Fasciated Antshrike (Cymbilaimus lineatus) Dutch text English text Vogels in Suriname/Birds in Suriname




Foto's (klik er op om te vergroten)
Cymbilaimus lineatus, Fasciated Antshrike,  door Candy McManiman
© Candy McManiman

Cymbilaimus lineatus, Fasciated Antshrike,  door Ronald Teulings
© Ronald Teulings

Cymbilaimus lineatus, Fasciated Antshrike,  door Ronald Teulings
© Ronald Teulings

Cymbilaimus lineatus, Fasciated Antshrike,  door Matthias Fernandez
Frans Guyana © Matthias Fernandez

Cymbilaimus lineatus, Fasciated Antshrike,  door Matthias Fernandez
Frans Guyana © Matthias Fernandez

Cymbilaimus lineatus, Fasciated Antshrike,  door Matthias Fernandez
Frans Guyana © Matthias Fernandez

Cymbilaimus lineatus, Fasciated Antshrike,  door Matthias Fernandez
Frans Guyana © Matthias Fernandez

   



De Zebra mierklauwier, Zebra Mirafowru wordt vooral gezien en gehoord in het binnenland en is vaak te bewonderen op de Raleighvallen of op de Brownsberg, beide beschermde natuurreservaten in het binnenland van Suriname. Deze mierklauwier eet allerlei soorten insekten, niet alleen mieren.
De eerste foto is gemaakt door Candy McManiman een mannetje langs het Mazaroni Pad in het Brownsberg Natuur Park in Suriname in 2005. Het vrowutje heeft meer bruin en roodbruin, zoals op de eerste foto van Ronald Teulings uit Suriname en bij de eerste foto van Mathias Fernandez in Frans Guyana (Nouragues) in oktober 2013. Daar nam hij ook foto's van een mannetje in december 2013.
Alexandre renaudier nam een geluid van deze mierklauwier op in Frans Guyana en Pieter de Groot Boersma maakte een video van een Zebra Mierklauwier met een bidprinkhaan op de Brownsberg in juli 2011.



Vogelgeluiden (klik er op om te luisteren)
Geluidsopname van een Zebramierklauwier
© Alexandre Renaudier
   


Video (klik op de link of op de 'play'-knop om te kijken)
Video opname van een
Zebramierklauwier

(externe link)
   


Verspreiding




Elk klein vierkant stelt minstens één waargenomen vogel voor of een groep, grotere vierkanten minstens vier verschillende dagen met waarnemingen en de grootste vierkanten minstens tien. De kleur geeft aan: blauw voor de kustvlakte, geel voor savanne en rood voor het oerwoud.
Niet alle plaatsen in Suriname worden even goed bezocht door vogelaars, dus de verdeling van de vierkanten geeft een indicatie van de plaats van de vogels, maar ook van de vogelaars. Op sommige plaatsen in het zuiden zijn geen observaties van vogels, door ervaren vogelaars, binnen een straal van 60 kilometer.

Voorkomen in diverse zones
kustvlakte (blauwe stippen op de kaart) :
noordelijke savanna (gele stippen (in het noorden)) :
regenwoud onder 400 m (rode stippen) :
regenwoud boven 400 m (rode stippen) :
Sipaliwini savanna (gele stippen (in het zuiden)) :

Blanco als de vogel niet overtuigend is aangetoond in die zone.
Data geïnterpreteeerd door Arie Spaans, Otte Ottema en Jan Hein Ribot.



Namen
Wetenschappelijke naam: Cymbilaimus lineatus
Orde: Passeriformes
Familie: Thamnophilidae, 46 in Suriname
Nederlands: Zebramierklauwier
Engels: Fasciated Antshrike
Sranan ('Surinaams'):
Guyana:
Papiamento:
Spaans (Venezuela): Hormiguerote Barreteado
Portugees (Brazilië): Papa-formigas-barrado
Arowaks:
Carib:
Frans: Batara fascié


Verdeling van waarnemingen over het jaar Waarnemingen van broeden over het jaar
The 319 reported observations of this bird in Suriname, mainly for the last 50 years, have been grouped by month. More birds on one day are counted as one observation. Of course, if the graph should depict the total number of birds seen, the differences between the months could be much more pronounced. The 2 reported breeding observations of this bird in Suriname. Most observations are about nest with eggs, some about fledglings, or feeding at a nest or the building of a nest.

Of the about 5000 nests and eggs found for all species together, about 1/3 comes from the egg collection of Penard between 1896 and 1905. For some reason most collecting then was done in the first half of each year, so the shown distribution does not necessarily reflect the actual breeding preferences.
The main dry season in Suriname is reckoned to be from half August to the end of November, the main wet season from half April to half August, but the the timing of begin and end does vary from year to year. Around March a second dry season often occurs.


Fatbirder's Top 1000 Birding Websites Laatste update: december 2018 door Jan Hein Ribot. Fotos en waarnemingen met datum en plaats naar: jhribot (residing at) gmail (point) com.
The world wide web started in 1993! (and this site in 1996).