Pied Water-Tyrant (Fluvicola pica) Dutch text English text Vogels in Suriname/Birds in Suriname




Foto's (klik er op om te vergroten)
Fluvicola pica, Pied Water-Tyrant, Gotro motyo, Katunfowru door Jan Hein Ribot
© Jan Hein Ribot

Fluvicola pica, Pied Water-Tyrant, Gotro motyo, Katunfowru door K.D. Dijkstra
© K.D. Dijkstra

Fluvicola pica, Pied Water-Tyrant, Gotro motyo, Katunfowru door Carl Beel
© Carl Beel

Fluvicola pica, Pied Water-Tyrant, Gotro motyo, Katunfowru door Carl Beel
© Carl Beel

Fluvicola pica, Pied Water-Tyrant, Gotro motyo, Katunfowru door Jean-Louis Rousselle
© Jean-Louis Rousselle

Fluvicola pica, Pied Water-Tyrant, Gotro motyo, Katunfowru door Jean-Louis Rousselle
© Jean-Louis Rousselle




De gotromotjo is een vogeltje dat we meestal in de buurt van water aantreffen, op de grond of laag bij de grond in struiken op zoek naar insekten. Ze vangen ook veel insekten tussen de wortels van de mangrove. Ze zijn meestal alleen of in familieverband, een paartje met eventueel een of twee jongen. Het jong is dan te herkennen doordat het wat grauwer gekleurd is dan de ouders. De volwassenen zijn mooi zwart en wit getekend, waarbij het vrouwtje hetzelfde is als het mannetje.
Hun nest is meestal in de buurt van sloten of ander water te vinden, vooral in de droge tijd. Het bestaat uit een ovaalvormige bal gemaakt van gras, graspluimen, katoen en bladeren. Verder is het van binnen geheel bekleed met meestal witte veren. De ingang van het nest zit aan de zijkant, meestal bij de top. Het nest zelf zit aan het eind van een tak of op een andere opvallende plaats. Zowel het mannetje als het vrouwtje bouwen aan het nest, bebroeden de eieren en voeren de jongen. Ook bij deze soort vinden we de eieren van de putter. Vaak is hun metaalachtig 'tjiw' te horen, wat ze voortdurend herhalen. Het is vrij gemakkelijk te imiteren en zo kan je de vogels dichterbij lokken.
De eerste foto is gemaakt door J. Ribot in Paramaribo, dan een door K. Dijkstra ook in Paramaribo. Carl Beel zag drie vogels bij een nest in mei 2013 in Peperpot. "De familierelaties tussen de vogels waren niet direct duidelijk", zei hij. De laatste twee foto's zijn gemaakt door jean-Louis Rousselle in Commewijne in januari 2014.
Er is ook een video van een katunfowru gemaakt door Pieter de Groot Boersma in Suri village, Paramaribo in februari 2011.



Video (klik op de link of op de 'play'-knop om te kijken)
Video opname van een
Bonte Watertiran, Katunfowru

(externe link)
   


Verspreiding




Elk klein vierkant stelt minstens één waargenomen vogel voor of een groep, grotere vierkanten minstens vier verschillende dagen met waarnemingen en de grootste vierkanten minstens tien. De kleur geeft aan: blauw voor de kustvlakte, geel voor savanne en rood voor het oerwoud.
Niet alle plaatsen in Suriname worden even goed bezocht door vogelaars, dus de verdeling van de vierkanten geeft een indicatie van de plaats van de volgels, maar ook van de vogelaars. Op sommige plaatsen in het zuiden zijn geen observaties van vogels, door ervaren vogelaars, binnen 60 kilometer.

Voorkomen in diverse zones
kustvlakte (blauwe stippen op de kaart) :
noordelijke savanna (gele stippen (in het noorden)) :
regenwoud onder 400 m (rode stippen) :
regenwoud boven 400 m (rode stippen) :
Sipaliwini savanna (gele stippen (in het zuiden)) :

Blanco als de vogel niet overtuigend is aangetoond in die zone.
Data geïnterpreteeerd door Arie Spaans, Otte Ottema en Jan Hein Ribot.



Namen
Wetenschappelijke naam: Fluvicola pica
Orde: Passeriformes
Familie: Tyrannidae, 91 in Suriname
Nederlands: Bonte Watertiran, Katunfowru
Engels: Pied Water-Tyrant
Sranan ('Surinaams'): Gotro motyo, Katunfowru
Guyana: Cotton strainer, Washer woman
Papiamento:
Spaans (Venezuela): Viudita acuática
Portugees (Brazilië): Lavadeira-de-cara-blanca
Arowaks:
Carib: Maso, Toepoesioe
Frans: Moucherolle pie


Verdeling van waarnemingen over het jaar Waarnemingen van broeden over het jaar
The 767 reported observations of this bird in Suriname, mainly for the last 50 years, have been grouped by month. More birds on one day are counted as one observation. Of course, if the graph should depict the total number of birds seen, the differences between the months could be much more pronounced. The 66 reported breeding observations of this bird in Suriname. Most observations are about nest with eggs, some about fledglings, or feeding at a nest or the building of a nest.

Of the about 5000 nests and eggs found for all species together, about 1/3 comes from the egg collection of Penard between 1896 and 1905. For some reason most collecting then was done in the first half of each year, so the shown distribution does not necessarily reflect the actual breeding preferences.
The main dry season in Suriname is reckoned to be from half August to the end of November, the main wet season from half April to half August, but the the timing of begin and end does vary from year to year. Around March a second dry season often occurs.


Fatbirder's Top 1000 Birding Websites Laatste update: september 2017 door Jan Hein Ribot. Commentaar en waarnemingen met datum en plaats naar: jhribot (at) gmail (dot) com.
The world wide web started in 1993! (and this site in 1996).