Barn Swallow (Hirundo rustica) Dutch text English text Vogels in Suriname/Birds in Suriname




Foto's (klik er op om te vergroten)
Hirundo rustica, Barn Swallow,  door Dominiek Plouvier
© Dominiek Plouvier

Hirundo rustica, Barn Swallow,  door Carl Beel
© Carl Beel

Hirundo rustica, Barn Swallow,  door Carl Beel
© Carl Beel

Hirundo rustica, Barn Swallow,  door Carl Beel
© Carl Beel

Hirundo rustica, Barn Swallow,  door Carl Beel
© Carl Beel

Hirundo rustica, Barn Swallow,  door Michel Giraud-Audine
Frans Guyana © Michel Giraud-Audine




Boerenzwaluw: Op de trek vanuit Noord-Amerika komen tienduizenden boerenzwaluwen door Suriname gevlogen, vluchtend voor het gebrek aan vliegende insekten daar in het Noorden. Ze vliegen dan langs de kust en langs de grote rivieren veelal op weg naar zuidelijker streken. En in het voorjaar komen ze dan weer terug langs. We kennen deze zwaluwen vooral doordat ze in grote groepen op elektriciteits- of telefoondraden zitten. Omdat ze daar 's avonds in zulke grote groepen bijeen slapen, kunnen ze wel eens last veroorzaken. Dat doen meer soorten zwaluwen in Suriname. Zo heeft de elektriciteitsvoorziening van de Suralco al jarenlang moeilijkheden met kortsluiting, doordat andere zwaluwen hier met duizenden tegelijk op de hoogspanningsdraden komen slapen.
Er is in Suriname nog niet vaak een nest van een zwaluw gevonden. Van de hier afgebeelde boerenzwaluw komt dat, omdat het een trekvogel is, die in gematigde streken broedt. De vogels die we in Suriname zien komen uit Canada en de USA. Maar ook van de andere soorten, die wel in Suriname blijven, zijn er niet veel nesten bekend. Ze nestelen meestal in rotsholtes en holle boomstammen.
Overdag kunnen we ze zien jagen achter insekten, die ze in de lucht vangen. Vooral vóór een regenbui zijn ze erg druk bezig. Het is leuk te zien hoe ze baden (en drinken). Ze duiken van zeker 10 meter hoogte naar een plas water of een kreek, raken het water net even aan, waarbij wat water over ze heen spetter en vliegen gelijk weer op. Dan cirkelen ze rond en duiken weer naar het water. Soms zien we een hele groep tegelijk op deze manier baden.
De eerste foto is gemaakt door Dominiek Plouvier in de Kaaimanpolder bij Wageningen in oktober 2008. Dan vier foto's, ook uit Nickerie, gemaakt door Carl Beel in januari 2010 en een gemaakt door Michel Giraud-Audine bij Guatemala in Frans Guyana in oktober 2013.



Verspreiding




Elk klein vierkant stelt minstens één waargenomen vogel voor of een groep, grotere vierkanten minstens vier verschillende dagen met waarnemingen en de grootste vierkanten minstens tien. De kleur geeft aan: blauw voor de kustvlakte, geel voor savanne en rood voor het oerwoud.
Niet alle plaatsen in Suriname worden even goed bezocht door vogelaars, dus de verdeling van de vierkanten geeft een indicatie van de plaats van de vogels, maar ook van de vogelaars. Op sommige plaatsen in het zuiden zijn geen observaties van vogels, door ervaren vogelaars, binnen een straal van 60 kilometer.

Voorkomen in diverse zones
kustvlakte (blauwe stippen op de kaart) :
noordelijke savanna (gele stippen (in het noorden)) :
regenwoud onder 400 m (rode stippen) :
regenwoud boven 400 m (rode stippen) :
Sipaliwini savanna (gele stippen (in het zuiden)) :

Blanco als de vogel niet overtuigend is aangetoond in die zone.
Data geïnterpreteeerd door Arie Spaans, Otte Ottema en Jan Hein Ribot.



Namen
Wetenschappelijke naam: Hirundo rustica
Orde: Passeriformes
Familie: Hirundinidae, 14 in Suriname
Nederlands: Boerenzwaluw
Engels: Barn Swallow
Sranan ('Surinaams'):
Guyana:
Papiamento: Sauchi
Spaans (Venezuela): Golondrina de Horquilla
Portugees (Brazilië): Andorinha-de-bando
Arowaks: Samalia / Sololia
Carib: Samalia / Sololia
Frans: Hirondelle rustique


Verdeling van waarnemingen over het jaar Waarnemingen van broeden over het jaar
The 483 reported observations of this bird in Suriname, mainly for the last 50 years, have been grouped by month. More birds on one day are counted as one observation. Of course, if the graph should depict the total number of birds seen, the differences between the months could be much more pronounced. The reported breeding observations of this bird in Suriname. Most observations are about nest with eggs, some about fledglings, or feeding at a nest or the building of a nest.

Of the about 5000 nests and eggs found for all species together, about 1/3 comes from the egg collection of Penard between 1896 and 1905. For some reason most collecting then was done in the first half of each year, so the shown distribution does not necessarily reflect the actual breeding preferences.
The main dry season in Suriname is reckoned to be from half August to the end of November, the main wet season from half April to half August, but the the timing of begin and end does vary from year to year. Around March a second dry season often occurs.


Fatbirder's Top 1000 Birding Websites Laatste update: december 2018 door Jan Hein Ribot. Fotos en waarnemingen met datum en plaats naar: jhribot (residing at) gmail (point) com.
The world wide web started in 1993! (and this site in 1996).