Hook-billed Kite (Chondrohierax uncinatus) Dutch text English text Vogels in Suriname/Birds in Suriname




Foto's (klik er op om te vergroten)
Chondrohierax uncinatus, Hook-billed Kite,  door Carl Beel
© Carl Beel

Chondrohierax uncinatus, Hook-billed Kite,  door Judy Nay
© Judy Nay

Chondrohierax uncinatus, Hook-billed Kite,  door Judy Nay
© Judy Nay

Chondrohierax uncinatus, Hook-billed Kite,  door Carl Beel
© Carl Beel

Chondrohierax uncinatus, Hook-billed Kite,  door Carl Beel
© Carl Beel

Chondrohierax uncinatus, Hook-billed Kite,  door Carl Beel
© Carl Beel

Chondrohierax uncinatus, Hook-billed Kite,  door Carl Beel
© Carl Beel

Chondrohierax uncinatus, Hook-billed Kite,  door Carl Beel
© Carl Beel

Chondrohierax uncinatus, Hook-billed Kite,  door Valdano Samson
© Valdano Samson

Chondrohierax uncinatus, Hook-billed Kite,  door Valdano Samson
© Valdano Samson

Chondrohierax uncinatus, Hook-billed Kite,  door Roland Jantot
Frans Guyana © Roland Jantot

 



Langsnavelwouw: Vliegende roofvogels zijn niet gemakkelijk te identificeren, op de zevende foto vallen de twee witte banden op de staart op en de brede vleugels met de strepen op het eind, die ook nog smal zijn aan de basis. De langsnavelwouw heeft een lange haakbek waarmee hij vooral slakken schijnt te eten. Opvallend is ook de geel groen combinatie tussen oog en bek. Er vliegen bruine, grijze en donkere exemplaren rond. Je ziet hem in de buurt van natte bosgebieden en oude plantages, dus vooral in het kustgebied.
De bovenste foto is gemaakt door Carl Beel van een mannetje Langsnavel wouw in Peperpot bij Paramaribo in september 2008, de twee daaropvolgende foto's zijn van een paartje (mannetje boven) gemaakt door Judy Nay in juli 2010 ook in Peperpot. De volgende foto's zijn ook van de hand van Carl Beel, net als de donkere variant die daaronder zweeft (met een ander staartpatroon) en die van de jonge vogel, ook zeilend allemaal in Peperpot. De volgende komt ook al uit Peperpot, januari 2013 en nog een zwarte phase in oktober 2013, ook van daar. Valdano Samson zag en mannetje en een vrouwtje (rood) ook al in Peperpot in januari 2017.
Pieter de Groot Boersma maakte een video van een slakken etende Langsnavelwouw in Peperpot in maart 2011.



Video (klik op de link of op de 'play'-knop om te kijken)
Video opname van een
Langsnavelwouw

(externe link)
   


Verspreiding




Elk klein vierkant stelt minstens één waargenomen vogel voor of een groep, grotere vierkanten minstens vier verschillende dagen met waarnemingen en de grootste vierkanten minstens tien. De kleur geeft aan: blauw voor de kustvlakte, geel voor savanne en rood voor het oerwoud.
Niet alle plaatsen in Suriname worden even goed bezocht door vogelaars, dus de verdeling van de vierkanten geeft een indicatie van de plaats van de vogels, maar ook van de vogelaars. Op sommige plaatsen in het zuiden zijn geen observaties van vogels, door ervaren vogelaars, binnen een straal van 60 kilometer.

Voorkomen in diverse zones
kustvlakte (blauwe stippen op de kaart) :
noordelijke savanna (gele stippen (in het noorden)) :
regenwoud onder 400 m (rode stippen) :
regenwoud boven 400 m (rode stippen) :
Sipaliwini savanna (gele stippen (in het zuiden)) :

Blanco als de vogel niet overtuigend is aangetoond in die zone.
Data geïnterpreteeerd door Arie Spaans, Otte Ottema en Jan Hein Ribot.



Namen
Wetenschappelijke naam: Chondrohierax uncinatus
Orde: Accipitriformes
Familie: Accipitridae, 33 in Suriname
Nederlands: Langsnavelwouw
Engels: Hook-billed Kite
Sranan ('Surinaams'):
Guyana:
Papiamento:
Spaans (Venezuela): Gavilán Pico Ganchudo
Portugees (Brazilië): Caracoleiro
Arowaks:
Carib:
Frans: Milan à bec-en-croc


Verdeling van waarnemingen over het jaar Waarnemingen van broeden over het jaar
The 91 reported observations of this bird in Suriname, mainly for the last 50 years, have been grouped by month. More birds on one day are counted as one observation. Of course, if the graph should depict the total number of birds seen, the differences between the months could be much more pronounced. The 5 reported breeding observations of this bird in Suriname. Most observations are about nest with eggs, some about fledglings, or feeding at a nest or the building of a nest.

Of the about 5000 nests and eggs found for all species together, about 1/3 comes from the egg collection of Penard between 1896 and 1905. For some reason most collecting then was done in the first half of each year, so the shown distribution does not necessarily reflect the actual breeding preferences.
The main dry season in Suriname is reckoned to be from half August to the end of November, the main wet season from half April to half August, but the the timing of begin and end does vary from year to year. Around March a second dry season often occurs.


Fatbirder's Top 1000 Birding Websites Laatste update: december 2018 door Jan Hein Ribot. Fotos en waarnemingen met datum en plaats naar: jhribot (residing at) gmail (point) com.
The world wide web started in 1993! (and this site in 1996).