Swallow-winged Puffbird (Chelidoptera tenebrosa) Dutch text English text Vogels in Suriname/Birds in Suriname




Foto's (klik er op om te vergroten)
Chelidoptera tenebrosa, Swallow-winged Puffbird, Gronman door Dennis Binda
© Dennis Binda

Chelidoptera tenebrosa, Swallow-winged Puffbird, Gronman door Dennis Binda
© Dennis Binda

Chelidoptera tenebrosa, Swallow-winged Puffbird, Gronman door Ricardo van Dijk
© Ricardo van Dijk

Chelidoptera tenebrosa, Swallow-winged Puffbird, Gronman door Candy McManiman
© Candy McManiman

Chelidoptera tenebrosa, Swallow-winged Puffbird, Gronman door Cheryll Tjon
© Cheryll Tjon

Chelidoptera tenebrosa, Swallow-winged Puffbird, Gronman door Ivan van Londersele
© Ivan van Londersele

Chelidoptera tenebrosa, Swallow-winged Puffbird, Gronman door Ton Plug
© Ton Plug

   



Gronman: De eerste twee foto's zijn gemaakt door Dennis Binda in Suriname in agustus 2008. Dan volgen een foto gemaakt door Ricardo van Dijk op Fungu eiland inhet Raleighvallen reservaat en een plaatje van twee baardkoekoeken, dat gemaakt is door Candy McManiman in 2005. Cheryll Tjon zag vogels met opgeztte veren op hun hoofd in het Menimi resort in augustus 2104.
Deze zwaluw-baardkoekoek komt heel algemeen voor in Suriname, in de savanne en in het regenwoud. Ze zitten vaak in groepen hoger op in bomen en vliegen regelmatig op om op een afstandje een insekt te vangen. Ook kun je ze vaak op de grond zien zitten, met name op zandgrond, waar ze een hol in maken om te broeden. In Suriname gebeurt dat meestal in de lange droge tijd van augustus tot en met november.
Pieter de Groot Boersma maakte een video van de Gronman / Baardkoekoek op Fungu eiland in april 2011.



Vogelgeluiden (klik er op om te luisteren)
Geluidsopname van een Zwaluwbaardkoekoek, Gronman
© Alexandre Renaudier
   


Video (klik op de link of op de 'play'-knop om te kijken)
Video opname van een
Zwaluwbaardkoekoek, Gronman

(externe link)
   


Verspreiding




Elk klein vierkant stelt minstens één waargenomen vogel voor of een groep, grotere vierkanten minstens vier verschillende dagen met waarnemingen en de grootste vierkanten minstens tien. De kleur geeft aan: blauw voor de kustvlakte, geel voor savanne en rood voor het oerwoud.
Niet alle plaatsen in Suriname worden even goed bezocht door vogelaars, dus de verdeling van de vierkanten geeft een indicatie van de plaats van de volgels, maar ook van de vogelaars. Op sommige plaatsen in het zuiden zijn geen observaties van vogels, door ervaren vogelaars, binnen 60 kilometer.

Voorkomen in diverse zones
kustvlakte (blauwe stippen op de kaart) :
noordelijke savanna (gele stippen (in het noorden)) :
regenwoud onder 400 m (rode stippen) :
regenwoud boven 400 m (rode stippen) :
Sipaliwini savanna (gele stippen (in het zuiden)) :

Blanco als de vogel niet overtuigend is aangetoond in die zone.
Data geïnterpreteeerd door Arie Spaans, Otte Ottema en Jan Hein Ribot.



Namen
Wetenschappelijke naam: Chelidoptera tenebrosa
Orde: Galbuliformes
Familie: Bucconidae, 8 in Suriname
Nederlands: Zwaluwbaardkoekoek, Gronman
Engels: Swallow-winged Puffbird
Sranan ('Surinaams'): Gronman
Guyana:
Papiamento:
Spaans (Venezuela): Aguantasol
Portugees (Brazilië): Urubuzinho
Arowaks:
Carib:
Frans: Barbacou à croupion blanc


Verdeling van waarnemingen over het jaar Waarnemingen van broeden over het jaar
The 672 reported observations of this bird in Suriname, mainly for the last 50 years, have been grouped by month. More birds on one day are counted as one observation. Of course, if the graph should depict the total number of birds seen, the differences between the months could be much more pronounced. The 76 reported breeding observations of this bird in Suriname. Most observations are about nest with eggs, some about fledglings, or feeding at a nest or the building of a nest.

Of the about 5000 nests and eggs found for all species together, about 1/3 comes from the egg collection of Penard between 1896 and 1905. For some reason most collecting then was done in the first half of each year, so the shown distribution does not necessarily reflect the actual breeding preferences.
The main dry season in Suriname is reckoned to be from half August to the end of November, the main wet season from half April to half August, but the the timing of begin and end does vary from year to year. Around March a second dry season often occurs.


Fatbirder's Top 1000 Birding Websites Laatste update: november 2017 door Jan Hein Ribot. Commentaar en waarnemingen met datum en plaats naar: jhribot (at) gmail (dot) com.
The world wide web started in 1993! (and this site in 1996).