Common Pauraque (Nyctidromus albicollis) Dutch text English text Vogels in Suriname/Birds in Suriname




Foto's (klik er op om te vergroten)
Nyctidromus albicollis, Common Pauraque, Yorkafowru, Jorkafowroe, Buta buta, butabuta door Ward Vercruysse
© Ward Vercruysse

Nyctidromus albicollis, Common Pauraque, Yorkafowru, Jorkafowroe, Buta buta, butabuta door Armida Madngisa
© Armida Madngisa

Nyctidromus albicollis, Common Pauraque, Yorkafowru, Jorkafowroe, Buta buta, butabuta door Eric Thomassen
© Eric Thomassen

Nyctidromus albicollis, Common Pauraque, Yorkafowru, Jorkafowroe, Buta buta, butabuta door Valdano Samson
© Valdano Samson

Nyctidromus albicollis, Common Pauraque, Yorkafowru, Jorkafowroe, Buta buta, butabuta door Alexandre Renaudier
Frans Guyana © Alexandre Renaudier

 



Yorkafowru, Butatbuta, Pauraque: Het mannetje is opvallender met een witte keelvlek en wit op zijn staart en vleugels. Het vrouwtje is duidelijk goed gecamoufleerd, vooral als het op de grond zit tussen dode bladeren, wat deze nachtzwaluwen overdag doen. 's Nachts zie je hun ogen vaak oplichten langs de kant van de weg als een zaklamp of autolichten ze in hun bundel vangen. Vooral met de schemering vliegen ze rond over open plekken met hun bek open om vliegende insekten te vangen. Je kunt ze 's avonds vaak horen, het geluid lijkt op 'Ku wi yo' met de 'wi' hoger in toon.
Foto van een vrouwtje Pauraque, genomen door Ward Vercruysse in maart 2009 en nog een vrowutje van Armida Madngisa, gemaakt op het Kabalebo resort. De volgende foto van een gevangen mannetje is van Eric Thomassen in oktober 2007 bij de Kaburi rivier. De volgende foto is weer van een vrouwtje, genomen door Alexandre Renaudier in Frans Guyana, vlakbij Mana en dat is weer vlakbij de grens met Suriname.



Verspreiding




Elk klein vierkant stelt minstens één waargenomen vogel voor of een groep, grotere vierkanten minstens vier verschillende dagen met waarnemingen en de grootste vierkanten minstens tien. De kleur geeft aan: blauw voor de kustvlakte, geel voor savanne en rood voor het oerwoud.
Niet alle plaatsen in Suriname worden even goed bezocht door vogelaars, dus de verdeling van de vierkanten geeft een indicatie van de plaats van de vogels, maar ook van de vogelaars. Op sommige plaatsen in het zuiden zijn geen observaties van vogels, door ervaren vogelaars, binnen een straal van 60 kilometer.

Voorkomen in diverse zones
kustvlakte (blauwe stippen op de kaart) :
noordelijke savanna (gele stippen (in het noorden)) :
regenwoud onder 400 m (rode stippen) :
regenwoud boven 400 m (rode stippen) :
Sipaliwini savanna (gele stippen (in het zuiden)) :

Blanco als de vogel niet overtuigend is aangetoond in die zone.
Data geïnterpreteeerd door Arie Spaans, Otte Ottema en Jan Hein Ribot.



Namen
Wetenschappelijke naam: Nyctidromus albicollis
Orde: Caprimulgiformes
Familie: Caprimulgidae, 11 in Suriname
Nederlands: Pauraque, Yorkafowru
Engels: Common Pauraque
Sranan ('Surinaams'): Yorkafowru, Jorkafowroe, Buta buta, butabuta
Guyana:
Papiamento:
Spaans (Venezuela): Aguaitacamino Común
Portugees (Brazilië): Curiango, Bacurau
Arowaks: Wakwarajo
Carib: Woka
Frans: Engoulevent Pauraqué


Verdeling van waarnemingen over het jaar Waarnemingen van broeden over het jaar
The 308 reported observations of this bird in Suriname, mainly for the last 50 years, have been grouped by month. More birds on one day are counted as one observation. Of course, if the graph should depict the total number of birds seen, the differences between the months could be much more pronounced. The 38 reported breeding observations of this bird in Suriname. Most observations are about nest with eggs, some about fledglings, or feeding at a nest or the building of a nest.

Of the about 5000 nests and eggs found for all species together, about 1/3 comes from the egg collection of Penard between 1896 and 1905. For some reason most collecting then was done in the first half of each year, so the shown distribution does not necessarily reflect the actual breeding preferences.
The main dry season in Suriname is reckoned to be from half August to the end of November, the main wet season from half April to half August, but the the timing of begin and end does vary from year to year. Around March a second dry season often occurs.


Fatbirder's Top 1000 Birding Websites Laatste update: december 2018 door Jan Hein Ribot. Fotos en waarnemingen met datum en plaats naar: jhribot (residing at) gmail (point) com.
The world wide web started in 1993! (and this site in 1996).