Red-breasted Blackbird (Sturnella militaris) Dutch text English text Vogels in Suriname/Birds in Suriname




Foto's (klik er op om te vergroten)
Sturnella militaris, Red-breasted Blackbird, Rediborsu, Roodbórstje door Dennis Binda
© Dennis Binda

Sturnella militaris, Red-breasted Blackbird, Rediborsu, Roodbórstje door Jan Hein Ribot
© Jan Hein Ribot

Sturnella militaris, Red-breasted Blackbird, Rediborsu, Roodbórstje door Ronald Teulings
© Ronald Teulings

Sturnella militaris, Red-breasted Blackbird, Rediborsu, Roodbórstje door Jan Hein Ribot
© Jan Hein Ribot

Sturnella militaris, Red-breasted Blackbird, Rediborsu, Roodbórstje door Jan Hein Ribot
© Jan Hein Ribot

Sturnella militaris, Red-breasted Blackbird, Rediborsu, Roodbórstje door K.D. Dijkstra
© K.D. Dijkstra

Sturnella militaris, Red-breasted Blackbird, Rediborsu, Roodbórstje door Aernout Nieuwkerk
© Aernout Nieuwkerk

Sturnella militaris, Red-breasted Blackbird, Rediborsu, Roodbórstje door Frank Valk
© Frank Valk

Sturnella militaris, Red-breasted Blackbird, Rediborsu, Roodbórstje door Pascal Dubois
Frans Guyana © Pascal Dubois

Sturnella militaris, Red-breasted Blackbird, Rediborsu, Roodbórstje door Pascal Dubois
Frans Guyana © Pascal Dubois

   



Redi Borsu, Roodborstje: De mannetjes zijn zwarte vogels met een schitterende rode borst. De wijfjes en jonge mannetjes zijn bruiner van kleur en hebben ook niet zo'n rode borst. Je ziet de mannetjes zingen op grote natte velden met lang gras, op begraafplaatsen, rijstvelden en op de savanne(zoals op de eerste foto). Zoals bij veel vogels van deze familie het geval is (ponpons en banabekis) hebben de mannetjes soms meer dan één wijfje. Hij zingt in zijn eigen gebied en probeert binnendringende rivalen te verjagen. Soms vliegt hij zingend een eind de lucht in en valt weer terug naar de grond. De nesten, die op de grond tussen het gras te vinden zijn, worden bebroed door de vrouwtjes. De vogels vliegen, als ze niet broeden, wel in grotere groepen rond, aan het eind van de middag om gezamenlijk te gaan slapen.
Boven een foto van een zingend roodbórstje, gemaakt door Dennis Binda in 2008, dan een rediborsu, gefotografeerd bij de universiteitsgebouwen aan de Leysweg (gemaakt door Ribot). Dan een foto door Ronald Teulings en twee gemaakt door Jan Hein Ribot op Leiding in februari 2014 (eindelijk ook eens een vrouwtje) en een door K. Dijkstra. Pascal Dubois maakte twee foto's in Frans Guyana.



Verspreiding




Elk klein vierkant stelt minstens één waargenomen vogel voor of een groep, grotere vierkanten minstens vier verschillende dagen met waarnemingen en de grootste vierkanten minstens tien. De kleur geeft aan: blauw voor de kustvlakte, geel voor savanne en rood voor het oerwoud.
Niet alle plaatsen in Suriname worden even goed bezocht door vogelaars, dus de verdeling van de vierkanten geeft een indicatie van de plaats van de vogels, maar ook van de vogelaars. Op sommige plaatsen in het zuiden zijn geen observaties van vogels, door ervaren vogelaars, binnen een straal van 60 kilometer.

Voorkomen in diverse zones
kustvlakte (blauwe stippen op de kaart) :
noordelijke savanna (gele stippen (in het noorden)) :
regenwoud onder 400 m (rode stippen) :
regenwoud boven 400 m (rode stippen) :
Sipaliwini savanna (gele stippen (in het zuiden)) :

Blanco als de vogel niet overtuigend is aangetoond in die zone.
Data geïnterpreteeerd door Arie Spaans, Otte Ottema en Jan Hein Ribot.



Namen
Wetenschappelijke naam: Sturnella militaris
Orde: Passeriformes
Familie: Icteridae, 13 in Suriname
Nederlands: Zwartkop soldatenspreeuw, Rediborsu, Roodborstje
Engels: Red-breasted Blackbird
Sranan ('Surinaams'): Rediborsu, Roodbórstje
Guyana: Robin red breast
Papiamento:
Spaans (Venezuela): Tordo pechirrojo
Portugees (Brazilië): Políl;cia-inglesa
Arowaks: Wakuja
Carib: Wantatoe
Frans: Sturnelle militaire


Verdeling van waarnemingen over het jaar Waarnemingen van broeden over het jaar
The 582 reported observations of this bird in Suriname, mainly for the last 50 years, have been grouped by month. More birds on one day are counted as one observation. Of course, if the graph should depict the total number of birds seen, the differences between the months could be much more pronounced. The 53 reported breeding observations of this bird in Suriname. Most observations are about nest with eggs, some about fledglings, or feeding at a nest or the building of a nest.

Of the about 5000 nests and eggs found for all species together, about 1/3 comes from the egg collection of Penard between 1896 and 1905. For some reason most collecting then was done in the first half of each year, so the shown distribution does not necessarily reflect the actual breeding preferences.
The main dry season in Suriname is reckoned to be from half August to the end of November, the main wet season from half April to half August, but the the timing of begin and end does vary from year to year. Around March a second dry season often occurs.


Fatbirder's Top 1000 Birding Websites Laatste update: december 2018 door Jan Hein Ribot. Fotos en waarnemingen met datum en plaats naar: jhribot (residing at) gmail (point) com.
The world wide web started in 1993! (and this site in 1996).