. Dat zal maar schijn zijn, want aan het einde van de grote regentijd komen ze naar de vaak kust om daar vruchten te eten. Wel kunnen ze heel goed van tak naar tak springen.
Ze eten vooral vruchten die ze met met het einde van de snavel plukken, dan achterover gooien en doorslikken. Ook eten ze insekten.
Het geluid van deze toekan kun je overal in Suriname horen. Het is ook te horen op een video van een roodsnavel toekan, een beetje verborgen achter wat takken op de Brownsberg, gemaakt door Pieter de Groot Boersma in mei 2011.
De eerste foto is gemaakt door Carla Out, dan een foto gemaakt bij de familie Fung, Nieuw Nickerie (door Ribot) en verder een door Louis des Tombes, door J.P.Schultz en door Stephan Ferrier (maart 2013); alle foto's komen uit Suriname.



Vogelgeluiden (klik er op om te luisteren)
Geluidsopname van een Roodsnaveltoekan, Kuyake
© Jan Hein Ribot
   


Video (klik op de link of op de 'play'-knop om te kijken)
Video opname van een
Roodsnaveltoekan, Kuyake

(externe link)
   


Verspreiding




Elk klein vierkant stelt minstens één waargenomen vogel voor of een groep, grotere vierkanten minstens vier verschillende dagen met waarnemingen en de grootste vierkanten minstens tien. De kleur geeft aan: blauw voor de kustvlakte, geel voor savanne en rood voor het oerwoud.
Niet alle plaatsen in Suriname worden even goed bezocht door vogelaars, dus de verdeling van de vierkanten geeft een indicatie van de plaats van de volgels, maar ook van de vogelaars. Op sommige plaatsen in het zuiden zijn geen observaties van vogels, door ervaren vogelaars, binnen 60 kilometer.

Voorkomen in diverse zones
kustvlakte (blauwe stippen op de kaart) :
noordelijke savanna (gele stippen (in het noorden)) :
regenwoud onder 400 m (rode stippen) :
regenwoud boven 400 m (rode stippen) :
Sipaliwini savanna (gele stippen (in het zuiden)) :

Blanco als de vogel niet overtuigend is aangetoond in die zone.
Data geïnterpreteeerd door Arie Spaans, Otte Ottema en Jan Hein Ribot.



Namen
Wetenschappelijke naam: Ramphastos tucanus
Orde: Piciformes
Familie: Ramphastidae, 7 in Suriname
Nederlands: Roodsnaveltoekan, Kuyake
Engels: White-throated Toucan
Sranan ('Surinaams'): Kuyake
Guyana: Bill bird
Papiamento:
Spaans (Venezuela): Piapoco pico rojo
Portugees (Brazilië): Tucano-grande-de-papo-branco
Arowaks: Boeradie
Carib: Koejake
Frans: Toucan à bec rouge


Verdeling van waarnemingen over het jaar Waarnemingen van broeden over het jaar
The 881 reported observations of this bird in Suriname, mainly for the last 50 years, have been grouped by month. More birds on one day are counted as one observation. Of course, if the graph should depict the total number of birds seen, the differences between the months could be much more pronounced. The reported breeding observations of this bird in Suriname. Most observations are about nest with eggs, some about fledglings, or feeding at a nest or the building of a nest.

Of the about 5000 nests and eggs found for all species together, about 1/3 comes from the egg collection of Penard between 1896 and 1905. For some reason most collecting then was done in the first half of each year, so the shown distribution does not necessarily reflect the actual breeding preferences.
The main dry season in Suriname is reckoned to be from half August to the end of November, the main wet season from half April to half August, but the the timing of begin and end does vary from year to year. Around March a second dry season often occurs.


Fatbirder's Top 1000 Birding Websites Laatste update: september 2017 door Jan Hein Ribot. Commentaar en waarnemingen met datum en plaats naar: jhribot (at) gmail (dot) com.
The world wide web started in 1993! (and this site in 1996).