Striated Heron (Butorides striata) Dutch text English text Vogels in Suriname/Birds in Suriname




Foto's (klik er op om te vergroten)
Butorides striata, Striated Heron, Tjontjon door Erik Toorman
© Erik Toorman

Butorides striata, Striated Heron, Tjontjon door Steven Wytema
© Steven Wytema

Butorides striata, Striated Heron, Tjontjon door Steven Wytema
© Steven Wytema

Butorides striata, Striated Heron, Tjontjon door Raoul Ribot
© Raoul Ribot

Butorides striata, Striated Heron, Tjontjon door Raoul Ribot
© Raoul Ribot

Butorides striata, Striated Heron, Tjontjon door Erik Toorman
© Erik Toorman

Butorides striata, Striated Heron, Tjontjon door Stephan Ferrier
© Stephan Ferrier

Butorides striata, Striated Heron, Tjontjon door Jean-Louis Rousselle
© Jean-Louis Rousselle

Butorides striata, Striated Heron, Tjontjon door Ton Plug
© Ton Plug




De Tjontjon is een kleine reiger met een stevige snavel en wat bruine veren op zijn keel en borst, die erg algemeen is in het kustgebied van Suriname. Hij is erg waakzaam en als je te dicht nadert vliegt hij op. Meestal is dat ook pas het moment dat je hem ziet of dat je zijn rauwe alarmkreet hoort.
Voedsel zoekt hij de hele dag in dichte begroeiing langs de waterkant, in dichte moerassen, maar ook langs rijstvelden en in trenzen en soms langs rivieren in 't binnenland. En zoals zijn nederlandse naam al zegt zie je hem ook tussen de parwa (mangrove). Hij staat dan, alleen, met gebogen hals te wachten om opeens met zijn snavel naar voren te schieten en een vis of krab te pakken. Hij kan ook heel goed klimmen.
De bovenste foto is gemaakt door Erik Toorman in juni 2003 op Kwatta. Daarna volgen er twee gemaakt door Steven Wytema. Dan foto's van een zeer jonge vogel die op het punt staat uit te vliegen vanuit zijn nestboom in Elisabethshof in Paramaribo, gemaakt door R.Ribot. Erik Toorman zag een tamelijk bruine vogel op de ADEK campus in maart 2013 en Sephan Ferrier kwam er een tegen in februari 2013. Jean-Louis Rousselle zag een Tjontjon in Commewijne in mei 2104.
Pieter de Groot Boersma maakte een video van een tjontjon in de cultuurtuin in februari 2011.



Video (klik op de link of op de 'play'-knop om te kijken)
Video opname van een
Mangrovereiger, Tjontjon

(externe link)
   


Verspreiding




Elk klein vierkant stelt minstens één waargenomen vogel voor of een groep, grotere vierkanten minstens vier verschillende dagen met waarnemingen en de grootste vierkanten minstens tien. De kleur geeft aan: blauw voor de kustvlakte, geel voor savanne en rood voor het oerwoud.
Niet alle plaatsen in Suriname worden even goed bezocht door vogelaars, dus de verdeling van de vierkanten geeft een indicatie van de plaats van de volgels, maar ook van de vogelaars. Op sommige plaatsen in het zuiden zijn geen observaties van vogels, door ervaren vogelaars, binnen 60 kilometer.

Voorkomen in diverse zones
kustvlakte (blauwe stippen op de kaart) :
noordelijke savanna (gele stippen (in het noorden)) :
regenwoud onder 400 m (rode stippen) :
regenwoud boven 400 m (rode stippen) :
Sipaliwini savanna (gele stippen (in het zuiden)) :

Blanco als de vogel niet overtuigend is aangetoond in die zone.
Data geïnterpreteeerd door Arie Spaans, Otte Ottema en Jan Hein Ribot.



Namen
Wetenschappelijke naam: Butorides striata
Orde: Ciconiiformes
Familie: Ardeidae, 20 in Suriname
Nederlands: Mangrovereiger, Tjontjon
Engels: Striated Heron
Sranan ('Surinaams'): Tjontjon
Guyana: Chow
Papiamento: Galina di awa, Caw-caw
Spaans (Venezuela): Chiccuaco cuello gris
Portugees (Brazilië): Socozinho
Arowaks: Savakoeja
Carib: Panasjaw
Frans: Héron strié


Verdeling van waarnemingen over het jaar Waarnemingen van broeden over het jaar
The 898 reported observations of this bird in Suriname, mainly for the last 50 years, have been grouped by month. More birds on one day are counted as one observation. Of course, if the graph should depict the total number of birds seen, the differences between the months could be much more pronounced. The 64 reported breeding observations of this bird in Suriname. Most observations are about nest with eggs, some about fledglings, or feeding at a nest or the building of a nest.

Of the about 5000 nests and eggs found for all species together, about 1/3 comes from the egg collection of Penard between 1896 and 1905. For some reason most collecting then was done in the first half of each year, so the shown distribution does not necessarily reflect the actual breeding preferences.
The main dry season in Suriname is reckoned to be from half August to the end of November, the main wet season from half April to half August, but the the timing of begin and end does vary from year to year. Around March a second dry season often occurs.


Fatbirder's Top 1000 Birding Websites Laatste update: Mei 2017 door Jan Hein Ribot. Commentaar en waarnemingen met datum en plaats naar: jhribot (at) gmail (dot) com.
The world wide web started in 1993! (and this site in 1996).