Green-rumped Parrotlet (Forpus passerinus) Dutch text English text Vogels in Suriname/Birds in Suriname




Foto's (klik er op om te vergroten)
Forpus passerinus, Green-rumped Parrotlet, Okroprakiki door Carl Beel
© Carl Beel

Forpus passerinus, Green-rumped Parrotlet, Okroprakiki door Dominiek Plouvier
© Dominiek Plouvier

Forpus passerinus, Green-rumped Parrotlet, Okroprakiki door Leo Olmtak
© Leo Olmtak

Forpus passerinus, Green-rumped Parrotlet, Okroprakiki door Leo Olmtak
© Leo Olmtak

Forpus passerinus, Green-rumped Parrotlet, Okroprakiki door Leo Olmtak
© Leo Olmtak

Forpus passerinus, Green-rumped Parrotlet, Okroprakiki door Paul Baker
© Paul Baker




Okroprakiki Muspapegaai: Een geelgroene papegaai met blauw op zijn vleugels (het mannetje), de kleinste van de 25 prakiki's, masons en raven (allemaal papegaaien) in Suriname. Ze vliegen in groepjes met grote snelheid door de tuinen en schreeuwen flink (griegrie, griegrie, griegrie). Zo merk je vaak dat er groepjes in de buurt zijn, zonder dat schreeuwen vallen ze met hun groen kleur niet erg op. Ze eten zaden en vruchtjes en bloesems, die ze vooral zoeken in wat open terreinen. Daardoor hebben ze ook niet zoveel te lijden van het verdwijnen van de bosgebieden, zoals veel andere zuid-amerikaanse papegaaien en komen ze ook veel in de buurt van de stad voor. Tot in de stad maken ze hun nesten, ik zag een paar nestelen in een gat in een tak van een kankantrie op het terrein van de Anton de Kom universiteit.Voor hun nesten hebben ze zoals veel papegaaiensoorten gaten nodig in bomen of termietennesten. Het vrouwtje heeft geen blauw op de vleugels.
Als je een paartje parkieten in een kooi hebt, komen vrije parkieten vaak even langs op hun dagelijkse voedselzoektocht en dan schreeuwen ze naar elkaar.
De eerste foto van een paartje Okro prakiki's is gemaakt door Carl Beel op Weg naar Zee, Het vrouwtje is de vogel met meer geel op de kop. Dan volgt een parkiet gezien door Wouter Plouvier op Weg naar Zee in december 2006 en de volgende zijn gemaakt door Leo Olmtak in zijn tuin in 2009. De laatste zag Paul Baker op weg naar Zee in februari 2013.
Pieter de Groot Boersma maakte een video van een roepende okroprakiki op Weg naar Zee in juni 2011 en nog een tweede opname van een musparkiet.



Video (klik op de link of op de 'play'-knop om te kijken)
Video opname van een
Groene Muspapegaai, Okroprakiki

(externe link)
Video opname van een
Groene Muspapegaai, Okroprakiki

(externe link)
 


Verspreiding




Elk klein vierkant stelt minstens één waargenomen vogel voor of een groep, grotere vierkanten minstens vier verschillende dagen met waarnemingen en de grootste vierkanten minstens tien. De kleur geeft aan: blauw voor de kustvlakte, geel voor savanne en rood voor het oerwoud.
Niet alle plaatsen in Suriname worden even goed bezocht door vogelaars, dus de verdeling van de vierkanten geeft een indicatie van de plaats van de vogels, maar ook van de vogelaars. Op sommige plaatsen in het zuiden zijn geen observaties van vogels, door ervaren vogelaars, binnen een straal van 60 kilometer.

Voorkomen in diverse zones
kustvlakte (blauwe stippen op de kaart) :
noordelijke savanna (gele stippen (in het noorden)) :
regenwoud onder 400 m (rode stippen) :
regenwoud boven 400 m (rode stippen) :
Sipaliwini savanna (gele stippen (in het zuiden)) :

Blanco als de vogel niet overtuigend is aangetoond in die zone.
Data geïnterpreteeerd door Arie Spaans, Otte Ottema en Jan Hein Ribot.



Namen
Wetenschappelijke naam: Forpus passerinus
Orde: Psittaciformes
Familie: Psittacidae, 27 in Suriname
Nederlands: Groene Muspapegaai, Okroprakiki
Engels: Green-rumped Parrotlet
Sranan ('Surinaams'): Okroprakiki
Guyana:
Papiamento: Bibitu
Spaans (Venezuela): Periquito
Portugees (Brazilië): Periquito-de-espíl;rito-santo
Arowaks: Siero
Carib: Koekepiesja
Frans: Toui été


Verdeling van waarnemingen over het jaar Waarnemingen van broeden over het jaar
The 598 reported observations of this bird in Suriname, mainly for the last 50 years, have been grouped by month. More birds on one day are counted as one observation. Of course, if the graph should depict the total number of birds seen, the differences between the months could be much more pronounced. The 5 reported breeding observations of this bird in Suriname. Most observations are about nest with eggs, some about fledglings, or feeding at a nest or the building of a nest.

Of the about 5000 nests and eggs found for all species together, about 1/3 comes from the egg collection of Penard between 1896 and 1905. For some reason most collecting then was done in the first half of each year, so the shown distribution does not necessarily reflect the actual breeding preferences.
The main dry season in Suriname is reckoned to be from half August to the end of November, the main wet season from half April to half August, but the the timing of begin and end does vary from year to year. Around March a second dry season often occurs.


Fatbirder's Top 1000 Birding Websites Laatste update: december 2018 door Jan Hein Ribot. Fotos en waarnemingen met datum en plaats naar: jhribot (residing at) gmail (point) com.
The world wide web started in 1993! (and this site in 1996).