Crimson-crested Woodpecker (Campephilus melanoleucos) Dutch text English text Vogels in Suriname/Birds in Suriname




Foto's (klik er op om te vergroten)
Campephilus melanoleucos, Crimson-crested Woodpecker,  door Dennis Binda
© Dennis Binda

Campephilus melanoleucos, Crimson-crested Woodpecker,  door Peter Relson
© Peter Relson

Campephilus melanoleucos, Crimson-crested Woodpecker,  door K.D. Dijkstra
© K.D. Dijkstra

Campephilus melanoleucos, Crimson-crested Woodpecker,  door K.D. Dijkstra
© K.D. Dijkstra

Campephilus melanoleucos, Crimson-crested Woodpecker,  door Francita Rijhiner
© Francita Rijhiner

Campephilus melanoleucos, Crimson-crested Woodpecker,  door Francita Rijhiner
© Francita Rijhiner

Campephilus melanoleucos, Crimson-crested Woodpecker,  door Paul Baker
© Paul Baker

Campephilus melanoleucos, Crimson-crested Woodpecker,  door Paul Begheijn
© Paul Begheijn

 



De Zwartkeel Specht vindt je vooral in de buurt van grote bomen en met name als er veel dode bomen zijn. Daar zoekt hij naar voedsel en bouwt hij zijn nest, natuurlijk in een gat in een boom. Deze soort heeft een voorkeur voor natte omgevingen, zoals op de foto bij deze palmen die daar ook goed groeien. Otte Ottema nam het geluid van een Zwartkeel specht op.
De eerste foto is van een vrouwtje van een Zwartkeelspecht, gemaakt door Dennis Binda (2008), de tweede van een mannetje is gemaakt door Peter Relson ook in Suriname in januari 2002, met heel mooie Mauritius palmen op de voorgrond en in de achtergrond. Dan een foto van een vrouwtje (links) en een mannetje van de zwartkeel specht, gemaakt door K. Dijkstra op Weg naar Zee in februari 2007 en daarna nog een mannetje, ook van Dijkstra en twee van Francita Rijhiner, gemaakt in september 2010. Bij het mannetje loopt de witte streep niet helemaal door tot de snavel.



Vogelgeluiden (klik er op om te luisteren)
Geluidsopname van een Zwartkeelspecht
© Otte Ottema
   


Verspreiding




Elk klein vierkant stelt minstens één waargenomen vogel voor of een groep, grotere vierkanten minstens vier verschillende dagen met waarnemingen en de grootste vierkanten minstens tien. De kleur geeft aan: blauw voor de kustvlakte, geel voor savanne en rood voor het oerwoud.
Niet alle plaatsen in Suriname worden even goed bezocht door vogelaars, dus de verdeling van de vierkanten geeft een indicatie van de plaats van de vogels, maar ook van de vogelaars. Op sommige plaatsen in het zuiden zijn geen observaties van vogels, door ervaren vogelaars, binnen een straal van 60 kilometer.

Voorkomen in diverse zones
kustvlakte (blauwe stippen op de kaart) :
noordelijke savanna (gele stippen (in het noorden)) :
regenwoud onder 400 m (rode stippen) :
regenwoud boven 400 m (rode stippen) :
Sipaliwini savanna (gele stippen (in het zuiden)) :

Blanco als de vogel niet overtuigend is aangetoond in die zone.
Data geïnterpreteeerd door Arie Spaans, Otte Ottema en Jan Hein Ribot.



Namen
Wetenschappelijke naam: Campephilus melanoleucos
Orde: Piciformes
Familie: Picidae, 19 in Suriname
Nederlands: Zwartkeelspecht
Engels: Crimson-crested Woodpecker
Sranan ('Surinaams'):
Guyana:
Papiamento:
Spaans (Venezuela): Carpintero Real Pico
Portugees (Brazilië): ica-pau-de-topeto-vermelho
Arowaks:
Carib:
Frans: Pic de Malherbe, Grand charpentier


Verdeling van waarnemingen over het jaar Waarnemingen van broeden over het jaar
The 376 reported observations of this bird in Suriname, mainly for the last 50 years, have been grouped by month. More birds on one day are counted as one observation. Of course, if the graph should depict the total number of birds seen, the differences between the months could be much more pronounced. The 4 reported breeding observations of this bird in Suriname. Most observations are about nest with eggs, some about fledglings, or feeding at a nest or the building of a nest.

Of the about 5000 nests and eggs found for all species together, about 1/3 comes from the egg collection of Penard between 1896 and 1905. For some reason most collecting then was done in the first half of each year, so the shown distribution does not necessarily reflect the actual breeding preferences.
The main dry season in Suriname is reckoned to be from half August to the end of November, the main wet season from half April to half August, but the the timing of begin and end does vary from year to year. Around March a second dry season often occurs.


Fatbirder's Top 1000 Birding Websites Laatste update: december 2018 door Jan Hein Ribot. Fotos en waarnemingen met datum en plaats naar: jhribot (residing at) gmail (point) com.
The world wide web started in 1993! (and this site in 1996).