Purple Honeycreeper (Cyanerpes caeruleus) Dutch text English text Vogels in Suriname/Birds in Suriname




Foto's (klik er op om te vergroten)
Cyanerpes caeruleus, Purple Honeycreeper, Geelpoot suikervogel door Dennis Binda
© Dennis Binda

Cyanerpes caeruleus, Purple Honeycreeper, Geelpoot suikervogel door Dennis Binda
© Dennis Binda

Cyanerpes caeruleus, Purple Honeycreeper, Geelpoot suikervogel door Francita Rijhiner
© Francita Rijhiner

Cyanerpes caeruleus, Purple Honeycreeper, Geelpoot suikervogel door Peter Relson
© Peter Relson

Cyanerpes caeruleus, Purple Honeycreeper, Geelpoot suikervogel door Carla Out
op Clusia grandiflora © Carla Out

Cyanerpes caeruleus, Purple Honeycreeper, Geelpoot suikervogel door Carla Out
© Carla Out

Cyanerpes caeruleus, Purple Honeycreeper, Geelpoot suikervogel door Aernout Nieuwkerk
© Aernout Nieuwkerk

Cyanerpes caeruleus, Purple Honeycreeper, Geelpoot suikervogel door Alexandre Renaudier
Frans Guyana © Alexandre Renaudier

Cyanerpes caeruleus, Purple Honeycreeper, Geelpoot suikervogel door Michel Giraud-Audine
Frans Guyana © Michel Giraud-Audine

Cyanerpes caeruleus, Purple Honeycreeper, Geelpoot suikervogel door Michel Giraud-Audine
Frans Guyana © Michel Giraud-Audine

   



Purpersuikervogel, Geelpoot honingzuiger: Je ziet ze vaak met meerdere vogels tegelijk hoog in bloeiende bomen, samen met de roodpoot honingzuiger bijvoorbeeld. Het mannetje is purperblauw en zwart met gele poten, fotogeniek dus. Je ziet bv. een foto van zo'n mannetje ergens in het bos van Suriname, gemaakt door Peter Relson in 2002.
De eerste twee foto's zijn gemaakt op de Brownsberg, door Dennis Binda in augustus 2008. Dan een foto van Francita Rijhiner gemaakt in Anaula in september 2011. De volgende twee foto's zijn gemaakt in september 2006 door Carla Out op de Brownsberg van een vrouwtjes honingzuiger etend aan een vrucht van een Clusia grandiflora, een lianensoort, dezelfde als die op de tweede foto. Je ziet ze vaak met meerdere vogels tegelijk hoog in bloeiende bomen, samen met de roodpoot honingzuiger bijvoorbeeld. De laatste twee foto's zijn van een vrouwtje uit Frans Guyana, gemaakt door Michel Giraud-Audine in maart 2014.



Verspreiding




Elk klein vierkant stelt minstens één waargenomen vogel voor of een groep, grotere vierkanten minstens vier verschillende dagen met waarnemingen en de grootste vierkanten minstens tien. De kleur geeft aan: blauw voor de kustvlakte, geel voor savanne en rood voor het oerwoud.
Niet alle plaatsen in Suriname worden even goed bezocht door vogelaars, dus de verdeling van de vierkanten geeft een indicatie van de plaats van de vogels, maar ook van de vogelaars. Op sommige plaatsen in het zuiden zijn geen observaties van vogels, door ervaren vogelaars, binnen een straal van 60 kilometer.

Voorkomen in diverse zones
kustvlakte (blauwe stippen op de kaart) :
noordelijke savanna (gele stippen (in het noorden)) :
regenwoud onder 400 m (rode stippen) :
regenwoud boven 400 m (rode stippen) :
Sipaliwini savanna (gele stippen (in het zuiden)) :

Blanco als de vogel niet overtuigend is aangetoond in die zone.
Data geïnterpreteeerd door Arie Spaans, Otte Ottema en Jan Hein Ribot.



Namen
Wetenschappelijke naam: Cyanerpes caeruleus
Orde: Passeriformes
Familie: Thraupidae, 56 in Suriname
Nederlands: Purpersuikervogel, geelpoot
Engels: Purple Honeycreeper
Sranan ('Surinaams'): Geelpoot suikervogel
Guyana:
Papiamento:
Spaans (Venezuela): Copeicillo violáceo
Portugees (Brazilië): Saí-de-perna-amarela
Arowaks:
Carib:
Frans: Guit-guit céruléen, guit-guit bleu


Verdeling van waarnemingen over het jaar Waarnemingen van broeden over het jaar
The 374 reported observations of this bird in Suriname, mainly for the last 50 years, have been grouped by month. More birds on one day are counted as one observation. Of course, if the graph should depict the total number of birds seen, the differences between the months could be much more pronounced. The 3 reported breeding observations of this bird in Suriname. Most observations are about nest with eggs, some about fledglings, or feeding at a nest or the building of a nest.

Of the about 5000 nests and eggs found for all species together, about 1/3 comes from the egg collection of Penard between 1896 and 1905. For some reason most collecting then was done in the first half of each year, so the shown distribution does not necessarily reflect the actual breeding preferences.
The main dry season in Suriname is reckoned to be from half August to the end of November, the main wet season from half April to half August, but the the timing of begin and end does vary from year to year. Around March a second dry season often occurs.


Fatbirder's Top 1000 Birding Websites Laatste update: december 2018 door Jan Hein Ribot. Fotos en waarnemingen met datum en plaats naar: jhribot (residing at) gmail (point) com.
The world wide web started in 1993! (and this site in 1996).