Cinereous Becard (Pachyramphus rufus) Dutch text English text Vogels in Suriname/Birds in Suriname




Foto's (klik er op om te vergroten)
Pachyramphus rufus, Cinereous Becard,  door Erik Toorman
© Erik Toorman

Pachyramphus rufus, Cinereous Becard,  door Erik Toorman
© Erik Toorman

Pachyramphus rufus, Cinereous Becard,  door Erik Toorman
© Erik Toorman

Pachyramphus rufus, Cinereous Becard,  door Carl Beel
© Carl Beel

Pachyramphus rufus, Cinereous Becard,  door Francita Rijhiner
© Francita Rijhiner

Pachyramphus rufus, Cinereous Becard,  door Francita Rijhiner
© Francita Rijhiner

Pachyramphus rufus, Cinereous Becard,  door Francita Rijhiner
© Francita Rijhiner

Pachyramphus rufus, Cinereous Becard,  door Pascal Dubois
Frans Guyana © Pascal Dubois

Pachyramphus rufus, Cinereous Becard,  door Roland Jantot
Frans Guyana © Roland Jantot




Grijze Bekarde: Foto's van een mannetje en een vrouwtje. Ze zitten na elkaar op dezelfde plek, vlakbij hun nest. De derde foto is van het vrouwtje voor haar nest, een bal van gras met een zij-ingang, gemaakt in een boom. De foto's werden in juni 2003 gemaakt door Erik Toorman op de plantage Rust en Werk. Carl Beel zag drie nesten in mei 2013 in Peperpot. Hij schrijft:"Deze boom had een nest van Cinereous Becard waar ze nog aan het bouwen waren. De boom ernaast had ook een nest waaraan gewerkt werd. Met twee nesten op minder dan 10 m van elkaar vroegen we ons af of het een paartje was dat twee nesten aan het bouwen was, of een mannetje en twee vrouwtjes, of twee koppels. Ondanks wat kijken naar de nesten werd ons dat niet duidelijk. Een eindje verder zagen we nog een derde nest dat zeker van een ander paar was." De laatste foto is gemaakt door Pascal Dubois in Frans Guyana.
Grijze Bekardes maken veel verschillende geluiden, een ervan werd opgenomen door Otte Ottema.



Vogelgeluiden (klik er op om te luisteren)
Geluidsopname van een Grijze bekarde
© Otte Ottema
   


Verspreiding




Elk klein vierkant stelt minstens één waargenomen vogel voor of een groep, grotere vierkanten minstens vier verschillende dagen met waarnemingen en de grootste vierkanten minstens tien. De kleur geeft aan: blauw voor de kustvlakte, geel voor savanne en rood voor het oerwoud.
Niet alle plaatsen in Suriname worden even goed bezocht door vogelaars, dus de verdeling van de vierkanten geeft een indicatie van de plaats van de vogels, maar ook van de vogelaars. Op sommige plaatsen in het zuiden zijn geen observaties van vogels, door ervaren vogelaars, binnen een straal van 60 kilometer.

Voorkomen in diverse zones
kustvlakte (blauwe stippen op de kaart) :
noordelijke savanna (gele stippen (in het noorden)) :
regenwoud onder 400 m (rode stippen) :
regenwoud boven 400 m (rode stippen) :
Sipaliwini savanna (gele stippen (in het zuiden)) :

Blanco als de vogel niet overtuigend is aangetoond in die zone.
Data geïnterpreteeerd door Arie Spaans, Otte Ottema en Jan Hein Ribot.



Namen
Wetenschappelijke naam: Pachyramphus rufus
Orde: Passeriformes
Familie: Tityridae, 11 in Suriname
Nederlands: Grijze bekarde
Engels: Cinereous Becard
Sranan ('Surinaams'):
Guyana:
Papiamento:
Spaans (Venezuela): Cabezón cinéreo
Portugees (Brazilië): Caneleirinho-cinzento
Arowaks:
Carib:
Frans: Bécarde cendrée


Verdeling van waarnemingen over het jaar Waarnemingen van broeden over het jaar
The 325 reported observations of this bird in Suriname, mainly for the last 50 years, have been grouped by month. More birds on one day are counted as one observation. Of course, if the graph should depict the total number of birds seen, the differences between the months could be much more pronounced. The 54 reported breeding observations of this bird in Suriname. Most observations are about nest with eggs, some about fledglings, or feeding at a nest or the building of a nest.

Of the about 5000 nests and eggs found for all species together, about 1/3 comes from the egg collection of Penard between 1896 and 1905. For some reason most collecting then was done in the first half of each year, so the shown distribution does not necessarily reflect the actual breeding preferences.
The main dry season in Suriname is reckoned to be from half August to the end of November, the main wet season from half April to half August, but the the timing of begin and end does vary from year to year. Around March a second dry season often occurs.


Fatbirder's Top 1000 Birding Websites Laatste update: december 2018 door Jan Hein Ribot. Fotos en waarnemingen met datum en plaats naar: jhribot (residing at) gmail (point) com.
The world wide web started in 1993! (and this site in 1996).