Rusty-margined Flycatcher (Myiozetetes cayanensis) Dutch text English text Vogels in Suriname/Birds in Suriname




Foto's (klik er op om te vergroten)
Myiozetetes cayanensis, Rusty-margined Flycatcher, Marechaussee grikibi door Leo Olmtak
© Leo Olmtak

Myiozetetes cayanensis, Rusty-margined Flycatcher, Marechaussee grikibi door Leo Olmtak
© Leo Olmtak

Myiozetetes cayanensis, Rusty-margined Flycatcher, Marechaussee grikibi door Leo Olmtak
© Leo Olmtak

Myiozetetes cayanensis, Rusty-margined Flycatcher, Marechaussee grikibi door Leo Olmtak
© Leo Olmtak

Myiozetetes cayanensis, Rusty-margined Flycatcher, Marechaussee grikibi door Leo Olmtak
Grietjebie en marechaussee gritjebie © Leo Olmtak

Myiozetetes cayanensis, Rusty-margined Flycatcher, Marechaussee grikibi door Ricardo van Dijk
© Ricardo van Dijk




Foto's van een roestvleugel tiran ofwel marechausee grietjebie: de eerste drie zijn gemaakt door Leo Olmtak in zijn tuin in Paramaribo van een broedend stel in december 2008. Het nest is gemaakt met grassen en andere vezels, maar de harde regen maakte een eind aan deze broedpoging. Daarna volgen twee foto's van Leo Olmtak om aan te geven waar het verschil met de Grikibi zit: De witte ring om het hoofd loopt niet helemaal door en de snavel is korter bij de Marechausee grikibi. Dat is mooi te zien op de foto, waar een gewone Grikibi samen zit met de Marechausee Grikibi, die ook nog wat kleiner is. Maar ze worden het best herkend aan hun geluid. Een van de geluiden van deze Marechausse grietjebie, is in de plantage Peperpot opgenomen door Otte Ottema. De laatste foto is gemaakt door Ricardo van Dijk in De Plantage in februari 2009.
Deze tirannen jagen als echte vliegenvangers, snel achter een passerend insekt aan en dan weer terug naar hun uitkijkpost. Maar ze eten ook bessen.
Pieter de Groot Boersma maakte een video van een Marechausee Grikibi op Nieuw Amsterdam in February 2011.



Vogelgeluiden (klik er op om te luisteren)
Geluidsopname van een Roestvleugeltiran, Marechaussee Grikibi
© Otte Ottema
   


Video (klik op de link of op de 'play'-knop om te kijken)
Video opname van een
Roestvleugeltiran, Marechaussee Grikibi

(externe link)
   


Verspreiding




Elk klein vierkant stelt minstens één waargenomen vogel voor of een groep, grotere vierkanten minstens vier verschillende dagen met waarnemingen en de grootste vierkanten minstens tien. De kleur geeft aan: blauw voor de kustvlakte, geel voor savanne en rood voor het oerwoud.
Niet alle plaatsen in Suriname worden even goed bezocht door vogelaars, dus de verdeling van de vierkanten geeft een indicatie van de plaats van de volgels, maar ook van de vogelaars. Op sommige plaatsen in het zuiden zijn geen observaties van vogels, door ervaren vogelaars, binnen 60 kilometer.

Voorkomen in diverse zones
kustvlakte (blauwe stippen op de kaart) :
noordelijke savanna (gele stippen (in het noorden)) :
regenwoud onder 400 m (rode stippen) :
regenwoud boven 400 m (rode stippen) :
Sipaliwini savanna (gele stippen (in het zuiden)) :

Blanco als de vogel niet overtuigend is aangetoond in die zone.
Data geïnterpreteeerd door Arie Spaans, Otte Ottema en Jan Hein Ribot.



Namen
Wetenschappelijke naam: Myiozetetes cayanensis
Orde: Passeriformes
Familie: Tyrannidae, 91 in Suriname
Nederlands: Roestvleugeltiran, Marechaussee Grikibi
Engels: Rusty-margined Flycatcher
Sranan ('Surinaams'): Marechaussee grikibi
Guyana:
Papiamento:
Spaans (Venezuela): Pitirre copete rojo
Portugees (Brazilië): Bem-te-vizinho-de-asa-ferruginea
Arowaks:
Carib:
Frans: Tyran de Cayenne


Verdeling van waarnemingen over het jaar Waarnemingen van broeden over het jaar
The 1180 reported observations of this bird in Suriname, mainly for the last 50 years, have been grouped by month. More birds on one day are counted as one observation. Of course, if the graph should depict the total number of birds seen, the differences between the months could be much more pronounced. The 210 reported breeding observations of this bird in Suriname. Most observations are about nest with eggs, some about fledglings, or feeding at a nest or the building of a nest.

Of the about 5000 nests and eggs found for all species together, about 1/3 comes from the egg collection of Penard between 1896 and 1905. For some reason most collecting then was done in the first half of each year, so the shown distribution does not necessarily reflect the actual breeding preferences.
The main dry season in Suriname is reckoned to be from half August to the end of November, the main wet season from half April to half August, but the the timing of begin and end does vary from year to year. Around March a second dry season often occurs.


Fatbirder's Top 1000 Birding Websites Laatste update: november 2017 door Jan Hein Ribot. Commentaar en waarnemingen met datum en plaats naar: jhribot (at) gmail (dot) com.
The world wide web started in 1993! (and this site in 1996).