Arrowhead Piculet (Picumnus minutissimus) Dutch text English text Vogels in Suriname/Birds in Suriname




Foto's (klik er op om te vergroten)
Picumnus minutissimus, Arrowhead Piculet,  door Foek Chin Joe
© Foek Chin Joe

Picumnus minutissimus, Arrowhead Piculet,  door Foek Chin Joe
© Foek Chin Joe

Picumnus minutissimus, Arrowhead Piculet,  door Foek Chin Joe
© Foek Chin Joe

Picumnus minutissimus, Arrowhead Piculet,  door Erik Toorman
© Erik Toorman

Picumnus minutissimus, Arrowhead Piculet,  door John S. Dunning
© John S. Dunning

Picumnus minutissimus, Arrowhead Piculet,  door Candy McManiman
© Candy McManiman

Picumnus minutissimus, Arrowhead Piculet,  door Ricardo van Dijk
© Ricardo van Dijk

Picumnus minutissimus, Arrowhead Piculet,  door Martin Reid
© Martin Reid

Picumnus minutissimus, Arrowhead Piculet,  door Martin Reid
© Martin Reid

Picumnus minutissimus, Arrowhead Piculet,  door Paul van Giersbergen
© Paul van Giersbergen

Picumnus minutissimus, Arrowhead Piculet,  door Jan Hein Ribot
© Jan Hein Ribot

Picumnus minutissimus, Arrowhead Piculet,  door Pascal Dubois
Zebradwergspecht in Frans Guyana © Pascal Dubois




Pikin Timreman: Een kleine specht met een rood voorhoofd, alleen bij het mannetje, en een witte, geschubde buik. Overal waar er bomen zijn in het kustgebied zie je deze timreman. In tuinen met bomen en grote struiken in de buurt van Paramaribo is dit de meest voorkomende spechtensoort. Gek genoeg is er nog wel een waarneming van deze vogel uit Nieuw Nickerie, maar is hij niet gesignaleerd in Guyana (de nederlandse naam 'Guyana dwergspecht' lijkt me dan ook niet helemaal terecht).

Hij heeft maar een zeer beperkt verspreidingsgebied, alleen bekend van Suriname, een zogenaamde endemische soort voor Suriname, de enige.


Als je ze ziet, zijn ze vaak met meerdere vogels tegelijk in de takken naar insekten aan het zoeken. Net als andere timremans maakt hij een hol in een rottende of zachte boom, die hij zelf uithakt. Er is een geluidsopname van het hoge geluid van de Guyana dwergspecht en een tweede opname, beide gemaakt door Otte Ottema in Suriname.
De drie bovenste foto's zijn bij Ma Retraite gemaakt door Foek Chin Joe in november 2006. Het laat een familie zien bij hun slaaphol, dat ze waarschijnlijk eerder als nest gebruikt hebben. De volgende foto is gemaakt door Erik Toorman op de campus van de Anton de Kom universiteit in Paramaribo 2009, dan een vrowutje van J.S. Dunning bij Paramaribo in ongeveer 1980, dan is er nog een gemaakt door Candy McManiman in de Peperpot plantage vlak bij Paramaribo in 2005. Ricardo van Dijk maakte een foto in Commewijne in februari 2009 en dan nog twee foto's van een vrowutje en een mannetje door Martin Reid.
Als laatste nog een foto van een soort, de zebradwergspecht, die in Suriname niet gemeld is, maar die net over de grens met Frans Guyana (3 km van Suriname) gemaakt is door Pascal Dubois. De Marowijne en Corantijn, brede rivieren bij de monding, zijn blijkbaar een belangrijk obstakel voor deze kleine spechten. Een video van 6 MB laat een pikin timreman zien die insekten zoekt in een dode stam, gemaakt door Ribot in december 2015 op Lelydorp.



Vogelgeluiden (klik er op om te luisteren)
Geluidsopname van een Guyanadwergspecht
© Otte Ottema
Geluidsopname van een Guyanadwergspecht
© Otte Ottema
 


Video (klik op de link of op de 'play'-knop om te kijken)
Video opname van een
Guyanadwergspecht

(externe link)
   


Verspreiding




Elk klein vierkant stelt minstens één waargenomen vogel voor of een groep, grotere vierkanten minstens vier verschillende dagen met waarnemingen en de grootste vierkanten minstens tien. De kleur geeft aan: blauw voor de kustvlakte, geel voor savanne en rood voor het oerwoud.
Niet alle plaatsen in Suriname worden even goed bezocht door vogelaars, dus de verdeling van de vierkanten geeft een indicatie van de plaats van de vogels, maar ook van de vogelaars. Op sommige plaatsen in het zuiden zijn geen observaties van vogels, door ervaren vogelaars, binnen een straal van 60 kilometer.

Voorkomen in diverse zones
kustvlakte (blauwe stippen op de kaart) :
noordelijke savanna (gele stippen (in het noorden)) :
regenwoud onder 400 m (rode stippen) :
regenwoud boven 400 m (rode stippen) :
Sipaliwini savanna (gele stippen (in het zuiden)) :

Blanco als de vogel niet overtuigend is aangetoond in die zone.
Data geïnterpreteeerd door Arie Spaans, Otte Ottema en Jan Hein Ribot.



Namen
Wetenschappelijke naam: Picumnus minutissimus
Orde: Piciformes
Familie: Picidae, 19 in Suriname
Nederlands: Guyanadwergspecht
Engels: Arrowhead Piculet
Sranan ('Surinaams'):
Guyana:
Papiamento:
Spaans (Venezuela):
Portugees (Brazilië):
Arowaks:
Carib: Soewa soewa
Frans: Picumne de Cayenne


Verdeling van waarnemingen over het jaar Waarnemingen van broeden over het jaar
The 517 reported observations of this bird in Suriname, mainly for the last 50 years, have been grouped by month. More birds on one day are counted as one observation. Of course, if the graph should depict the total number of birds seen, the differences between the months could be much more pronounced. The 24 reported breeding observations of this bird in Suriname. Most observations are about nest with eggs, some about fledglings, or feeding at a nest or the building of a nest.

Of the about 5000 nests and eggs found for all species together, about 1/3 comes from the egg collection of Penard between 1896 and 1905. For some reason most collecting then was done in the first half of each year, so the shown distribution does not necessarily reflect the actual breeding preferences.
The main dry season in Suriname is reckoned to be from half August to the end of November, the main wet season from half April to half August, but the the timing of begin and end does vary from year to year. Around March a second dry season often occurs.


Fatbirder's Top 1000 Birding Websites Laatste update: december 2018 door Jan Hein Ribot. Fotos en waarnemingen met datum en plaats naar: jhribot (residing at) gmail (point) com.
The world wide web started in 1993! (and this site in 1996).