Purple Gallinule (Porphyrio martinicus) Dutch text English text Vogels in Suriname/Birds in Suriname




Foto's (klik er op om te vergroten)
Porphyrio martinicus, Purple Gallinule, Blawkepanki door Dominiek Plouvier
© Dominiek Plouvier

Porphyrio martinicus, Purple Gallinule, Blawkepanki door Dominiek Plouvier
© Dominiek Plouvier

Porphyrio martinicus, Purple Gallinule, Blawkepanki door Foek Chin Joe
© Foek Chin Joe

Porphyrio martinicus, Purple Gallinule, Blawkepanki door Iling Tjon Pian Gi
© Iling Tjon Pian Gi

Porphyrio martinicus, Purple Gallinule, Blawkepanki door Jan Hein Ribot
© Jan Hein Ribot

Porphyrio martinicus, Purple Gallinule, Blawkepanki door Jan Hein Ribot
© Jan Hein Ribot

Porphyrio martinicus, Purple Gallinule, Blawkepanki door Michel Giraud-Audine
Frans Guyana © Michel Giraud-Audine

Porphyrio martinicus, Purple Gallinule, Blawkepanki door Michel Giraud-Audine
Frans Guyana © Michel Giraud-Audine

Porphyrio martinicus, Purple Gallinule, Blawkepanki door Michel Giraud-Audine
Frans Guyana © Michel Giraud-Audine




De Blaw Kepanki is een echte moerasvogel, die vaak op de bladeren gaat zitten die boven het water uitsteken. Rijstvelden zijn ook een favoriete plek om voedsel te zoeken en daar breken ze de rijststengels vaak, als ze er op gaan zitten om beter bij de rijstkorrels te kunnen komen. Met hun lange tenen kunnen ze hun gewicht goed verdelen over de bladeren die in het water drijven en er zo over lopen.
De eerste twee foto's zijn van Dominiek Plouvier (1986 en 2007) en dan volgt er een van een bruin jong van de hand van Foek Chin Joe, gemaakt in 2005. Iling Tjon Pian Gi zag en Blaw Kepanki op Morgenstond in maart 2008. Jan Hein Ribot fotografeerde een volwassen vogel op Leiding 10 in februari 2014. Michel Giraud-Audine zag vechtende volwassen Kepankis in oktober 2014 in Frans Guyana en ook kleintjes.



Verspreiding




Elk klein vierkant stelt minstens één waargenomen vogel voor of een groep, grotere vierkanten minstens vier verschillende dagen met waarnemingen en de grootste vierkanten minstens tien. De kleur geeft aan: blauw voor de kustvlakte, geel voor savanne en rood voor het oerwoud.
Niet alle plaatsen in Suriname worden even goed bezocht door vogelaars, dus de verdeling van de vierkanten geeft een indicatie van de plaats van de vogels, maar ook van de vogelaars. Op sommige plaatsen in het zuiden zijn geen observaties van vogels, door ervaren vogelaars, binnen een straal van 60 kilometer.

Voorkomen in diverse zones
kustvlakte (blauwe stippen op de kaart) :
noordelijke savanna (gele stippen (in het noorden)) :
regenwoud onder 400 m (rode stippen) :
regenwoud boven 400 m (rode stippen) :
Sipaliwini savanna (gele stippen (in het zuiden)) :

Blanco als de vogel niet overtuigend is aangetoond in die zone.
Data geïnterpreteeerd door Arie Spaans, Otte Ottema en Jan Hein Ribot.



Namen
Wetenschappelijke naam: Porphyrio martinicus
Orde: Gruiformes
Familie: Rallidae, 15 in Suriname
Nederlands: Amerikaanse purperhoen, Blaw Kepanki
Engels: Purple Gallinule
Sranan ('Surinaams'): Blawkepanki
Guyana:
Papiamento:
Spaans (Venezuela): Gallito azul
Portugees (Brazilië): Frango-d'água-azul
Arowaks:
Carib:
Frans: Taleve violacée


Verdeling van waarnemingen over het jaar Waarnemingen van broeden over het jaar
The 183 reported observations of this bird in Suriname, mainly for the last 50 years, have been grouped by month. More birds on one day are counted as one observation. Of course, if the graph should depict the total number of birds seen, the differences between the months could be much more pronounced. The 22 reported breeding observations of this bird in Suriname. Most observations are about nest with eggs, some about fledglings, or feeding at a nest or the building of a nest.

Of the about 5000 nests and eggs found for all species together, about 1/3 comes from the egg collection of Penard between 1896 and 1905. For some reason most collecting then was done in the first half of each year, so the shown distribution does not necessarily reflect the actual breeding preferences.
The main dry season in Suriname is reckoned to be from half August to the end of November, the main wet season from half April to half August, but the the timing of begin and end does vary from year to year. Around March a second dry season often occurs.


Fatbirder's Top 1000 Birding Websites Laatste update: december 2018 door Jan Hein Ribot. Fotos en waarnemingen met datum en plaats naar: jhribot (residing at) gmail (point) com.
The world wide web started in 1993! (and this site in 1996).