Osprey (Pandion haliaetus) Dutch text English text Vogels in Suriname/Birds in Suriname




Foto's (klik er op om te vergroten)
Pandion haliaetus, Osprey, Bigi Fisi Aka door Pieter Verheij
© Pieter Verheij

Pandion haliaetus, Osprey, Bigi Fisi Aka door Raoul Ribot
© Raoul Ribot

Pandion haliaetus, Osprey, Bigi Fisi Aka door Raoul Ribot
© Raoul Ribot

Pandion haliaetus, Osprey, Bigi Fisi Aka door Raoul Ribot
© Raoul Ribot

Pandion haliaetus, Osprey, Bigi Fisi Aka door Raoul Ribot
© Raoul Ribot

Pandion haliaetus, Osprey, Bigi Fisi Aka door Erik Toorman
© Erik Toorman

Pandion haliaetus, Osprey, Bigi Fisi Aka door Paul Baker
© Paul Baker

Pandion haliaetus, Osprey, Bigi Fisi Aka door Bas Groeneveld
© Bas Groeneveld

Pandion haliaetus, Osprey, Bigi Fisi Aka door Valdano Samson
© Valdano Samson




De visarend broedt in niet in Zuid-Amerika voor zover we weten. Veel van de vogels uit Noord-Amerika brengen de winter door in zuidelijker streken. Zo komen er ook veel naar Suriname. Door de opvallende manier van vissen is het een makkelijk herkenbare vogel. Van grote hoogte duikt hij met zijn poten vooruit het water in en komt meestal met een grote vis het water weer uit om deze in een boom op te eten. Ze kunnen ontzettend goed vissen, het is bijna altijd raak. Je ziet de visarenden vooral langs de kust, in de pannen en in de monding van de rivieren. Maar ze komen ook vissen in de grote rivieren in het binnenland. De eerste foto is gemaakt door Pieter Verheij boven de Suriname-rivier in februari 2005. De vier foto's daarna zijn van een duikende vogel in Nieuw Nickerie (Raoul Ribot in Nieuw Nickerie, maart 2001). Eerst zweeft de vogel hoog boven het water, dan bidt hij boven een vis in het water en duikt er vervolgens op af. Vlak boven het water wordt er bijgestuurd en dan komt hij met de poten vooruit het water in maar daar heb ik geen foto van. In de grafiek kun je lezen dat ze hun aantallen het kleinst zijn in mei-juni. In de noordelijk zomer gaan veel vogels broeden in Noord-Amerika, maar enkele (jongere?) vogels blijven in Suriname zich te goed doen aan de vis. Soms wordt er wel een soort baltsvlucht gezien maar een broedende vogel is nooit gezien. Dan een foto van een visarend in juni 2007 gefotografeerd op weg naar zee door Erik Toorman. Die broedt dus niet in dat jaar, omdat het te laat is nog terug te vliegen. En een foto gamaakt door Paul Baker in februari 2013 bij de Warappakreek.



Verspreiding




Elk klein vierkant stelt minstens één waargenomen vogel voor of een groep, grotere vierkanten minstens vier verschillende dagen met waarnemingen en de grootste vierkanten minstens tien. De kleur geeft aan: blauw voor de kustvlakte, geel voor savanne en rood voor het oerwoud.
Niet alle plaatsen in Suriname worden even goed bezocht door vogelaars, dus de verdeling van de vierkanten geeft een indicatie van de plaats van de volgels, maar ook van de vogelaars. Op sommige plaatsen in het zuiden zijn geen observaties van vogels, door ervaren vogelaars, binnen 60 kilometer.

Voorkomen in diverse zones
kustvlakte (blauwe stippen op de kaart) :
noordelijke savanna (gele stippen (in het noorden)) :
regenwoud onder 400 m (rode stippen) :
regenwoud boven 400 m (rode stippen) :
Sipaliwini savanna (gele stippen (in het zuiden)) :

Blanco als de vogel niet overtuigend is aangetoond in die zone.
Data geïnterpreteeerd door Arie Spaans, Otte Ottema en Jan Hein Ribot.



Namen
Wetenschappelijke naam: Pandion haliaetus
Orde: Accipitriformes
Familie: Pandiodidae, 1 in Suriname
Nederlands: Visarend, Bigi Fisi Aka
Engels: Osprey
Sranan ('Surinaams'): Bigi Fisi Aka
Guyana:
Papiamento: Gabilan pescador, Gabilan di laman
Spaans (Venezuela): Aguila pescadora
Portugees (Brazilië):
Arowaks: Kaliewa
Carib: Piawsie, Ptajata
Frans: Balbuzard-pêcheur


Verdeling van waarnemingen over het jaar Waarnemingen van broeden over het jaar
The 847 reported observations of this bird in Suriname, mainly for the last 50 years, have been grouped by month. More birds on one day are counted as one observation. Of course, if the graph should depict the total number of birds seen, the differences between the months could be much more pronounced. The reported breeding observations of this bird in Suriname. Most observations are about nest with eggs, some about fledglings, or feeding at a nest or the building of a nest.

Of the about 5000 nests and eggs found for all species together, about 1/3 comes from the egg collection of Penard between 1896 and 1905. For some reason most collecting then was done in the first half of each year, so the shown distribution does not necessarily reflect the actual breeding preferences.
The main dry season in Suriname is reckoned to be from half August to the end of November, the main wet season from half April to half August, but the the timing of begin and end does vary from year to year. Around March a second dry season often occurs.


Fatbirder's Top 1000 Birding Websites Laatste update: september 2017 door Jan Hein Ribot. Commentaar en waarnemingen met datum en plaats naar: jhribot (at) gmail (dot) com.
The world wide web started in 1993! (and this site in 1996).