Scarlet Ibis (Eudocimus ruber) Dutch text English text Vogels in Suriname/Birds in Suriname




Foto's (klik er op om te vergroten)
Eudocimus ruber, Scarlet Ibis, Korikori (vroeger Flamingo!) door Dominiek Plouvier
© Dominiek Plouvier

Eudocimus ruber, Scarlet Ibis, Korikori (vroeger Flamingo!) door Dirk-Jan Hoek (www.tapioca.nl)
© Dirk-Jan Hoek (www.tapioca.nl)

Eudocimus ruber, Scarlet Ibis, Korikori (vroeger Flamingo!) door Jan Hein Ribot
© Jan Hein Ribot

Eudocimus ruber, Scarlet Ibis, Korikori (vroeger Flamingo!) door Carla Out
© Carla Out

Eudocimus ruber, Scarlet Ibis, Korikori (vroeger Flamingo!) door Eric Thomassen
© Eric Thomassen

Eudocimus ruber, Scarlet Ibis, Korikori (vroeger Flamingo!) door Eric Thomassen
© Eric Thomassen

Eudocimus ruber, Scarlet Ibis, Korikori (vroeger Flamingo!) door Steven Wytema
© Steven Wytema

Eudocimus ruber, Scarlet Ibis, Korikori (vroeger Flamingo!) door Arie Spaans
© Arie Spaans

Eudocimus ruber, Scarlet Ibis, Korikori (vroeger Flamingo!) door Arie Spaans
© Arie Spaans

Eudocimus ruber, Scarlet Ibis, Korikori (vroeger Flamingo!) door Dennis Binda
© Dennis Binda

Eudocimus ruber, Scarlet Ibis, Korikori (vroeger Flamingo!) door Paul Baker
© Paul Baker

Eudocimus ruber, Scarlet Ibis, Korikori (vroeger Flamingo!) door Paul Baker
© Paul Baker

Eudocimus ruber, Scarlet Ibis, Korikori (vroeger Flamingo!) door Ton Plug
© Ton Plug

Eudocimus ruber, Scarlet Ibis, Korikori (vroeger Flamingo!) door Paul Begheijn
© Paul Begheijn

Eudocimus ruber, Scarlet Ibis, Korikori (vroeger Flamingo!) door Hans Mahjong
© Hans Mahjong

Eudocimus ruber, Scarlet Ibis, Korikori (vroeger Flamingo!) door Michel Giraud-Audine
Frans Guyana © Michel Giraud-Audine

   



De Korikori of in het Surinaams soms ook wel Flamingo (in Nederland heet hij Rode ibis en is de flamingo een heel andere vogel) is een felrode vogel met een gebogen snavel. Ze leven in groepen van tientallen vogels en vliegen in formatie van hun slaapplaatsen naar hun voedselplaatsen. Zeker tussen het groen van de bomen is dat een fantastisch gezicht. De jongen zijn niet zo mooi gekleurd en zijn bruin met een witte romp en onderkant.
Ze eten in ondiepe plassen, langs de kust, in de modder of in de pannen. Tegen de honger, maar ook voor hun bloedrode kleur moeten ze veel garnalen eten. Slapen doen ze in grote groepen samen met reigers in de parwabossen. Arie Spaans en Ben de Jong hebben voor de stichting natuurbescherming Suriname (STINASU) vele jaren achtereen het aantal broedende paren van deze vogel in Suriname geteld en soms ook in de omringende landen. De totale wereldbevolkig van deze soort is enige tienduizenden vogels en daar kan soms wel de helft van in Suriname broeden. Maar de aantallen per jaar verschillen nogal. De vogels broeden in jonge parwabomen en als die er een tijdje niet zijn gaan ze in de omringende landen broeden (Colombia, Venezuela, Guyana, Frans Guiana en Brazilie). In Trinidad broeden ze niet meer, maar toch is het de nationale vogel van dat land.
De foto's van vliegende vogels boven de tekst zijn gemaakt door Dominiek Plouvier (de ibis in de boom) Dirk jan Hoek en Jan Hein Ribot, alles op Weg naar Zee, Dan volgt nog een foto van Carla Out. Dan zijn de volgende twee gemaakt door Erik Thomassen bij laag water in Coronie en dan een foto geschoten door Steven Wytema. De volgende twee foto's van een vlucht ibissen op weg naar hun avond rustplaats en van een broedkolonie met ook één witte reiger, zijn gemaakt door Arie Spaans, allemaal in Suriname. Een jong is gefotografeerd door Dennis Binda, langs de kust in Suriname in 2008 en twee foto's door Paul Baker aan de Warappakreek in februari 2013.
Pieter de Groot Boersma maakte een video van een rode ibis in een mangroveboom in Bigi Pan in april 2011. Er is ook een kleine video van drie rode ibissen in een dierentuin, erg rood en geluid makend.



