Boat-billed Heron (Cochlearius cochlearius) Dutch text English text Vogels in Suriname/Birds in Suriname




Foto's (klik er op om te vergroten)
Cochlearius cochlearius, Boat-billed Heron, Arapapa door Foek Chin Joe
© Foek Chin Joe

Cochlearius cochlearius, Boat-billed Heron, Arapapa door Foek Chin Joe
© Foek Chin Joe

Cochlearius cochlearius, Boat-billed Heron, Arapapa door Foek Chin Joe
© Foek Chin Joe

Cochlearius cochlearius, Boat-billed Heron, Arapapa door Foek Chin Joe
© Foek Chin Joe

Cochlearius cochlearius, Boat-billed Heron, Arapapa door Foek Chin Joe
© Foek Chin Joe

Cochlearius cochlearius, Boat-billed Heron, Arapapa door Foek Chin Joe
© Foek Chin Joe

Cochlearius cochlearius, Boat-billed Heron, Arapapa door Tony Henneberg
© Tony Henneberg

Cochlearius cochlearius, Boat-billed Heron, Arapapa door Jean-Louis Rousselle
© Jean-Louis Rousselle

Cochlearius cochlearius, Boat-billed Heron, Arapapa door Jean-Louis Rousselle
© Jean-Louis Rousselle

Cochlearius cochlearius, Boat-billed Heron, Arapapa door Jean-Louis Rousselle
© Jean-Louis Rousselle

Cochlearius cochlearius, Boat-billed Heron, Arapapa door Ton Plug
© Ton Plug

 



Arapapa of Schuitbekreiger: Op regenachtige dagen zie je ze soms op vissen en andere kleine dieren (krabben, kikkers) jagen, niet alleen in moerassen langs de kust maar ook langs kreken in het binnenland of bij Zanderij. Geluid kunnen ze met hun snavel maken (klapperen) en 's nachts verraden ze zich soms door hun schorre roep.
De foto's hierboven zijn genomen door Foek Chin Joe in een broedkolonie in mei 2012. De foto's laten veel verschillende verentooien zien , met meer of minder wit, bruin en geel. De vijfde foto laat een vrouwtje zien die een ei aan het leggen is. Daarna nog een foto van een jonge schuitbekreiger, gemaakt door Eric Thomassen in het Kaburi reservaat in Suriname in oktober 2007. De schuitbekreiger is vooral 's nachts actief, zoals op deze foto, gemaakt met flitslicht. Ook Jean-Louis Rousselle zag zijn vogel in broedkleed in de kolonie in Paramaribo, maar in juni 2013. In augustus nam hij de volgende twee foto's en toen waren er ook heel jonge vogels



Verspreiding




Elk klein vierkant stelt minstens één waargenomen vogel voor of een groep, grotere vierkanten minstens vier verschillende dagen met waarnemingen en de grootste vierkanten minstens tien. De kleur geeft aan: blauw voor de kustvlakte, geel voor savanne en rood voor het oerwoud.
Niet alle plaatsen in Suriname worden even goed bezocht door vogelaars, dus de verdeling van de vierkanten geeft een indicatie van de plaats van de vogels, maar ook van de vogelaars. Op sommige plaatsen in het zuiden zijn geen observaties van vogels, door ervaren vogelaars, binnen een straal van 60 kilometer.

Voorkomen in diverse zones
kustvlakte (blauwe stippen op de kaart) :
noordelijke savanna (gele stippen (in het noorden)) :
regenwoud onder 400 m (rode stippen) :
regenwoud boven 400 m (rode stippen) :
Sipaliwini savanna (gele stippen (in het zuiden)) :

Blanco als de vogel niet overtuigend is aangetoond in die zone.
Data geïnterpreteeerd door Arie Spaans, Otte Ottema en Jan Hein Ribot.



Namen
Wetenschappelijke naam: Cochlearius cochlearius
Orde: Ciconiiformes
Familie: Ardeidae, 20 in Suriname
Nederlands: Schuitbekreiger, Arapapa
Engels: Boat-billed Heron
Sranan ('Surinaams'): Arapapa
Guyana: Crapaud quack
Papiamento:
Spaans (Venezuela): Pato cuchara
Portugees (Brazilië): Arapapá
Arowaks: Arapapa
Carib: Arapapa
Frans: Savacou huppé, Pato cuchara, Arapapá


Verdeling van waarnemingen over het jaar Waarnemingen van broeden over het jaar
The 70 reported observations of this bird in Suriname, mainly for the last 50 years, have been grouped by month. More birds on one day are counted as one observation. Of course, if the graph should depict the total number of birds seen, the differences between the months could be much more pronounced. The 17 reported breeding observations of this bird in Suriname. Most observations are about nest with eggs, some about fledglings, or feeding at a nest or the building of a nest.

Of the about 5000 nests and eggs found for all species together, about 1/3 comes from the egg collection of Penard between 1896 and 1905. For some reason most collecting then was done in the first half of each year, so the shown distribution does not necessarily reflect the actual breeding preferences.
The main dry season in Suriname is reckoned to be from half August to the end of November, the main wet season from half April to half August, but the the timing of begin and end does vary from year to year. Around March a second dry season often occurs.


Fatbirder's Top 1000 Birding Websites Laatste update: december 2018 door Jan Hein Ribot. Fotos en waarnemingen met datum en plaats naar: jhribot (residing at) gmail (point) com.
The world wide web started in 1993! (and this site in 1996).