Spot-breasted Woodpecker (Colaptes punctigula) Dutch text English text Vogels in Suriname/Birds in Suriname




Foto's (klik er op om te vergroten)
Colaptes punctigula, Spot-breasted Woodpecker,  door Foek Chin Joe
© Foek Chin Joe

Colaptes punctigula, Spot-breasted Woodpecker,  door Sheila Tjon Sie Kie
© Sheila Tjon Sie Kie

Colaptes punctigula, Spot-breasted Woodpecker,  door Sheila Tjon Sie Kie
© Sheila Tjon Sie Kie

Colaptes punctigula, Spot-breasted Woodpecker,  door Sheila Tjon Sie Kie
© Sheila Tjon Sie Kie

Colaptes punctigula, Spot-breasted Woodpecker,  door Paul Begheijn
© Paul Begheijn

Colaptes punctigula, Spot-breasted Woodpecker,  door Aernout Nieuwkerk
© Aernout Nieuwkerk

Colaptes punctigula, Spot-breasted Woodpecker,  door Hans Majong
© Hans Majong

Colaptes punctigula, Spot-breasted Woodpecker,  door Pascal Dubois
Frans Guyana © Pascal Dubois

Colaptes punctigula, Spot-breasted Woodpecker,  door Michel Giraud-Audine
Frans Guyana © Michel Giraud-Audine




Vijf foto's van vrouwtjes van de Vlekborst Specht, de eerste gemaakt door Foek Chin Joe in februari 2007 bij Paranam, de volgende drie door Sheila Tjon Sie Kie in een oude mangoboom op Albina in November 2013 en de vijfde gemaakt door Pascal Dubois in Frans Guyana.
De mannetjes hebben een rode streep(snor) onder hun oog. Ze zijn redelijk algemeen in het kustgebied, in de mangrove en andere beboste plaatsen. Ze vallen op als ze klimmen en hakken in de bomen, vaak ook op open plaatsen. Ze hakken zelf hun hol in een boom of paal, net als andere spechten. Waarom het een grondspecht heet weet ik niet, ze gaan wel eens op de grond voedsel zoeken, neem ik aan.
Pieter de Groot Boersma maakte een video van een Vlekborst grondspecht op Weg naar Zee in juli 2011.



Video (klik op de link of op de 'play'-knop om te kijken)
Video opname van een
Vlekborstgrondspecht

(externe link)
   


Verspreiding




Elk klein vierkant stelt minstens één waargenomen vogel voor of een groep, grotere vierkanten minstens vier verschillende dagen met waarnemingen en de grootste vierkanten minstens tien. De kleur geeft aan: blauw voor de kustvlakte, geel voor savanne en rood voor het oerwoud.
Niet alle plaatsen in Suriname worden even goed bezocht door vogelaars, dus de verdeling van de vierkanten geeft een indicatie van de plaats van de vogels, maar ook van de vogelaars. Op sommige plaatsen in het zuiden zijn geen observaties van vogels, door ervaren vogelaars, binnen een straal van 60 kilometer.

Voorkomen in diverse zones
kustvlakte (blauwe stippen op de kaart) :
noordelijke savanna (gele stippen (in het noorden)) :
regenwoud onder 400 m (rode stippen) :
regenwoud boven 400 m (rode stippen) :
Sipaliwini savanna (gele stippen (in het zuiden)) :

Blanco als de vogel niet overtuigend is aangetoond in die zone.
Data geïnterpreteeerd door Arie Spaans, Otte Ottema en Jan Hein Ribot.



Namen
Wetenschappelijke naam: Colaptes punctigula
Orde: Piciformes
Familie: Picidae, 19 in Suriname
Nederlands: Vlekborstgrondspecht
Engels: Spot-breasted Woodpecker
Sranan ('Surinaams'):
Guyana:
Papiamento:
Spaans (Venezuela):
Portugees (Brazilië):
Arowaks:
Carib:
Frans: Pic de Cayenne


Verdeling van waarnemingen over het jaar Waarnemingen van broeden over het jaar
The 128 reported observations of this bird in Suriname, mainly for the last 50 years, have been grouped by month. More birds on one day are counted as one observation. Of course, if the graph should depict the total number of birds seen, the differences between the months could be much more pronounced. The 5 reported breeding observations of this bird in Suriname. Most observations are about nest with eggs, some about fledglings, or feeding at a nest or the building of a nest.

Of the about 5000 nests and eggs found for all species together, about 1/3 comes from the egg collection of Penard between 1896 and 1905. For some reason most collecting then was done in the first half of each year, so the shown distribution does not necessarily reflect the actual breeding preferences.
The main dry season in Suriname is reckoned to be from half August to the end of November, the main wet season from half April to half August, but the the timing of begin and end does vary from year to year. Around March a second dry season often occurs.


Fatbirder's Top 1000 Birding Websites Laatste update: december 2018 door Jan Hein Ribot. Fotos en waarnemingen met datum en plaats naar: jhribot (residing at) gmail (point) com.
The world wide web started in 1993! (and this site in 1996).