Little Blue Heron (Egretta caerulea) Dutch text English text Vogels in Suriname/Birds in Suriname




Foto's (klik er op om te vergroten)
Egretta caerulea, Little Blue Heron, Blaw Sabaku door Foek Chin Joe
© Foek Chin Joe

Egretta caerulea, Little Blue Heron, Blaw Sabaku door Carla Out
© Carla Out

Egretta caerulea, Little Blue Heron, Blaw Sabaku door Cheryll Tjon
© Cheryll Tjon

Egretta caerulea, Little Blue Heron, Blaw Sabaku door Pieter Verheij
© Pieter Verheij

Egretta caerulea, Little Blue Heron, Blaw Sabaku door Jean-Louis Rousselle
© Jean-Louis Rousselle

Egretta caerulea, Little Blue Heron, Blaw Sabaku door Arie Spaans
© Arie Spaans

Egretta caerulea, Little Blue Heron, Blaw Sabaku door Arie Spaans
© Arie Spaans

Egretta caerulea, Little Blue Heron, Blaw Sabaku door Jan Hein Ribot
© Jan Hein Ribot

Egretta caerulea, Little Blue Heron, Blaw Sabaku door Paul van Giersbergen
© Paul van Giersbergen

Egretta caerulea, Little Blue Heron, Blaw Sabaku door Alexandre Renaudier
Frans-Guyana © Alexandre Renaudier

   



Blaw Sabaku / Kleine blauwe reiger: Deze reiger broedt in kolonies langs de kust en nestelt in bomen. In de stad is er een kolonie samen met andere reigers bij het Sommelsdijk gemaal langs de Suriname rivier. De jongen van deze reiger zijn wit. Ze lijken wat op zilverreigers maar hebben geen gele poten en geen geel bij de snavel.
De eerste foto van een vogel op zijn nest werd gemaakt door Foek Chin Joe in 2005, dan een foto door Carla Out in Suriname in 2006 en Cheryll Tjon op Weg naar Zee in december 2009 en een vliegende jonge vogel door Pieter Verheij in begin 2007 in Suriname. Jean-Louis Rousselle maakte een foto in Paramaribo van vogels op hun nest in juni 2013. Dan twee door Arie Spaans, ook van vogels op hun nest bij de Coppenamemonding en één door Ribot van een jong dat blauw aan het worden is, gemaakt bij de pier van Torarica. Paul van Giersbergen zag een vissende kleine blauwe reiger bij Nieuw Amsterdam in september 2014. Dan een jongere vogel, gefotografeerd door Alexandre Renaudier bij Mana in Frans Guiana in de rijstvelden aldaar.
Pieter de Groot Boersma maakte een video van een Blaw Sabaku / kleine blauwe reiger in Peperpot in mai 2011.



Video (klik op de link of op de 'play'-knop om te kijken)
Video opname van een
Kleine Blauwe Reiger, Blaw sabaku

(externe link)
   


Verspreiding




Elk klein vierkant stelt minstens één waargenomen vogel voor of een groep, grotere vierkanten minstens vier verschillende dagen met waarnemingen en de grootste vierkanten minstens tien. De kleur geeft aan: blauw voor de kustvlakte, geel voor savanne en rood voor het oerwoud.
Niet alle plaatsen in Suriname worden even goed bezocht door vogelaars, dus de verdeling van de vierkanten geeft een indicatie van de plaats van de volgels, maar ook van de vogelaars. Op sommige plaatsen in het zuiden zijn geen observaties van vogels, door ervaren vogelaars, binnen 60 kilometer.

Voorkomen in diverse zones
kustvlakte (blauwe stippen op de kaart) :
noordelijke savanna (gele stippen (in het noorden)) :
regenwoud onder 400 m (rode stippen) :
regenwoud boven 400 m (rode stippen) :
Sipaliwini savanna (gele stippen (in het zuiden)) :

Blanco als de vogel niet overtuigend is aangetoond in die zone.
Data geïnterpreteeerd door Arie Spaans, Otte Ottema en Jan Hein Ribot.



Namen
Wetenschappelijke naam: Egretta caerulea
Orde: Ciconiiformes
Familie: Ardeidae, 20 in Suriname
Nederlands: Kleine Blauwe Reiger, Blaw sabaku
Engels: Little Blue Heron
Sranan ('Surinaams'): Blaw Sabaku
Guyana:
Papiamento:
Spaans (Venezuela): Garcita azul
Portugees (Brazilië): Garça-azul
Arowaks:
Carib:
Frans: Aigrette bleue


Verdeling van waarnemingen over het jaar Waarnemingen van broeden over het jaar
The 649 reported observations of this bird in Suriname, mainly for the last 50 years, have been grouped by month. More birds on one day are counted as one observation. Of course, if the graph should depict the total number of birds seen, the differences between the months could be much more pronounced. The 17 reported breeding observations of this bird in Suriname. Most observations are about nest with eggs, some about fledglings, or feeding at a nest or the building of a nest.

Of the about 5000 nests and eggs found for all species together, about 1/3 comes from the egg collection of Penard between 1896 and 1905. For some reason most collecting then was done in the first half of each year, so the shown distribution does not necessarily reflect the actual breeding preferences.
The main dry season in Suriname is reckoned to be from half August to the end of November, the main wet season from half April to half August, but the the timing of begin and end does vary from year to year. Around March a second dry season often occurs.


Fatbirder's Top 1000 Birding Websites Laatste update: september 2017 door Jan Hein Ribot. Commentaar en waarnemingen met datum en plaats naar: jhribot (at) gmail (dot) com.
The world wide web started in 1993! (and this site in 1996).