Yellow-rumped Cacique (Cacicus cela) Dutch text English text Vogels in Suriname/Birds in Suriname




Foto's (klik er op om te vergroten)
Cacicus cela, Yellow-rumped Cacique, Banabeki door Pieter Verheij
© Pieter Verheij

Cacicus cela, Yellow-rumped Cacique, Banabeki door Dennis Binda
© Dennis Binda

Cacicus cela, Yellow-rumped Cacique, Banabeki door Frans Salimans
© Frans Salimans

Cacicus cela, Yellow-rumped Cacique, Banabeki door Frans Salimans
© Frans Salimans

Cacicus cela, Yellow-rumped Cacique, Banabeki door Tinus Knegt
© Tinus Knegt

Cacicus cela, Yellow-rumped Cacique, Banabeki door Stephan Ferrier
© Stephan Ferrier

Cacicus cela, Yellow-rumped Cacique, Banabeki door Stephan Ferrier
© Stephan Ferrier

   



De Banabeki, een zwarte vogel met veel geel bij zijn staart. De vrouwtjes banabeki zijn kleiner dan de mannetjes en zijn wat minder fel gekleurd. Je ziet ze overal langs de kust, in de mangrovebossen, maar vooral in cultuurgebied bij open velden. In het binnenland ook langs de rivieren.
Ze hebben nesten in kolonies in grote alleenstaande bomen met tientallen nesten. Hierboven zie je eerst een banabeki bij haar nest gezien door Pieter Verheij in januari 2007. Dan een foto gemaakt door Dennis Binda in 2009 en dan een buidelspreeuw met een onaf nest en daaronder een foto van veel nesten, sommige in orde. Die laatste twee foto's zijn gemaakt door Frans Salimans in Bigi Poika. De nesten hangen aan de takken en hebben hun opening aan de bovenzijde. Er zijn meer vrouwen dan mannen in een kolonie en de vrouwen maken de nesten, broeden en voeren de jongen. Mannetjes proberen indruk te maken op andere mannetjes door op een tak zittend hun opvallende gele veren te laten zien terwijl ze hun vleugels laat wapperen. Ze maken er een hele show van met veel rauw geluid.
De nesten zijn vooral in gebruik in de kleine droge tijd. Van slecht weer houden ze niet, bij veel regen verlaten ze de kolonies. De nesten willen dan ook wel eens uit de boom regenen. Vaak is er een wespenkolonie in de buurt van de nesten van de banabeki, wat extra bescherming op zal leveren. Of ze broeden midden in een dorp. Ze beschermen zichzelf ook doordat de mannetjes heel vaak alarm slaan, waarop de hele boom verlaten wordt. Als het warm wordt overdag is er heel wat minder activiteit in de nestboom. In hun nesten worden soms eieren gelegd door andere vogels (broedparasieten), zoals de karufowroe. Spaans zag er eens 2200 bij elkaar op Krofajapasi in 1983.
Op de eerste foto zie je een banabeki bij het nest gezien door Pieter Verheij in januari 2007. Dan een foto gemaakt door Dennis Binda in 2009 en dan een buidelspreeuw met een onaf nest en daaronder een foto van veel nesten, sommige in orde. Die laatste twee foto's zijn gemaakt door Frans Salimans in Bigi Poika.De volgende foto is gemaakt door Tinus Knegt in 2009, dan twee door Stephan Ferrier in maart 2013 en alle foto's zijn genomen in Suriname.
Pieter de Groot Boersma maakte een video van een banabeki in Nieuw Amsterdam in februari 2011.



Video (klik op de link of op de 'play'-knop om te kijken)
Video opname van een
Geelstuitbuidelspreeuw, Banabeki

(externe link)
   


Verspreiding




Elk klein vierkant stelt minstens één waargenomen vogel voor of een groep, grotere vierkanten minstens vier verschillende dagen met waarnemingen en de grootste vierkanten minstens tien. De kleur geeft aan: blauw voor de kustvlakte, geel voor savanne en rood voor het oerwoud.
Niet alle plaatsen in Suriname worden even goed bezocht door vogelaars, dus de verdeling van de vierkanten geeft een indicatie van de plaats van de volgels, maar ook van de vogelaars. Op sommige plaatsen in het zuiden zijn geen observaties van vogels, door ervaren vogelaars, binnen 60 kilometer.

Voorkomen in diverse zones
kustvlakte (blauwe stippen op de kaart) :
noordelijke savanna (gele stippen (in het noorden)) :
regenwoud onder 400 m (rode stippen) :
regenwoud boven 400 m (rode stippen) :
Sipaliwini savanna (gele stippen (in het zuiden)) :

Blanco als de vogel niet overtuigend is aangetoond in die zone.
Data geïnterpreteeerd door Arie Spaans, Otte Ottema en Jan Hein Ribot.



Namen
Wetenschappelijke naam: Cacicus cela
Orde: Passeriformes
Familie: Icteridae, 13 in Suriname
Nederlands: Geelstuitbuidelspreeuw, Banabeki
Engels: Yellow-rumped Cacique
Sranan ('Surinaams'): Banabeki
Guyana:
Papiamento:
Spaans (Venezuela): Arrendajo común
Portugees (Brazilië): Xexéu, Japim
Arowaks: Asawakoo
Carib: Weno, Sakielau
Frans: Cacique cul-jaune


Verdeling van waarnemingen over het jaar Waarnemingen van broeden over het jaar
The 832 reported observations of this bird in Suriname, mainly for the last 50 years, have been grouped by month. More birds on one day are counted as one observation. Of course, if the graph should depict the total number of birds seen, the differences between the months could be much more pronounced. The 74 reported breeding observations of this bird in Suriname. Most observations are about nest with eggs, some about fledglings, or feeding at a nest or the building of a nest.

Of the about 5000 nests and eggs found for all species together, about 1/3 comes from the egg collection of Penard between 1896 and 1905. For some reason most collecting then was done in the first half of each year, so the shown distribution does not necessarily reflect the actual breeding preferences.
The main dry season in Suriname is reckoned to be from half August to the end of November, the main wet season from half April to half August, but the the timing of begin and end does vary from year to year. Around March a second dry season often occurs.


Fatbirder's Top 1000 Birding Websites Laatste update: november 2017 door Jan Hein Ribot. Commentaar en waarnemingen met datum en plaats naar: jhribot (at) gmail (dot) com.
The world wide web started in 1993! (and this site in 1996).