Yellow-chinned Spinetail (Certhiaxis cinnamomea) Dutch text English text Vogels in Suriname/Birds in Suriname




Foto's (klik er op om te vergroten)
Certhiaxis cinnamomea, Yellow-chinned Spinetail, Fityo door Pieter Verheij
© Pieter Verheij

Certhiaxis cinnamomea, Yellow-chinned Spinetail, Fityo door John S. Dunning
© John S. Dunning

Certhiaxis cinnamomea, Yellow-chinned Spinetail, Fityo door Erik Toorman
© Erik Toorman

Certhiaxis cinnamomea, Yellow-chinned Spinetail, Fityo door Paul van Giersbergen
© Paul van Giersbergen

   



Dit is een klein, onopvallend vogeltje, dat meer bekend is om zijn zang en nest dan om zijn uiterlijk. Het leeft erg verborgen tussen het lange gras langs slootkanten en in zwampen. Meestal zie je alleen aan het bewegen van het gras waar hij ongeveer zit. Zijn zang is echter onmiskenbaar: een lange triller die meer dan tien tellen kan aanhouden en die aan het einde langzaam wegzakt, net alsof hij het zo lang mogelijk wilde uithouden. Goede plekken om hem te vinden zijn bijvoorbeeld Leiding, Weg naar Zee of langs de vijfde rijweg. Als je het geluid (see below) kunt nabootsen, kan je hem tot heel dichtbij je lokken. Dan is hij niet schuw.
Het nest van dit vogeltje is enorm groot in verhouding tot zijn formaat. Het is opgebouwd uit vrij dikke takjes, het is bolvormig met aan de zijkant een lange toeter eraan. Een geweldig bouwwerk. Als je het ziet kan je je niet voorstellen dat het gemaakt is door zo'n klein vogeltje. De fityo leeft van insekten die het tussen het gras vindt. Meestal zie je ze in paartjes zoeken naar eten of met een paar jongen die net uit het nest gekomen zijn. Deze zijn te onderscheiden van de ouders door het ontbreken van de gele keelvlek (je moet dan wel goed kijken). Soms vinden we een ei van de Kees [gestreepte koekoek] in het nest. Hoe dat vrouwtje van de Kees in het nest komt is een raadsel.
Foto van een stekelstaart met spin, gemaakt door Pieter Verheij in januari 2007 en de tweede door J.S. Dunning, beide in Suriname. De derde is gemaakt door Erik Toorman in juli 2007 op Pomona, ook in Suriname. Op alle drie de foto's is de gele kin moeilijk te zien, maar wel op de vierde foto gemaakt door Paul van Giersbergen op Leonsberg in september 2014.
Pieter de Groot Boersma maakte een video van een Fityo / Geelkeel stekelstaart in Apura in mei 2011.



Vogelgeluiden (klik er op om te luisteren)
Geluidsopname van een Geelkeelstekelstaart, Fityo
© Jan Hein Ribot
   


Video (klik op de link of op de 'play'-knop om te kijken)
Video opname van een
Geelkeelstekelstaart, Fityo

(externe link)
   


Verspreiding




Elk klein vierkant stelt minstens één waargenomen vogel voor of een groep, grotere vierkanten minstens vier verschillende dagen met waarnemingen en de grootste vierkanten minstens tien. De kleur geeft aan: blauw voor de kustvlakte, geel voor savanne en rood voor het oerwoud.
Niet alle plaatsen in Suriname worden even goed bezocht door vogelaars, dus de verdeling van de vierkanten geeft een indicatie van de plaats van de volgels, maar ook van de vogelaars. Op sommige plaatsen in het zuiden zijn geen observaties van vogels, door ervaren vogelaars, binnen 60 kilometer.

Voorkomen in diverse zones
kustvlakte (blauwe stippen op de kaart) :
noordelijke savanna (gele stippen (in het noorden)) :
regenwoud onder 400 m (rode stippen) :
regenwoud boven 400 m (rode stippen) :
Sipaliwini savanna (gele stippen (in het zuiden)) :

Blanco als de vogel niet overtuigend is aangetoond in die zone.
Data geïnterpreteeerd door Arie Spaans, Otte Ottema en Jan Hein Ribot.



Namen
Wetenschappelijke naam: Certhiaxis cinnamomea
Orde: Passeriformes
Familie: Furnariidae, 37 in Suriname
Nederlands: Geelkeelstekelstaart, Fityo
Engels: Yellow-chinned Spinetail
Sranan ('Surinaams'): Fityo
Guyana: Rootie
Papiamento:
Spaans (Venezuela): Güitíl;o de agua
Portugees (Brazilië): Curutié
Arowaks:
Carib:
Frans: Synallaxe à gorge jaune


Verdeling van waarnemingen over het jaar Waarnemingen van broeden over het jaar
The 742 reported observations of this bird in Suriname, mainly for the last 50 years, have been grouped by month. More birds on one day are counted as one observation. Of course, if the graph should depict the total number of birds seen, the differences between the months could be much more pronounced. The 225 reported breeding observations of this bird in Suriname. Most observations are about nest with eggs, some about fledglings, or feeding at a nest or the building of a nest.

Of the about 5000 nests and eggs found for all species together, about 1/3 comes from the egg collection of Penard between 1896 and 1905. For some reason most collecting then was done in the first half of each year, so the shown distribution does not necessarily reflect the actual breeding preferences.
The main dry season in Suriname is reckoned to be from half August to the end of November, the main wet season from half April to half August, but the the timing of begin and end does vary from year to year. Around March a second dry season often occurs.


Fatbirder's Top 1000 Birding Websites Laatste update: november 2017 door Jan Hein Ribot. Commentaar en waarnemingen met datum en plaats naar: jhribot (at) gmail (dot) com.
The world wide web started in 1993! (and this site in 1996).