Video (klik op de link of op de 'play'-knop om te kijken)
Video opname van een
Rode Ibis, Korikori

(externe link)
Video opname van een
Rode Ibis, Korikori

(externe link)
 


Verspreiding




Elk klein vierkant stelt minstens één waargenomen vogel voor of een groep, grotere vierkanten minstens vier verschillende dagen met waarnemingen en de grootste vierkanten minstens tien. De kleur geeft aan: blauw voor de kustvlakte, geel voor savanne en rood voor het oerwoud.
Niet alle plaatsen in Suriname worden even goed bezocht door vogelaars, dus de verdeling van de vierkanten geeft een indicatie van de plaats van de volgels, maar ook van de vogelaars. Op sommige plaatsen in het zuiden zijn geen observaties van vogels, door ervaren vogelaars, binnen 60 kilometer.

Voorkomen in diverse zones
kustvlakte (blauwe stippen op de kaart) :
noordelijke savanna (gele stippen (in het noorden)) :
regenwoud onder 400 m (rode stippen) :
regenwoud boven 400 m (rode stippen) :
Sipaliwini savanna (gele stippen (in het zuiden)) :

Blanco als de vogel niet overtuigend is aangetoond in die zone.
Data geïnterpreteeerd door Arie Spaans, Otte Ottema en Jan Hein Ribot.



Namen
Wetenschappelijke naam: Eudocimus ruber
Orde: Ciconiiformes
Familie: Threskiornithidae, 4 in Suriname
Nederlands: Rode Ibis, Korikori
Engels: Scarlet Ibis
Sranan ('Surinaams'): Korikori (vroeger Flamingo!)
Guyana:
Papiamento:
Spaans (Venezuela): Corocoro colorado,
Portugees (Brazilië): Guará
Arowaks: Kolokolo
Carib: Wala
Frans: Ibis rouge


Verdeling van waarnemingen over het jaar Waarnemingen van broeden over het jaar
The 462 reported observations of this bird in Suriname, mainly for the last 50 years, have been grouped by month. More birds on one day are counted as one observation. Of course, if the graph should depict the total number of birds seen, the differences between the months could be much more pronounced. The 42 reported breeding observations of this bird in Suriname. Most observations are about nest with eggs, some about fledglings, or feeding at a nest or the building of a nest.

Of the about 5000 nests and eggs found for all species together, about 1/3 comes from the egg collection of Penard between 1896 and 1905. For some reason most collecting then was done in the first half of each year, so the shown distribution does not necessarily reflect the actual breeding preferences.
The main dry season in Suriname is reckoned to be from half August to the end of November, the main wet season from half April to half August, but the the timing of begin and end does vary from year to year. Around March a second dry season often occurs.


Fatbirder's Top 1000 Birding Websites Laatste update: november 2017 door Jan Hein Ribot. Commentaar en waarnemingen met datum en plaats naar: jhribot (at) gmail (dot) com.
The world wide web started in 1993! (and this site in 1996).