Laughing Falcon (Herpetotheres cachinnans) Dutch text English text Vogels in Suriname/Birds in Suriname




Foto's (klik er op om te vergroten)
Herpetotheres cachinnans, Laughing Falcon, Alen aka, Ma-a-ko door Dominiek Plouvier
© Dominiek Plouvier

Herpetotheres cachinnans, Laughing Falcon, Alen aka, Ma-a-ko door Dominiek Plouvier
© Dominiek Plouvier

Herpetotheres cachinnans, Laughing Falcon, Alen aka, Ma-a-ko door Dominiek Plouvier
© Dominiek Plouvier

Herpetotheres cachinnans, Laughing Falcon, Alen aka, Ma-a-ko door Iling Tjon Pian Gi
© Iling Tjon Pian Gi

Herpetotheres cachinnans, Laughing Falcon, Alen aka, Ma-a-ko door Hans Majong
© Hans Majong

Herpetotheres cachinnans, Laughing Falcon, Alen aka, Ma-a-ko door Hans Majong
© Hans Majong

Herpetotheres cachinnans, Laughing Falcon, Alen aka, Ma-a-ko door Pascal Dubois
Frans Guyana © Pascal Dubois

Herpetotheres cachinnans, Laughing Falcon, Alen aka, Ma-a-ko door Pascal Dubois
Frans Guyana © Pascal Dubois

 



Alen aka, lachvalk: Dominiek Plouvier schrijft over een ontmoeting met deze valk bij Paramaribo: " Ja, de alen aka met een slang van 80 centimeter tussen poten en bek geklemd, levend, net gevangen. Soort watrasneki. Toen begon het, en ik had het moeten filmen. Hoe hij de slang behendig moest draaien en keren tot ie eindelijk de kop in zijn bek kreeg, geen makkie. Eenmaal de kop goed in de bek, was het een kwestie van de slang door te slikken, levend. Dit ging toch al veel vlotter, step by step. Was mooi geweest om te filmen. Na 20 minuten vliegt ie plots weg en duikt in het gras 100 meter verder. Indeed, nog een slang gepakt, deze keer een kleinere van 30 cm. Hij doodt ze half en half en ze spartelt op het wegdek, speelt ermee met zijn poten en bek, zichtbaar genietend van een creverend slangetje. Mockingbirds waren er rond aan het krijsen, ook eager voor de prooi. Na zo'n 10 minuten –ik dacht al, die heeft geen honger meer- slikt hij het kleine slangetje toch maar weer door, en gaat verder vliegen."
De eerste en foto's zijn gemaakt door Dominiek Plouvier op Weg naar Zee en in Coronie, Suriname: een alen aka loert vanaf een hoge post op slangen en houdt de fotograaf ook in de gaten. Iling Tjon Pian Gi zag twee Lachvalken lachen in een cocospalm op Leiding 11 in september 2013. De fotograaf wordt ook scherp geobserveerd in de twee foto's die gemaakt zijn door Pascal Dubois in Frans Guyana in 2002.



Verspreiding




Elk klein vierkant stelt minstens één waargenomen vogel voor of een groep, grotere vierkanten minstens vier verschillende dagen met waarnemingen en de grootste vierkanten minstens tien. De kleur geeft aan: blauw voor de kustvlakte, geel voor savanne en rood voor het oerwoud.
Niet alle plaatsen in Suriname worden even goed bezocht door vogelaars, dus de verdeling van de vierkanten geeft een indicatie van de plaats van de vogels, maar ook van de vogelaars. Op sommige plaatsen in het zuiden zijn geen observaties van vogels, door ervaren vogelaars, binnen een straal van 60 kilometer.

Voorkomen in diverse zones
kustvlakte (blauwe stippen op de kaart) :
noordelijke savanna (gele stippen (in het noorden)) :
regenwoud onder 400 m (rode stippen) :
regenwoud boven 400 m (rode stippen) :
Sipaliwini savanna (gele stippen (in het zuiden)) :

Blanco als de vogel niet overtuigend is aangetoond in die zone.
Data geïnterpreteeerd door Arie Spaans, Otte Ottema en Jan Hein Ribot.



Namen
Wetenschappelijke naam: Herpetotheres cachinnans
Orde: Falconiformes
Familie: Falconidae, 15 in Suriname
Nederlands: Lachvalk, Alen Aka
Engels: Laughing Falcon
Sranan ('Surinaams'): Alen aka, Ma-a-ko
Guyana:
Papiamento:
Spaans (Venezuela): Halcón macagua
Portugees (Brazilië): Acauã
Arowaks: Malarowa, Hoelie-balielie (lord of the snakes)
Carib: Makawo, Kowalotowna
Frans: Macagua rieur, Faucon rieur


Verdeling van waarnemingen over het jaar Waarnemingen van broeden over het jaar
The 434 reported observations of this bird in Suriname, mainly for the last 50 years, have been grouped by month. More birds on one day are counted as one observation. Of course, if the graph should depict the total number of birds seen, the differences between the months could be much more pronounced. The 1 reported breeding observations of this bird in Suriname. Most observations are about nest with eggs, some about fledglings, or feeding at a nest or the building of a nest.

Of the about 5000 nests and eggs found for all species together, about 1/3 comes from the egg collection of Penard between 1896 and 1905. For some reason most collecting then was done in the first half of each year, so the shown distribution does not necessarily reflect the actual breeding preferences.
The main dry season in Suriname is reckoned to be from half August to the end of November, the main wet season from half April to half August, but the the timing of begin and end does vary from year to year. Around March a second dry season often occurs.


Fatbirder's Top 1000 Birding Websites Laatste update: december 2018 door Jan Hein Ribot. Fotos en waarnemingen met datum en plaats naar: jhribot (residing at) gmail (point) com.
The world wide web started in 1993! (and this site in 1996).