Ruddy Ground-Dove (Columbina talpacoti) Dutch text English text Vogels in Suriname/Birds in Suriname




Foto's (klik er op om te vergroten)
Columbina talpacoti, Ruddy Ground-Dove, Stonka door Foek Chin Joe
© Foek Chin Joe

Columbina talpacoti, Ruddy Ground-Dove, Stonka door Firdous Khodabaks
© Firdous Khodabaks

Columbina talpacoti, Ruddy Ground-Dove, Stonka door Firdous Khodabaks
© Firdous Khodabaks

Columbina talpacoti, Ruddy Ground-Dove, Stonka door Jan Hein Ribot
© Jan Hein Ribot

Columbina talpacoti, Ruddy Ground-Dove, Stonka door Jan Hein Ribot
© Jan Hein Ribot

Columbina talpacoti, Ruddy Ground-Dove, Stonka door Jan Hein Ribot
© Jan Hein Ribot

Columbina talpacoti, Ruddy Ground-Dove, Stonka door Paul van Giersbergen
© Paul van Giersbergen

Columbina talpacoti, Ruddy Ground-Dove, Stonka door Jan Hein Ribot
© Jan Hein Ribot

 



Steenduif: Er zijn drie soorten kleine duiven, stonka's of steenduiven, in Suriname. De meest voorkomende in Paramaribo is deze rood-bruine duif, redi stondoifi, met wat grijs op het hoofd. Ze eten op de grond in tuinen en lege percelen, daar gaan ze met hun snavel onder alle steentjes en kijken of er zaden liggen. Volgens Penard zijn ze vooral gek op klaroenzaden. In tuinen kun je in struiken hun nesten vinden, met meestal twee eieren. Je hoort ze vaak een beetje treurig koeren.
Als eerste vind je een foto van een mannetje en een nog niet uitgevlogen vogel op een nest in Paramaribo, gemaakt door Foek Chin Joe in september 2006. Dan volgen twee foto's gemaakt door Firdous Khodabaks van een nest op 20 juni 2008 en van een jonge vogel die uit het nest viel op 6 juli 2008. Dan volgen een foto van twee duiven op een nest in 1984 en een nest met twee eieren in maart 2001 en een paartje in een tuin (door Ribot). Stephan Ferrier maakte zijn foto in Paramaribo in maart 2013, Paul van Giersbergen in september 2014.
Pieter de Groot Boersma maakte een video van deze Stonka bij het nest in Paramaribo in juli 2011.



Video (klik op de link of op de 'play'-knop om te kijken)
Video opname van een
Steenduif, Stonka

(externe link)
   


Verspreiding




Elk klein vierkant stelt minstens één waargenomen vogel voor of een groep, grotere vierkanten minstens vier verschillende dagen met waarnemingen en de grootste vierkanten minstens tien. De kleur geeft aan: blauw voor de kustvlakte, geel voor savanne en rood voor het oerwoud.
Niet alle plaatsen in Suriname worden even goed bezocht door vogelaars, dus de verdeling van de vierkanten geeft een indicatie van de plaats van de volgels, maar ook van de vogelaars. Op sommige plaatsen in het zuiden zijn geen observaties van vogels, door ervaren vogelaars, binnen 60 kilometer.

Voorkomen in diverse zones
kustvlakte (blauwe stippen op de kaart) :
noordelijke savanna (gele stippen (in het noorden)) :
regenwoud onder 400 m (rode stippen) :
regenwoud boven 400 m (rode stippen) :
Sipaliwini savanna (gele stippen (in het zuiden)) :

Blanco als de vogel niet overtuigend is aangetoond in die zone.
Data geïnterpreteeerd door Arie Spaans, Otte Ottema en Jan Hein Ribot.



Namen
Wetenschappelijke naam: Columbina talpacoti
Orde: Columbiformes
Familie: Columbidae, 14 in Suriname
Nederlands: Steenduif, Stonka
Engels: Ruddy Ground-Dove
Sranan ('Surinaams'): Stonka
Guyana:
Papiamento:
Spaans (Venezuela): Tortolita rojiza
Portugees (Brazilië): Rola, Rolinha
Arowaks: Malai
Carib: Toekoelowe
Frans: Colombe rousse


Verdeling van waarnemingen over het jaar Waarnemingen van broeden over het jaar
The 974 reported observations of this bird in Suriname, mainly for the last 50 years, have been grouped by month. More birds on one day are counted as one observation. Of course, if the graph should depict the total number of birds seen, the differences between the months could be much more pronounced. The 177 reported breeding observations of this bird in Suriname. Most observations are about nest with eggs, some about fledglings, or feeding at a nest or the building of a nest.

Of the about 5000 nests and eggs found for all species together, about 1/3 comes from the egg collection of Penard between 1896 and 1905. For some reason most collecting then was done in the first half of each year, so the shown distribution does not necessarily reflect the actual breeding preferences.
The main dry season in Suriname is reckoned to be from half August to the end of November, the main wet season from half April to half August, but the the timing of begin and end does vary from year to year. Around March a second dry season often occurs.


Fatbirder's Top 1000 Birding Websites Laatste update: Mei 2017 door Jan Hein Ribot. Commentaar en waarnemingen met datum en plaats naar: jhribot (at) gmail (dot) com.
The world wide web started in 1993! (and this site in 1996).