Spot-tailed Nightjar (Hydropsalis maculicaudus) Dutch text English text Vogels in Suriname/Birds in Suriname




Foto's (klik er op om te vergroten)
Hydropsalis maculicaudus, Spot-tailed Nightjar,  door Pieter Verheij
© Pieter Verheij

Hydropsalis maculicaudus, Spot-tailed Nightjar,  door Alexandre Renaudier
Frans Guyana © Alexandre Renaudier

Hydropsalis maculicaudus, Spot-tailed Nightjar,  door Jean-Pierre Policard
Frans Guyana © Jean-Pierre Policard




Vlekstaart-nachtzwaluw: Foek Chin Joe schreef over speciaal gedrag van deze nachtzwaluw: "In het Noorden van Paramaribo, na een middag van vogelkijken, zag ik enkele vlekstaart-nachtzwaluwen. Ik ging terug op een andere nacht om ze te schieten met mijn camera, er waren veel muskieten. Na de schemering kwamen ze naar hun normale plekken toe. Ze zaten op hogere plekken zonder planten en rechtop, niet plat op de grond zoals vele andere nachtzwaluwen doen. Na voor de eerste keer op zijn favoriete plek geland te zijn, gaf er één een echte show door met zijn staart te zwaaien: zijn staart zwaaide van 90 graden links naar 90 rechts en weer terug, één zwaai per seconde. De show duurde meer dan een minuut. Na enige tijd landde er een tweede vlekstaart-nachtzwaluw binnen een meter afstand van de eerste. Nadat ze beide omhoog gevlogen waren en midden in de vlucht gebotst waren, verdween de laatst gearriveerde vogel uit het theater. De eerste ging steeds meer op me letten en dat maakt het nemen van foto's moeilijk. Uiteindelijk wonnen de muskieten het."
De eerste foto is gemaakt door Pieter Verheij in Suriname in January 2005. Door de gebruikte flash ziet het oog er raar uit. De laatste twee foto's zijn gemaakt in Frans Guyana: de eerste een mannetje, gezien door Alexandre Renaudier, de tweede een vrouwtje, zonder wit in de staart, genomen door Jean-Pierre Policard. Overdag schuilen deze nachtzwaluwen op de grond of op lage takken. 's Nachts vangen ze vliegende insekten met hun grote mond wagenwijd open.
het geluid werd opgenomen door Otte Ottema op Waterland in Suriname in oktober 2004.



Vogelgeluiden (klik er op om te luisteren)
Geluidsopname van een Vlekstaartnachtzwaluw
© Otte Ottema
   


Verspreiding




Elk klein vierkant stelt minstens één waargenomen vogel voor of een groep, grotere vierkanten minstens vier verschillende dagen met waarnemingen en de grootste vierkanten minstens tien. De kleur geeft aan: blauw voor de kustvlakte, geel voor savanne en rood voor het oerwoud.
Niet alle plaatsen in Suriname worden even goed bezocht door vogelaars, dus de verdeling van de vierkanten geeft een indicatie van de plaats van de vogels, maar ook van de vogelaars. Op sommige plaatsen in het zuiden zijn geen observaties van vogels, door ervaren vogelaars, binnen een straal van 60 kilometer.

Voorkomen in diverse zones
kustvlakte (blauwe stippen op de kaart) :
noordelijke savanna (gele stippen (in het noorden)) :
regenwoud onder 400 m (rode stippen) :
regenwoud boven 400 m (rode stippen) :
Sipaliwini savanna (gele stippen (in het zuiden)) :

Blanco als de vogel niet overtuigend is aangetoond in die zone.
Data geïnterpreteeerd door Arie Spaans, Otte Ottema en Jan Hein Ribot.



Namen
Wetenschappelijke naam: Hydropsalis maculicaudus
Orde: Caprimulgiformes
Familie: Caprimulgidae, 11 in Suriname
Nederlands: Vlekstaartnachtzwaluw
Engels: Spot-tailed Nightjar
Sranan ('Surinaams'):
Guyana:
Papiamento:
Spaans (Venezuela): Aguaitacamino Cola Pintada
Portugees (Brazilië): Bacurau-rabo-maculado
Arowaks:
Carib:
Frans: Engoulevent à queue étoilée


Verdeling van waarnemingen over het jaar Waarnemingen van broeden over het jaar
The 52 reported observations of this bird in Suriname, mainly for the last 50 years, have been grouped by month. More birds on one day are counted as one observation. Of course, if the graph should depict the total number of birds seen, the differences between the months could be much more pronounced. The 5 reported breeding observations of this bird in Suriname. Most observations are about nest with eggs, some about fledglings, or feeding at a nest or the building of a nest.

Of the about 5000 nests and eggs found for all species together, about 1/3 comes from the egg collection of Penard between 1896 and 1905. For some reason most collecting then was done in the first half of each year, so the shown distribution does not necessarily reflect the actual breeding preferences.
The main dry season in Suriname is reckoned to be from half August to the end of November, the main wet season from half April to half August, but the the timing of begin and end does vary from year to year. Around March a second dry season often occurs.


Fatbirder's Top 1000 Birding Websites Laatste update: december 2018 door Jan Hein Ribot. Fotos en waarnemingen met datum en plaats naar: jhribot (residing at) gmail (point) com.
The world wide web started in 1993! (and this site in 1996).