Brown Pelican (Pelecanus occidentalis) Dutch text English text Vogels in Suriname/Birds in Suriname




Foto's (klik er op om te vergroten)
Pelecanus occidentalis, Brown Pelican, Pelikaan / Kodyo door Monique Pool
© Monique Pool

Pelecanus occidentalis, Brown Pelican, Pelikaan / Kodyo door Cheryll Tjon
© Cheryll Tjon

Pelecanus occidentalis, Brown Pelican, Pelikaan / Kodyo door Cheryll Tjon
© Cheryll Tjon

Pelecanus occidentalis, Brown Pelican, Pelikaan / Kodyo door Carla Out
© Carla Out

Pelecanus occidentalis, Brown Pelican, Pelikaan / Kodyo door Bas Spek
© Bas Spek

Pelecanus occidentalis, Brown Pelican, Pelikaan / Kodyo door Jan Hein Ribot
© Jan Hein Ribot

Pelecanus occidentalis, Brown Pelican, Pelikaan / Kodyo door Tomas Willems
© Tomas Willems

Pelecanus occidentalis, Brown Pelican, Pelikaan / Kodyo door Greg Peterson
Aruba © Greg Peterson

Pelecanus occidentalis, Brown Pelican, Pelikaan / Kodyo door Jan Hein Ribot
Aruba © Jan Hein Ribot

Pelecanus occidentalis, Brown Pelican, Pelikaan / Kodyo door Jan Hein Ribot
Aruba © Jan Hein Ribot

Pelecanus occidentalis, Brown Pelican, Pelikaan / Kodyo door Jan Hein Ribot
Aruba © Jan Hein Ribot

Pelecanus occidentalis, Brown Pelican, Pelikaan / Kodyo door Jan Hein Ribot
Aruba © Jan Hein Ribot




Pelikanen worden in alle maanden van het jaar gezien in Suriname, het meest in juni, juli en augustus. Vooral bij Coppenamepunt worden vaak groepjes opgemerkt. Pelikanen vliegen laag over het water en ze vissen vaak in groepjes en werken dan samen. In dieper water duiken ze vanuit de lucht in het water om vis te vangen. De meeuw op de foto is een Lachmeeuw, die een vis probeert te stelen van de grootste vogel van de Nederlandse Antillen en Aruba. De foto's uit Aruba laten pelikanen in broedkleed zien. Dat is ook wel eens te zien in Suriname, maar van broeden is nog nooit iets gemerkt.
De eerste foto van een niet broedende volwassen vogel is gemaakt door Monique Pool bij de monding van de Suriname rivier, dan volgen twee foto's van Cheryll Tjon langs de Suriname rivier bij de dolfijnen en een van een groep Bruine Pelikanen gemaakt door Carla Out bij Weg naar Zee in oktober 2007. Dan volgt een foto gemaakt door Bas Spek bij de warappakreek in januari 2010 en en een van Jan Hein Ribot bij Nieuw Amsterdam van een zeilende Pelikaan in februari 2014. Dan volgen enkele foto's uit Aruba: een foto van Greg Peterson en dan vier foto's van Ribot van mei 2008.De opvliegende vogel is in broedkleed.



Video (klik op de link of op de 'play'-knop om te kijken)
Video opname van een
Bruine pelikaan, Kodyo

(externe link)
   


Verspreiding




Elk klein vierkant stelt minstens één waargenomen vogel voor of een groep, grotere vierkanten minstens vier verschillende dagen met waarnemingen en de grootste vierkanten minstens tien. De kleur geeft aan: blauw voor de kustvlakte, geel voor savanne en rood voor het oerwoud.
Niet alle plaatsen in Suriname worden even goed bezocht door vogelaars, dus de verdeling van de vierkanten geeft een indicatie van de plaats van de vogels, maar ook van de vogelaars. Op sommige plaatsen in het zuiden zijn geen observaties van vogels, door ervaren vogelaars, binnen een straal van 60 kilometer.

Voorkomen in diverse zones
kustvlakte (blauwe stippen op de kaart) :
noordelijke savanna (gele stippen (in het noorden)) :
regenwoud onder 400 m (rode stippen) :
regenwoud boven 400 m (rode stippen) :
Sipaliwini savanna (gele stippen (in het zuiden)) :

Blanco als de vogel niet overtuigend is aangetoond in die zone.
Data geïnterpreteeerd door Arie Spaans, Otte Ottema en Jan Hein Ribot.



Namen
Wetenschappelijke naam: Pelecanus occidentalis
Orde: Pelecaniformes
Familie: Pelecanidae, 1 in Suriname
Nederlands: Bruine pelikaan, Kodyo
Engels: Brown Pelican
Sranan ('Surinaams'): Pelikaan / Kodyo
Guyana:
Papiamento: Pelicano, Ganshi
Spaans (Venezuela): Alcatraz
Portugees (Brazilië): Pelicano-pardo
Arowaks:
Carib:
Frans: Pélican brun


Verdeling van waarnemingen over het jaar Waarnemingen van broeden over het jaar
The 125 reported observations of this bird in Suriname, mainly for the last 50 years, have been grouped by month. More birds on one day are counted as one observation. Of course, if the graph should depict the total number of birds seen, the differences between the months could be much more pronounced. The reported breeding observations of this bird in Suriname. Most observations are about nest with eggs, some about fledglings, or feeding at a nest or the building of a nest.

Of the about 5000 nests and eggs found for all species together, about 1/3 comes from the egg collection of Penard between 1896 and 1905. For some reason most collecting then was done in the first half of each year, so the shown distribution does not necessarily reflect the actual breeding preferences.
The main dry season in Suriname is reckoned to be from half August to the end of November, the main wet season from half April to half August, but the the timing of begin and end does vary from year to year. Around March a second dry season often occurs.


Fatbirder's Top 1000 Birding Websites Laatste update: december 2018 door Jan Hein Ribot. Fotos en waarnemingen met datum en plaats naar: jhribot (residing at) gmail (point) com.
The world wide web started in 1993! (and this site in 1996).